VIDEO: Klaus Iohannis, în primul interviu după ce a depus jurământul de președinte
Ultima actualizare:
Preşedintele României, Klaus Iohannis (55 de ani), a fost invitat astăzi (7 ianuarie) în studioul „Adevărul Live”, de la ora 11.00.
În primul interviu acordat presei centrale din România, Klaus Iohannis detaliază care sunt priorităţile politice ale mandatului prezidenţial, cum are de gând să schimbe din temelii România şi ce relaţii va avea cu prim-ministrul Victor Ponta.
Interviul exclusiv poate fi urmărit pe live.adevarul.ro.
Klaus Iohannis a răspuns întrebărilor adresate de redactorul-șef al cotidianului Adevărul, Dan Marinescu, și de jurnalistul Liviu Iolu, editor coordonator „Adevărul Live”.
Cele mai importante declarații
- La începutul discuției cu jurnaliștii Adevărul, Klaus Iohannis a dorit să facă o urare românilor. Le-a urat „La mulți ani” și celor care serbează onomastica de Sf. Ion și a recunoscut că între acest nume și Iohannis există o legătură.
- A răspuns la întrebarea: De ce este important ca Procurorul General să fie membru CSAT? „Eu nu am spus că este important, ci că este o chestiune care ar trebui judecată. CSAT nu se ocupă numai de apărarea ţării, ci şi de securitatea naţională. Cred că dumneavoastră şi cei care ne urmăresc sunt de acord că lupta anticorupţie ţine de securitatea naţională, mai ales în această etapă. Sper să prindem zilele când sunt atât de puţini corupţi încât nu mai constituie o problemă de securitate naţională. În CSAT, este ministrul Transporturilor. Acum, chiar cred că lucrurile de care se ocupă procurorul general sunt la fel de relevante”.
- A vorbit și despre problema MCV-ului. „A fost şi este util, a fost convenit, nu impus... Eu vreau să devenim noi atât de buni încât acest instrument să nu mai fie necesar. Ce am propus eu şi ce îmi doresc este să lucrăm cu toţii ca să spună toată lumea că instrumentul nu mai este necesar. Eu am gândit această parte din discurs ca şi o încurajare pentru toată lumea de a lucra pentru a îndeplini aceste obiective, nu pentru a renunţa că nu ne place. Cred că aceste lucruri nu se obţin doar aşteptând să se întâmple”.
- Iohannis a făcut un apel către toți reprezentanții mass-media din România: „Vreau să atrag atenţia că nu trebuie să exagerăm, să ajungem la telejustiţie. Justiţia nu se face la televizor, nici în ziar. E clar şi sunt perfect de acord că oricine are dreptul la informare şi jurnalistul care are o informaţie e obligat să o dea, dar de la a muta evaluarea la televizor e cale lungă. Trebuie să avem criterii clare. Să ştim ce şi câte informaţii pot fi furnizate. Altfel, riscăm ca, dintr-un exces de informaţie, să apară impresia că un om este vinovat. Şi acela are dreptul la un tratament corect şi la imagine”.
- A comentat și care este în prezent relaţia cu premierul Victor Ponta, fostul său contracandidat: „Nu avem nici o coabitare, nici o înţelegere. Eu sunt preşedinte, prim-ministrul are atribuţiile lui. Mi se pare absolut normal să vorbim, fiindcă răspundem de bunul mers al României. Nu e o declaraţie teatrală, asta este şi mi se pare normal să ne vedem când situaţia o impune. Nu pot să-mi imaginez cum preşedintele şi prim-ministrul pot lucra dacă nu vorbesc. Trebuie să existe discuţii. Sunt discuţii de lucru, concrete, nu sunt discuţii politice. Sunt discuţii între preşedinte şi premier cum se fac în toate ţările şi nimănui nu i se pare senzaţional. Nu la televizor îşi dau teme reciproc, ci se întâlnesc şi discută problemele. Nu trebuie să avem nici un contract de coabitare, suntem obligaţi prin natura funcţiilor pe care le avem să ne întâlnim. Aici, lucrurile au intrat repede în normalitate”.
- Cu acest mesaj a vrut să atragă atenția partidelor politice: „Suntem într-o zonă complicată geopolitic, suntem membri NATO, ne-am asumat un buget de 2% pentru Apărare. Acest lucru nu e îndeplinit.Trebuie să înţelegem că vom avea o perioadă de trecere până în 2017, iar din 2017 să alocăm cel puţin 2% din PIB pentru bugetul Apărării. Asta vreau să supun atenţiei partidelor”.
- Pentru că i s-a reproşat că în campania electorală nu a fost în Republica Moldova, Iohannis a spus: „Îmi pasă de Moldova şi de relaţiile româno-moldovene. Între România şi Moldova există relaţii foarte speciale. Al doilea este de încurajare a forţelor proeuropene, fiindcă moldovenii au votat, în majoritate, pentru partidele de orientare proeuropeană”.
- V-aţi acomodat cu Palatul Cotroceni?, a fost întrebat, în final, președintele Klaus Iohannis. „M-am acomodat. Faptul că ieşirile mele generează reacţii mă bucură. Asta, pentru mine, e dovada faptului că am identificat teme importante”, a răspuns acesta.