Studenții din Capitală, umiliți în vacanța plătită de primărie. Vrei în tabără moca? Nu, mersi!

Ultima actualizare:

    Studenții s-au „copt”  în camerele fără aer condiționat
Studenții s-au „copt” în camerele fără aer condiționat

Primăria Capitalei a alocat un purcoi de bani publici pentru relaxarea studenţilor în tabere de vară, însă proiectul a fost un fiasco. Pe Litoral au ajuns 2.200 de tineri, care s-au înscris pe un site fără a fi verificaţi. Condiţiile de cazare au diferit de la un hotel la altul, iar unii dintre studenţi au plecat acasă dezamăgiţi.

În primăvara acestui an, primarul general Gabriela Firea declara că în această vară toţi studenţii din Capitală vor fi trimişi în tabără la mare, pe banii primăriei. În realitate, au fost bani pentru doar 2.200 de tineri, care au aplicat pe un site al unei instituţii subordonate. Selecţia s-a făcut pe criteriul „primul venit, primul servit”, însă organizatorul nu a verificat cine sunt cei care au completat formularele. Printre aplicanţi s-au numărat şi tineri care nu urmau cursurile vreunei facultăţi. 

Cazarea, un dezastru


    Așa arată holul unui  hotel de două stele din Eforie Sud
Așa arată holul unui hotel de două stele din Eforie Sud

Studenţii înscrişi în program au fost cazaţi la hoteluri de două şi trei stele din staţiunile Costineşti, Neptun, Eforie Nord, Eforie Sud, Venus, Olimp şi municipiul Constanţa. Condiţiile de cazare nu au fost uniforme, între hotelurile de două şi trei stele fiind o diferenţă colosală. „Colegii noştri, trimişi în altă staţiune, aveau aer condiţionat în cameră, baia curată, iar mâncarea pe care o primeau la restaurant comestibilă. La noi, nici vorbă de aer condiţionat, îţi era scârbă să intri la duş, iar mesele erau o bătaie de joc”, ne-a povestit Irina, o studentă în anul trei la Politehnică, repartizată în hotelul Crişana din Eforie Sud. Aici, pereţii camerelor sunt plini de igrasie şi îmbibaţi cu apă, din cauza scurgerilor.


    Bateriile de baie sunt  pline de rugină
Bateriile de baie sunt pline de rugină

O noapte de cazare în cameră cu două paturi costă 149 de lei, iar într-una cu trei paturi e 175 de lei. La hotelurile de trei stele, cazarea a costat între 245 şi 450 de lei, însă Municipalitatea a negociat pachete de grup, cu trei mese incluse. Un calcul sumar arată că primăria a plătit cel puţin un milion de euro pentru vacanţa gratuită a celor 2.200 de studenţi, în perioada 19 iunie-22 iulie 2017. 

Haos total la înscrieri


    Micul dejun al unui  campion: salam, brânză,  gem și un litru de ceai
Micul dejun al unui campion: salam, brânză, gem și un litru de ceai

După ce au aplicat pentru o tabără gratuită, studenţii au fost sunaţi pe mobil de angajatele Centrului pentru Tineret al Municipiului Bucureşti, instituţia prin care s-a derulat acest proiect. „O fată m-a sunat vineri seară, la ora 22.30, să-mi spună că duminică, în jurul orei 14.00, trebuie să fiu în Eforie Sud, la hotel Crişana. Dacă decid să merg, fireşte, dar să-i spun repede că mai are de sunat şi alte persoane. La 22.30, vă daţi seama?”, mărturiseşte Gabriel, alt student acceptat în program. Alţii au fost sunaţi la şase dimineaţa, dar nu asta e problema, ci că nimeni nu a fost verificat dacă e student sau nu.   

Plictiseală, monşer!


    Așa arată holul unui  hotel de trei stele  din Eforie Nord
Așa arată holul unui hotel de trei stele din Eforie Nord

Când au aplicat pentru această pomană la mare, studenţilor li s-a spus că e vorba de tabere tematice. Adică, era de aşteptat ca ei să fie angrenaţi într-o serie de activităţi „de tipul atelierelor de educaţie non-formală” şi competiţii sportive. „Suntem de trei zile în tabără, la Eforie Nord, dar nu ne-a zis nimeni că am avea vreo activitate. Nu facem absolut nimic, fiecare e pe cont propriu”, spune Mihai, student la Politehnică. Grupa lui a ajuns la mare la 16 iulie, unde, probabil, se va plictisi de moarte până la 22 iulie.

Cine i-a dus la mare


    Pereții, îmbibați  cu apă din cauza infiltrațiilor
Pereții, îmbibați cu apă din cauza infiltrațiilor

Centrul pentru Tineret al Municipiului Bucureşti este o instituţie subordonată Primăriei Bucureşti, înfiinţată în noiembrie 2016, la solicitarea primarului Gabriela Firea. Are ca atribuţii realizarea de proiecte destinate tinerilor din Capitală, iar bugetul alocat anului în curs se ridică la 10,3 milioane de euro. Însă, cu aceste activităţi se ocupa deja un alt organism al primăriei, PROEDUS, înfiinţat în 2009, care are la activ sute de proiecte pentru tineri. Bugetul acestei instituţii se ridică la 11,4 milioane de euro şi, în această vară, a dus la mare 16.000 de elevi şi peste 2.000 de profesori.

simeon stalpnicul png

„Eu am aplicat pentru o tabără în Venus şi am fost trimis la Eforie. Fără explicaţii. E ultima dată când merg într-o vacanţă gratuită”, ne spune Andrei, un student din Bucureşti. Deşi am solicitat primăriei informaţii suplimentare despre acest program, în data de 26 iunie, nu am primit răspuns nici acum. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
FotoJet Marga jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Insula Șerpilor  WIKIPEDIA (1) jpg
mihai ene jpg
index webp
urs jpg
index webp
Drumul Hunedoara Caraș Severin pe Valea Cernei Foto Daniel Guță (2) JPG
vloggeri americani jpg
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
image
actualitate.net
image
actualitate.net