Vremea în perioada 17 - 19 ianuarie. Se încălzește: 12 grade la prânz, în Oltenia
A fost foarte frig în utimele zile, iar astăzi s-a pornit și vântul, sporind senzația de frig. Iată că avem vești bune de la meteorologii ANM: urmează două zile cu temperaturi mai mari decât ar fi normal la jumătatea lunii ianuarie. Joi (17 ianuarie), sunt prognozate 12 grade în Oltenia și 10 grade în Muntenia.
Parcă vine primăvara! Meteorologii ANM ne-au spus că urmează două zile cu temperaturi nefirești de mari pentru mijlocul lunii ianuarie.
”Temperaturile în zilele de joi și vineri vor fi cu 7 – 8 grade mai mari decât ar fi normal pentru această perioadă. Miercuri (n.r. ieri) au fost 9 grade la Târgu Jiu și la Focșani. Joi, vor fi 12 grade în Oltenia și 10 – 11 grade în Muntenia. Din vestul continentului circulă un val de aer mai cald care va influența și vremea din țara noastră, până sâmbătă, când din nou va avea loc o răcire. Estimăm că de săpămâna următoarea, de marți, se va răci din nou și vor fi precipitații, mai întâi sub formă de ploi și lapoviță, apoi ninsori. De fapt, la această dată, temperaturile normale la orele prânzului ar trebui să fie în jur de 2 grade la București și minus 3 grade la Miercurea Ciuc, iar pe timpul nopții minus 13 grade în estul Trabsilvaniei și minus 6 grade la București”, ne-a explicat Mihai Huștiu, meteorolog ANM.
Joi (17 ianuarie), temperaturile vor urca la 12 grade în Oltenia și Banat, la 7 grade în Dobrogea, 5 grade la București. Vineri (19 ianuarie), sunt prognozate în jur de 9 grade în Banat și Dobrogea, 6 – 7 grade în nordul Moldovei, 6 grade la București, Sibiu și Suceava.
2018, al treilea cel mai călduros an din istorie
Meteorologii din întreaga lume spun că aceste alternanțe termice sunt cauzate de schimbările climatice și că, foarte curând vor asista la modificarea anotimpurilor și la apariția tot mai frecventă a fenomenelor extreme. De altfel, 2018 a fost al treilea cel mai călduros an din 1901 până în prezent. Potrivit datelor ANM, în România, media anuală a temperaturii aerului în anul 2018 a fost de 11,57°C, fiind a treia cea mai mare valoare din anul 1901 până în prezent.
Cel mai călduros an rămâne 2015, cu o temperatură medie de 11,72°C, urmat îndeaproape de 2007 (11,67°C). Analizând topul celor mai călduroși zece ani din perioada 1900–2018, se remarcă faptul că nouă dintre aceștia aparțin intervalului 2000–2018. Încălzirea din ultimii 20 de ani este evidentă.
”Avem o nouă dovadă care ne arată că schimbările climatice reprezintă una dintre cele mai mari amenințări cu care se confruntă omenirea. În același timp, devine tot mai clar că trebuie să ne străduim să realizăm echilibrul între nevoile comunităților și nevoia de a trăi pe o planetă sănătoasă”, a declarat ministrul mediului, Grațiela Gavrilescu.