Zika a ajuns în România. O tânără de 27 de ani, infectată
Virusul Zika a ajuns oficial și în țara noastră. Este vorba despre o tânără de 27 de ani care s-a întors de curând dintr-o vizită din Martinica, o insulă din Arhipelagul Caribelor. Informația a fost confirmată de Ministerul Sănătății.
UPDATE: În ce stare este pacienta
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Laurențiu Colintineanu, a precizat că tânăra infectată cu virusul Zika este în stare bună, la ea acasă. „Acum este acasă, cu recomandarea de odihnă, să aibă relaţii sexuale protejate, să evite sarcina opt săptămâni, iar pentru siguranţă foarte mare, până la şase luni”, a declarat Colintineanu. Oficialiul a adăugat că tânăra a fost în Martinica în interes de serviciu, nu în vacanță.
Nu a durat prea mult până ca România să intre pe harta statelor care au de suferit de pe urma răspândirii virsului Zika. Ministerul Sănătății tocmai a confirmat existența unui caz în țara noastră, la o tânără de 27 de ani. Ea s-a întors recent dintr-o deplasare în interes de serviciu, în Caraibe. Zika este un virus mortal transmis de înțepăturile țânțarilor-tigru Aedes Aegypti. Această specie nu a fost confirmată pe teritoriul României.
Reprezentanții Ministerului Sănătății spun că nu avem de a face decât cu un caz izolat, care poate fi ținut sub control. „Cazul ei este unul izolat, legat de o călătorie efectuată într-o zonă cu transmitere activă a virusului. Nu vorbim despre o infectare pe teritoriul României, ci despre un așa numit caz de import”, a precizat purtătorul de cuvânt al ministerului, Laurențiu Colintineanu, citat de digi24.ro. Conform oficialului, tânăra s-a dus la spital a doua zi după ce s-a întors din vizita de lucru.
Ce este virusul Zika și cât e de periculos
- Virusul Zika este transmis de înțepătura țânțarului-tigru Aedes Aegypti, insectă care trăiește în zone tropicale sau aride. Această specie de țânțar ocupă vaste teritorii din America latină și de Sud, Africa, Asia și Pacific, zone în care s-au raportat deja sute de cazuri de îmbolnăviri. Virusul a fost semnalat pentru prima dată în Uganda, în anul 1947. Atunci a fost depistat la maimuțe. La oameni a fost descoperit în 1952, în Uganda și în Tanzania.
- Un pacient infectat resimte simptome similare unei gripe sezoniere (febră, dureri musculare și de cap), erupții cutanate sau chiar conjunctivită. Se poate trata cu medicamente de gripă, însă reacțiile trec în cel mult șapte zile, când virusul nu mai e activ. Zika e periculos doar pentru femeile însărcinate sau care plănuiesc să facă un copil. Virusul Zika e responsabil de „boala capului mic”, adică microcefalee, și afectează fătul încă din burta mamei. Boala se manifestă prin stoparea creșterii craniului la copiii încă nenăscuți.