5 milioane de sirieni, la porţile închise ale Europei. Un val uriaş de oameni şi-a părăsit ţara din cauza războiului civil
Dramă fără precedent la porţile Europei. 5 milioane de sirieni şi-au părăsit ţara, din cauza războiului civil. Europa se confruntă de mai multe luni cu un val uriaş de imigranţi, iar mai-marii statelor UE caută soluţii. La noi au ajuns foarte puţini, pentru că Marea Neagră şi Dunărea au funcţionat ca bariere în calea fugarilor.
De cinci ani mor oameni în Siria. În ianuarie 2011, odată cu valul de manifestaţii din ţările arabe din nordul Africii, şi sirienii s-au revoltat împotriva dictaturii care dura de peste 30 de ani. Regimul a răspuns cu focuri de arme, arestări şi bombardamente în cartierele şi localităţile rebele. De doi ani, ţara este în război civil. Românul de origine siriană Habib Ayich, de 63 de ani, ne-a povestit cu lacrimi în ochi despre drama din ţara lui natală.
Imagini cu refugiaţii din Siria
”Este o tragedie ce se întâmplă în Siria. Oraşe în ruină, oameni flămânzi, copii ucişi de bombe, sărăcie, război civil. Peste 200.000 de oameni sunt în puşcării, peste 20.000 de copii morţi sau dispăruţi, circa 7.000 de femei violate. Armata siriană condusă de dictatorul Bashar al-Assad aruncă în fiecare zi 2.200 de rachete în cartiere şi oraşe de lângă Damasc. De trei zile, a început focul şi în capitală. Din oraşul Alep au fugit 1,5 milioane de persoane, iar oraşul Douma este complet distrus. Eu am plecat din ţară din 1995, din pricina dictaturii, dar am lăsat acolo fratele, nepoţii, verii, o mulţime de rude. Sunt flămânzi, speriaţi şi nu ştiu unde să fugă. Eu am rămas în România, am soţie româncă şi trei copii născuţi aici. Dar mă doare inima când văd ce se întâmplă în ţara mea natală şi cu poporul sirian”, ne-a explicat Habib Ayich, devenit de 20 de ani bucureştean cu acte în regulă.
Anul acesta, circa 400.000 de imigranţi au pătruns în statele UE, prin Grecia, Bulgaria, Macedonia, Serbia, Bosnia-Herţegovina, Albania, Muntenegru şi Kosovo, faţă de 123.000 cât au fost anul trecut, informează Agenţia FRONTEX, însărcinată cu monitorizarea frontierelor externe ale Spaţiului Schengen.Scene de coşmar în Mediterană şi la graniţele ţărilor europene! Mii de sirieni înghesuiţi pe vapoare, fără hrană, fără apă, sperând să ajungă în Grecia sau Italia. Zeci de ambarcaţiuni, pline ochi, scufundate. Unele chiar voit. Mame cu copii de gât salvate de paza de coastă. Insule greceşti (Kos, Losbos) luate cu asalt de imigranţi, spre disperarea turiştilor. ”Putem supravieţui oriunde. Nu venim în Europa doar să mâncăm şi să dormim. Merită să străbatem toată Europa la picior, decât să mai rămânem în Siria”, a declarat un inginer IT, de 30 de ani, citat de Reuters. Şi într-adevăr, au luat-o prin Europa la pas, înghesuiţi în autocare sau în trenuri. Ţinta finală: Germania, Suedia sau Anglia!
România nu s-a confruntat deocamdată cu probleme de asemenea anvergură. Ţara noastră are avantajul unor graniţe naturale, cum sunt Dunărea şi Marea Neagră, dificile de navigat.Potrivit datelor Poliţiei de Frontieră, citate de Mediafax, anul trecut au încercat să intre în România sau să iasă ilegal spre Vest 1.232 de cetăţeni străini. Ajutaţi de traficanţi şi organizaţi în grupuri care au pornit de la trei-patru, până la 132 de persoane. Cea mai folosită metodă a fost ascunderea în tiruri încărcate cu marfă. Poliţiştii de frontieră au stabilit că cea mai mare parte a migranţilor provin din Siria, Irak, Iran, Afganistan, Algeria, Maroc, Tunisia şi Pakistan.
Cum au reacționat țările invadate de refugiați
Comisia Europeană (CE) a aprobat, la începutul lui august, deblocarea unui ajutor în valoare de 2,4 miliarde de euro pentru o perioadă de şase ani, pentru a ajuta statele europene să facă faţă numărului uriaş de imigranţi. România va primi 100 de milioane euro, pentru 2.362 de imigranţi extracomunitari.Joi (27 august), la Summitul Balcanilor de Vest, de la Viena, se va propune o strategie la nivel european pentru rezolvarea problemei imigranţilor. Şi vicepremierul Gabriel Oprea a convocat pentru joi Comitetul Naţional pentru Condiţii Speciale de Urgenţă pentru a decide măsuri preventive.
Cifre
- 5 milioane de sirieni au părăsit țara, dintr-o populație de aproape 23 de milioane;
- 400.000 de imigranți au pătruns în statele UE în acest an;
- Refugiații plătesc 1.000 de dolari (900 de euro) pentru un loc într-o barcă pneumatică;
- 10.000 de sirieni sunt în România, majoritatea stabiliți în București.