6 mituri despre vaccinul anti-COVID demontate de CDC. Află dacă îți poate modifica AND-ul, ți se implantează cip sau poți deveni magnetic

Ultima actualizare:

    Vaccinul anti-Covid-19 previne formele grave de boalăFOTO: Unsplash.com
Vaccinul anti-Covid-19 previne formele grave de boalăFOTO: Unsplash.com

Deși avem aproape un an de la prima doză de vaccin anti-COVID administrată, mulți oameni încă mai cred în teoriile conspirației. Sunt persoane care nu se vaccinează de teamă că li s-ar putea modifica ADN-ul, ori că după aceea ar putea deveni un magnet pentru obiecte metalice. În plus, teoria că de fapt vaccinul este un motiv pentru a ni se implanta cip-uri, încă este credibibilă în multe cercuri. Centrul pentru Controlul Bolilor din SUA demontează aceste mituri.

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor a actualizat recent lista miturilor despre vaccinul anti-COVID și a demontat fiecare supoziție în parte cu argumente științifice. ”Informațiile exacte despre vaccin sunt esențiale și pot ajuta la oprirea miturilor și zvonurilor comune”, arată CDC.

Cinci mituri demontate de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor

Oamenii încă mai cred în teoriile conspitrațiilor în ceea ce privește vaccinul. Și, mai grav, spun specialiștii, chiar și cei care nu cred tind la un moment dat să încline spre informațiile nereale, mai ales în cazul unei informări insuficiente din partea autorităților. Iată cinci dintre cele mai frecvente mituri despre vaccin demontate de CDC.

1. Serul ARNm este considerat un vaccin?

Da. Vaccinurile cu ARNm, cum ar fi Pfizer-BioNTech și Moderna, funcționează diferit față de alte tipuri de vaccinuri, dar ele încă declanșează un răspuns imun în corpul dumneavoastră. Acest tip de vaccin este nou, dar cercetarea și dezvoltarea acestuia sunt în curs de decenii.

Vaccinurile ARNm nu conțin niciun virus viu. În schimb, acționează învățând celulele noastre să producă o bucată inofensivă dintr-o „proteină spike”, care se găsește pe suprafața virusului care provoacă COVID-19. După realizarea bucății de proteină, celulele o afișează pe suprafața lor. Sistemul nostru imunitar recunoaște atunci că nu aparține acolo și răspunde pentru a scăpa de el. Când începe un răspuns imun, se produc anticorpi, creând același răspuns care se întâmplă într-o infecție naturală. Spre deosebire de vaccinurile cu ARNm, multe alte vaccinuri folosesc o bucată sau o versiune slabă a germenului împotriva căruia vaccinul îl protejează. Așa funcționează vaccinurile împotriva rujeolei și gripei. Când o parte slabă sau mică a virusului este introdusă în corpul dumneavoastră, produceți anticorpi pentru a vă ajuta să vă protejați împotriva infecției viitoare.

2. Vaccinurile COVID-19 conțin microcipuri?

Nu. Vaccinurile COVID-19 nu conțin microcipuri. Vaccinurile sunt dezvoltate pentru a lupta împotriva bolilor și nu sunt administrate pentru a vă urmări mișcarile. Vaccinurile funcționează prin stimularea sistemului imunitar pentru a produce anticorpi, exact așa cum ar fi dacă ați fi expus bolii. După ce vă vaccinați, vă dezvoltați imunitatea la acea boală, fără a fi nevoie să vă îmbolnăviți mai întâi.

3. Dacă te vaccinezi, poți deveni magnetic?

Nu. Administrarea unui vaccin COVID-19 nu vă va face magnetic, inclusiv la locul vaccinării care este de obicei brațul dumneavoastră. Vaccinurile COVID-19 nu conțin ingrediente care pot produce un câmp electromagnetic la locul injectării. Vaccinurile COVID-19 nu conțin metale.

4. Vaccinul anti-COVID poate produce infertilitate?

Nu. Vaccinarea COVID-19 este recomandată tuturor persoanelor cu vârsta de 12 ani sau peste, inclusiv persoanelor care încearcă să rămână însărcinate acum sau care ar putea rămâne însărcinate în viitor, precum și partenerilor lor.  În prezent, nici o dovadă nu arată că orice vaccinuri, inclusiv vaccinurile COVID-19, cauzează probleme de fertilitate la femei sau bărbați.

5. Un vaccin COVID-19 îmi va modifica ADN-ul?

Nu. Vaccinurile COVID-19 nu se modifică sau nu interacționează în niciun fel cu ADN-ul. Atât vaccinurile cu ARNm cât și cu vectorul viral COVID-19 furnizează instrucțiuni (material genetic) celulelor noastre pentru a începe să construiască protecție împotriva virusului care cauzează COVID-19. Cu toate acestea, materialul nu intră niciodată în nucleul celulei, unde se păstrează ADN-ul nostru.

6. După vaccinul anti-COVID pot ieși pozitiv la test?

Nu. Niciunul dintre vaccinurile COVID-19 autorizate și recomandate nu vă determină să testați pozitiv la testele virale, care sunt utilizate pentru a vedea dacă aveți o infecție curentă. Dacă organismul dezvoltă un răspuns imun la vaccinare, acesta este obiectivul, puteți avea rezultate pozitive la unele teste de anticorpi. Testele anticorpilor indică faptul că ați avut o infecție anterioară și că este posibil să aveți un anumit nivel de protecție împotriva virusului.

Poate fi dificil să știm în ce surse putem avea încredere. Însă, înainte de a lua în considerare informațiile despre vaccinuri de pe internet, verificați dacă acestea provin dintr-o sursă credibilă și sunt actualizate în mod regulat.  Acestea sunt scrise și aprobate de experți în domeniu, inclusiv medici, cercetători, epidemiologi și analiști.

Citește și:Câte doze de vaccin anti-Covid-19 a comandat România

Câte luni durează imunitatea după vacinul anti-Covid-19

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Callas si Aristotel Onassis   GettyImages 1542779638 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
tineri la apus de soare jpg
paletar culori jpg
Panoramă Manhattan FOTO SHUTTERSTOCK
vizual craciunite jpg
image png
find the star min jpg
image png
masini trafic  Foto carVertical jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net