Ce tradiţii se respectă de ziua Sfinţilor Arhangheli Mihail și Gavriil
În credința creștină se spune că dragostea Arhanghelilor pentru oameni este puternică şi, totdeauna, necondiţionată. Aceste fiinţe de Lumină vin în ajutorul nostru atunci când le chemăm şi ştiu cum să răspundă chemărilor noastre.
Sfinţii Arhangheli sunt vindecători ai suferinţelor fizice şi sufleteşti, ai celor care-i cheamă să treacă cu bine peste orice provocare.
Arhanghelii sunt protectorii Jandarmeriei Române
Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, sărbătoriţi pe 8 noiembrie, sunt foarte apreciați în tradiţia populară, fiind totodată şi patroni spirituali ai Jandarmeriei Române.
Ziua Sfinților Arhangheli se sărbătorește timp de trei zile
Ziua Sfinţilor Arhangheli se sărbătoreşte timp de trei zile, numite în popor Capul Arhanghelului, Mijlocul şi Coada acestuia.
Pentru lumina călăuzitoare
În ziua Arhanghelilor, în biserică, fiecare creştin este bine să aprindă câte o lumânare ; aceasta simbolizând lumina călăuzitoare pentru spor şi sănătate, dar şi drumul spre viaţa veşnică.
Se aprind lumânări pentru cei vii și pentru cei morți
Acum se fac ofrande alimentare, se aprind lumânări în biserici pentru sănătatea celor vii şi pentru odihna celor adormiţi întru Domnul.
Ziua Sfinţilor Arhangheli este un hotar între toamnă şi iarnă.
Tradiţia populară spune că din această zi vremea bună se depărtează încet-încet, iar după cele trei zile ale sărbătorii Arhanghelilor se apropie vremea rece.
Se aduc daruri nașilor câte doi colăcei
În această zi, femeile aduc în dar naşilor câte doi colăcei, pentru că la cununie, cele două lumânări ţinute de naşi, sunt simbolul celor doi arhangheli.
Se mănâncă pește, pentru a fi sprinteni ca peștele
În ziua praznicului se mănâncă peşte, pentru ca fiecare credincios să fie sprinten ca peştele și pentru a fi ferit de boală şi de pagubă.
Arhanghelii sunt ocrotitorii oamenilor de la naștere până la moarte
În Bucovina, Arhanghelii sunt sărbătoriți și azi ca ocrotitori ai oamenilor de la naștere și până la moarte și se roagă lui Dumnezeu pentru sănătatea acestora. În tradiția populară, Arhanghelii asistă și la Judecata de Apoi și sunt patroni ai casei. Ei ”ard” păcatele care s-au acumulat datorită patimilor omenești și purifică, cu ajutorul postului, conștiintele.
Turta arieților anticipează dacă oile vor avea mulți miei
În zonele muntoase, în care Arhanghelii sunt celebraţi şi ca patroni ai oilor, stăpânii acestor animale prepară în ajunul sărbătorii o turtă mare din făină de porumb, numită "turta arieţilor" (arieţii sunt berbecii despărţiţi de oi). Această turtă este benefică pentru fecunditate și se aruncă în dimineaţa praznicului, pe 8 noiembrie, în grajdul oilor, odată cu eliberarea berbecilor între oi. Când turta cade cu fața în sus este un semn bun, de bucurie în rândul ciobanilor, și se crede că, în primăvară, toate oile vor avea miei. În caz contrar, dacă turta cade cu fața în jos, cioabanii sunt supărați pentru că numărul mieilor este prea mic, în comparație cu așteptările.
Se fac praznice și se impart ofrande pentru cei adormiți
La sărbătoarea Sfinților Arhangheli se fac praznice pentru cei trecuți la viața veșnică. Cu acest prilej se impart pachete cu colivă, fructe de toamnă, colaci, pește și vin din recolta nouă de struguri.
În biserici, creștinii aprind o lumânare, pentru o viață luminoasă
În biserici, în ziua praznicului, fiecare creștin este bine să aprindă o lumânare și să se roage pentru sănătate și spor în munca sa. De asemenea, lumânarea este și simbolul unei vieți liniștite și luminoase.
În cimitire se îngrijesc mormintele familiei, dar și cele părăsite
În cimitire se îngrijesc mormintele familiei, dar și cele părăsite. Mormintele sunt tămâiate, împodobite cu flori și la mormânt se aprind nouă lumânări. Să rostim chemarea ”Sfinte Arhanghel Mihail, ajută-mă!”
În Sfintele Scripturi se spune că numele Sfântului Mihail înseamnă „Cel care este asemenea lui Dumnezeu". Totdeauna, dacă-I cerem ajutorul el ne ajută și ne oferă necondiţionat protecţia fizică şi spirituală și ne scoate din orice încurcătură, când rostim chemarea: „Sfinte Arhanghel Mihail, ajută-mă!".