Adevărul din spatele scandalului termoscanării de la Kaufland: totul a fost regizat. Cine sunt protagoniștii
Un bărbat și o femeie, soț și soție, au fost încătușați cu forța, duși la secția de poliție și amendați după ce au refuzat termoscanarea la intrarea într-un supermarket, s-au manifestat violent și au făcut un super scandal. Totul a fost regizat cu scopul de a crea senzațional. Printre protagoniști se află și un fost instructor al grupării MISA, implicat în trecut și în alte incidente controversate.
Conflictul a început când cei doi soți au încercat să intre în magazin fără mască de protecție și refuzând vehement să li se ia temperatura. În momentul în care au devenit agresivi, paznicii au chemat poliția. Primul echipaj sosit la fața locului a încercat fără succes să-l imobilizeze pe bărbatul de 57 de ani, astfel că mai cheamă în ajutor un echipaj. Toată scena a fost filmată de un „martor”, cu o cameră profesională.
Reacția Kaufland legat de scandalul termoscanării
Reprezentanții centrului comercial din sectorul 5 al Capitalei susțin că totul a fost regizat cu scopul de a crea senzațional și că protagoniștii au purtat microfoane pentru ca sunetul să fie captat cât mai bine. „Incidentul a avut loc acum două zile şi a fost regizat, cu scopul de a crea senzaţional, cele două persoane purtând microfon şi fiind însoţite de un cameraman profesionist. Vă confirmăm că agenţii de pază au respectat procedurile, ce includ contactarea autorităţilor competente pentru gestionarea cazurilor de agresivitate şi nerespectare a legii. Îndemnăm clienţii să respecte măsurile de protecţie la cumpărături, să îşi păstreze calmul şi să pună sănătatea lor şi a celorlalţi pe primul loc”, au scris reprezentanții Kaufland pe Facebook.
”Persoanele au fost sancţionate contravenţional, conform prevederilor Legii nr. 61/1991, pentru refuz de legitimare, provocare de scandal şi împiedicarea intervenţiei poliţiştilor în îndeplinirea obligaţiilor de serviciu”, a transmis Poliţia Capitalei.
Cât de legal e să ți se ia temperatura la intrarea în magazin
Inițial, pe rețelele sociale a apărut un val de simpatie pentru „moșuleții” luați pe sus de poliție. Chiar și oamenii de la fața locului le-au sărit în apărare. „Trebuie să asiguraţi o cameră în care să luaţi temperatura. Este un act intim medical. Nu este orice act. Nu este normal aşa ceva! Este ilegal! Încălcaţi legea 46 a Sănătăţii”, urla „bătrânelul” George Adamescu.
Autoritățile au venit cu precizări și explică tuturor românilor că acele aparate de termoscanare îți iau doar temperatura, „nu implantează cipuri, nu fac poze, nu iau CNP-ul, numele, adresa persoanei”, nici banii, onoarea sau sănătatea. Doar înregistrează temperatura, ca o primă măsură de prevenire a contaminărilor în interiorul instituției. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, spune că oricine poate refuza să i se măsoare temperatura, dar în aceste condiții „nu mai intră în spațiul respectiv pentru că este dreptul comunității și al angajaților care lucrează acolo să se protejeze”. Și judecătorul Cristi Danileţ a explicat miercuri seară la Digi24 că din punct de vedere legal nu este nicio problemă cu luarea temperaturii oamenilor atunci când intră la locul de muncă, instituţii sau supermarketuri. Din contră, se asigură un drept al protejării sănătăţii oamenilor.
Regizorul George Adamescu, soția sa și încă un bărbat care le-a sărit în apărare sunt cei trei protagoniști ai scandalului. Acesta din urmă e, potrivit adevarul.ro, Tiberiu Galamboș, reprezentantul Asociaţiei Civică Dreptatea și fost instructor al grupării MISA, implicat în trecut și în alte incidente controversate. În filmulețul montat de Adamescu se vede cum Tiberiu Galamboș e în permanență alături de ei și vociferează: „E absurd! Pentru ce să iei temperatură? Nu e niciun indiciu că eşti bolnav. S-au venit trupe de la pază şi ordine, s-au încins discuţiile. A venit un domn mai înalt şi a zis că nu doreşte să fie termoscanat, au sărit pe el. De acolo a pornit. Au chemat apoi să vină poliţia pentru acel om, apoi i-a luat pe oamenii ăştia. S-a format aşa un curent de opinie. S-a făcut proces verbal. Am discutat şi eu cu poliţia. Am primit o avertizare. Am întrebat de ce? Eu am vrut doar să aplanez discuţia”, a declarat Tiberiu Galamboş.
Conform Adevărul, în 2013, Tiberiu Galamboş, fost instructor de yoga al Mişcării de Integrare Spirituală în Absolut (MISA), a reclamat că a fost scos cu forţa de jandarmi din incinta sitului cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia, după ce intrase fără bilet în cetate pentru a medita pe soarele de andezit. Spune că nu a fost de acord să plătească biletul de 5 lei din lipsa banilor, dar şi pentru că nu recunoaşte autoritatea celor care au în grijă situl istoric.