Ai salariul mediu pe economie? Uite ce credit de locuinţă poţi lua!
Legea dării în plată a fost un “bau-bau” de care ne-am speriat degeaba. E adevărat că, la început, băncile au mărit avansul la creditele ipotecare standard. Însă, la scurt timp după această decizie, s-au răzgândit, iar în prezent putem lua credite cu avans între 15 şi 25%.
Pentru asta, trebuie să respectăm câteva condiţii, dar nu ni se cere imposibilul. Astfel, o familie de tineri cu un venit mediu pe economie poate cumpăra un apartament cu două camere, atât în Bucureşti, cât şi în ţară. Iată care sunt ofertele!
O familie de tineri care câştigă lunar 4.400 de lei, adică două salarii medii pe economie, poate avea acces la un credit de 50.000 de euro cu care să-şi achiziţioneze un apartament cu două camere în Bucureşti, potrivit unei analize efectuate de jurnaliştii revistei “Capital”.
Efectele legii dării în plată asupra avansurilor practicate de bănci au durat doar puţin peste o lună, pentru că majoritatea instituţiilor de credit care au mărit avansul au revenit asupra deciziei. În prezent, avansul minim scade şi până la 15% în cazul în care creditul este contractat pe perioade mai mici sau egale cu 20 de ani. Concret, la un credit de 225.000 de lei, sau echivalentul a 50.000 de euro, clientul va trebui să achite un avans între 35.000 şi 56.000 de lei. Rata lunară cerută de bănci pentru un împrumut pe 20 de ani variază între 1.000 şi 1.600 de lei în timp ce venitul minim necesar nu sare de 3.000 de lei, cu 1.400 de lei sub venitul cumulat al unei familii în care două persoane încasează salariul mediu pe economie.
Ce condiţii trebuie să respecţi
Cel mai elaborat sistem de analiză a clientului îl are BCR, care practică un avans diferenţiat în funcţie de oraşul în care se află locuinţa dorită şi în funcţie de perioada de acordare. Pe de altă parte, patru bănci practică un avans similar cu cel de dinainte de intrarea în vigoare a legii dării în plată, fără să segmenteze clienţii în funcţie de anumite criterii.
Este vorba despre Banca Românească, Banca Transilvania, Piraeus şi OTP Bank, care cer un avans de 20%, adică, în cazul nostru, 45.000 de lei sau 10.000 de euro.
Există şi bănci, Banca Românească fiind cea mai importantă dintre ele, care dau şi posibilitatea unei perioade de graţie de până la 6 luni. Dintre băncile mari, doar Raiffeisen şi CEC Bank au rămas cu avansurile majorate, fără a reveni până în prezent asupra deciziei.
Varianta «Prima Casă», cea mai avantajoasă
Evident, cea mai accesibilă şi avantajoasă opţiune pentru un credit imobiliar rămâne programul “Prima Casă” , deşi dobânzile sunt acum mai mari decât cele practicate în cazul unui credit ipotecar standard. Avansul este de doar 5%, adică 11.250 de lei pentru exemplul nostru, în timp ce rata lunară urcă spre 1.800 de lei.