Alexandru Rafila răspunde la 10 întrebări despre coronavirus

Ultima actualizare:
Încă mai avem de așteptat până să apară un vaccin împotriva coronavirusului
Încă mai avem de așteptat până să apară un vaccin împotriva coronavirusului

Cât de periculos este, cu adevărat, coronavirusul, ce efecte produce în organismul uman, cum se fac testările în România și când putem spera la un vaccin? Sunt doar câteva întrebările la care a răspuns Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie și reprezentant a României la OMS, într-o dezbatere Hotnews. În marea de informații contradictorii care au generat neîncredere și nesiguranță, specialistul a venit să facă puțină lumină și a demontat câteva mituri care circulă și acum printre români.

Asistăm deja la un al doilea val de îmbolnăviri? 

Nu aș cataloga ca fiind al doilea val. Era o situație oarecum asteptată, dar nu era asteptată dublarea numărului de cazuri. 

De ce s-a întâmplat așa, unde este problema? 

Una dintre probleme este neîncrederea în autorități. Există și dezinformare neintenționată, bâlbe ale autorităților. Și nu e singura cauză. Lumea a obosit. 

Ce știm până în acest moment despre Covid-19? 

Știm metodele de diagnostic molecular, care permit răspuns adecvat dacă avem testare așa cum trebuie. Formula terapeutică ideală nu există, din păcate, în acest moment. 

De ce tentația de a spune că nu există coronavirus? 

Există mulți români care nu cunosc deocamdată pe nimeni cu Covid. Pe acest fundal apare teorii ale conspirației, care au vectori de imagine ce folosesc criza ca să capete notorietate. Un alt motiv e lipsa de încredere în autorități, dublată de gafe impardonabile. În toate pandemiile au fost teorii ale conspirației. 

Până la urmă, asimptomaticii sunt contagioși? 

Da, și mă bucur că în sfârșit Ministerul Sănătății a reglamentat acestă situație. Nu cred că în România avem o contabilizare a cazurilor transmise de simptomatici și asimptomatici. Unele persoane sunt asimptomatice și apoi devin simptomatice, altele rămân asimptomatice pe tot parcursul infecției. Cunosc cazuri care s-au îmbolnăvit de la asimptomatici, iar aceștia au fost descoperiți ulterior. Unii sunt internați asimptomatici, iar după o săptămână încep să aibă simptome. Nu e rău ca ei să fie izolați, așa sunt toate recomanările. 

Ce speranțe avem la un vaccin? 


    Încă mai avem de așteptat până să apară un vaccin împotriva coronavirusuluiFoto: Shutterstock
Încă mai avem de așteptat până să apară un vaccin împotriva coronavirusuluiFoto: Shutterstock

Există peste 100 de vaccinuri candidat, dar cu siguranță vom mai avea de așteptat până când un vaccin va fi și disponibil. Disponibilitatea unui vaccin în România depinde și de capacitatea noastră de a adera la diferite formule, la programe de dezvoltare. Orice țară din UE poate adera. 

Câți români au fost testați până acum și pe ce principiu se fac aceste teste? 

În România se fac între 11.000 și 13.000 de teste zilnic. Până acum cred că ne apropiem de jumătate de milion de persoane testate. Acest număr de persoane testate nu sunt după un plan, sunt persoane care întrunesc definițiile și recomandările INSP pentru testare, categoriile de persoane, plus pacienții cu simptome, cadre medicale. Astea sunt testele care se trimit din teritoriu la rețeaua de laboratoare incluse în program de Ministerul Sănătății. Dar se fac testări și la laboratoare de bună calitate care nu sunt incluse în acest program al Ministerului Sănătății.  

Care este rata de teste fals-pozitive? 

Un singur test pozitiv nu este suficient. Pacientul este investigat și pulmonar și inclusiv prin alt test prin confirmare și numai în aceste condiții ajunge în spital. E puțin probabil ca cineva să fie internat cu forța. 

Rămâi cu sechele după ce ai trecut prin boală? 

Da, este un procent important de oameni care rămân cu sechele pulmonare. Sunt și pacienți care rămân cu sechele la nivelul sistemului nervos. Sunt multe persoane, inclusiv tinere, care nu au reușit să se recupereze. 

Ar mai rezista românii la o nouă perioadă de izolare? 

Nu știu cine ar trebui să reziste. Economia nu trebuie să reziste. Noi trebuie să învățăm să conviețuim cu acest virus, respectând niște măsuri. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
image
actualitate.net
image
actualitate.net