Aşa vă organizaţi cel mai bine pentru începerea şcolii
Mâine începe nebunia în casele cu şcolari. Trezit cu noaptea-n cap, pregătirea hăinuţelor, a pacheţelelor cu mâncare, teme, rechizite împrăştiate peste tot, alergătură, dezordine, stres atât pentru copii, cât şi pentru adulţi. Îţi sună cunoscut? Specialiştii de la goodhousekeeping.com au soluţia. Poţi să-ţi uşurezi munca dacă pui în aplicare câteva idei simple ce ţin de organizare.
Pregăteşte hainele pentru toată săptămâna. În weekend, când ai mai mult timp de spălat şi de călcat, pune de-o parte câte un set de haine pentru fiecare zi. Este distractiv să faci acest lucru împreună cu cel mic, mai ales dacă aveţi un dulap cu cinci compartimente, pentru fiecare zi de şcoală a săptămânii.
Copilului îi va plăcea să fie implicat, iar dimineaţa, înainte de şcoală, nu mai pierdeţi timp cu negocieri în alesul hainelor. Nu uita să verifici prognoza meteo înainte, dar şi orarul elevului (poate are oră de sport într-una din zile şi îi trebuie schimburi).
Stabileşte un orar de culcare şi de trezire. Necesarul orelor de somn variază în funcţie de vârstă. Astfel, un copil de 5-6 ani are nevoie de 11-12 ore de somn pe noapte, pe când unul de 11-12 ani de 10 ore.
Pune în ordine case-rolele din plastic şi gustările pe care trebuie să i le dai la el dimineaţa. Organizează-te -astfel încât să le ai pe toate la-ndemână. Vei scuti timp.
Ce ar trebui să conţină pachetul cu mâncare recomandat pentru un elev? Felul principal poate fi format dintr-un sendviş, o salată cu ton, o felie de pizza făcută în casă. Pe post de gustare: un iaurt, o prăjitură cu orez, biscuiţi din cereale integrale, alune crude. Să nu uităm de fructe: un măr, o banană, o portocală sau o pară sunt esenţiale. Din ghiozdan, nu trebuie să-i lipsească nici apa.
O gustare haioasă, la întoarcerea acasă. Ca să determini un mofturos să mănânce, trebuie să te joci alături de el şi să creezi în farfurie aranjamente dragălaşe, din mâncare. Spre exemplu, lipia cu humus e mult mai interesantă dacă e împachetată în formă de iepuraş.
Sertarul cu bunătăţi. Un alt truc pentru a convinge un copil să mănânce sănătos este să-i amenajezi un sertar cu gustări sănătoase, compuse din fructe uscate, biscuiţi din cereale integrale, grisine, nuci, alune şi migdale. Copilul trebuie să aibă acces la el oricând îşi doreşte să ronţăie ceva.
În casa în care locuieşte un elev poate fi un adevărat dezastru – caietele, penarele şi rechizitele împrăştiate peste tot pot da mari bătăi de cap părinţilor. Cel mai bun sfat – amenajează-i copilului o „găletuşă” cu despărţitoare în interior, în care să-şi pună în ordine toate creioanele şi cariocile.
După ce le foloseşte, are sarcina să le pună la loc. Laudă-l când o face, iar acest lucru îl va responsabiliza şi îl va motiva să păstreze ordinea.
Temele – o plăcere, dacă le face cocoţat în pat, la măsuţa unicat pe care aţi făcut-o împreună, dintr-o cutie de carton mai rezistent.
Încurajează-l pe cel mic să o coloreze după cum îi dictează imaginaţia şi numai de drag va sta să scrie la ea.
O tablă pe care să lipească notiţe, desene, orarul sau alte lucruri importante îl vor ajuta şi pe copil să fie mai organizat.
Pentru că nu se ştie niciodată când rămâne în pană de rechizite, nu ar strica să faci provizii. Le poţi pune într-o folie cu buzunare transparente, agăţată de uşa unui şifonier.