Băile Telega din Prahova, închise din cauza degradării
Celebrele băi minerale de la Telega, unde mii de români veneau să se trateze de reumatism sau afecţiuni ginecologice, au fost închise printr-o decizie a instanţei. Primăria comunei a câştigat procesul cu firma care a administrat în ultimii ani lacul cu apă sărată. Acum autorităţile locale caută fonduri pentru renovare. Însă până când locul nu va mai fi un pericol pentru oameni, băile nu vor mai fi accesibile publicului.
Băile din Telega, numite şi „Marea săracilor” din Prahova nu va mai fi accesibilă publicului, cel puţin pentru acest sezon. Primăria comunei, acum noul administrator al complexului balnear, a decis să facă renovări capitale. Locul se află într-o stare avansată de degradare.
”Am câştigat în instanţă printr-o decizie definitivă procesul pe care l-am avut cu societatea Oaky SRL, care a administrat în ultimii ani băile sărate. Începând din luna aprilie a acestui an noi (primăria n.r.) ne ocupăm de lacul sărat. Administratorul societăţii a avut termen până în data de 15 mai să părăsească locaţia. Din câte am înţeles eu a început deja să mute lucrurile”, a declarat, pentru Adevărul, Gheorghe Ilie, primarul comunei Telega. Edilul a adăugat că începând de săptămâna viitoare spaţiul în care se află complexul balnear, inclusv lacul sărat, va fi împrejmuit cu gard tocmai pentru ca oamenii să nu mai pătrundă în interior.
Cum arată acum băile Telega
Cine vrea să intre în lac, trebuie să aibă foarte mare grijă. Scările din lemn au balustrade şubrede şi putrezite. Pe marginea lacului se aflau nişte scânduri de care cei care nu aveau curajul să ajungă până la mijlocul lacului, ar fi putut, teoretic, să se ţină. Însă acestea nu erau foarte bine prinse şi oricând se putea întâmpla vreun accident. Iar la duşuri curgea foarte rar apă caldă.
Zona urmează să fie îngrădită pentru ca nimeni să nu-şi mai pună aici viaţa în pericol.
Băile Sărate de la Telega au fost concensionate societăţii Oaky SRL în anul 2003 pentru o redevenţă anuală de 400 de lei. Valoarea mică a taxei plătită către Primăria Telega era justificată prin faptul că societatea concesionară era obligată prin caietul de sarcini să facă investiţii serioase în jurul lacului şi să transforme băile într-un adevărat complex balnear care să atragă la tratament turişti din toată ţara.
De la un an la altul complexul turistic s-a degradat din ce în ce mai mult, astfel că societatea care îl administra nu a mai reuşit să obţină avizele necesare funcţionării, dar nici nu a investit pentru modernizarea lui aşa cum prevedea contractul de concesiune.
Valoarea curativă a apei este dată de concentraţia foarte mare de minerale, precum şi pentru nivelul ridicat de cloruri de potasiu, amoniu, calciu, sulfaţi si iod, care fac minuni în afecţiuni specifice aparatului locomotor - artoza, cocsartroza, sechele post-traumatice, şi în cazul afecţiunilor ginecologice ca anexita, cistita şi sterilitatea.
BăileTelega reprezintă emblema judeţului Prahova iar acolo s-au tratat inclusiv membri ai familiei regale.