Bucureștenii se vor putea delecta într-un Muzeu al Kitsch-ului
Kitsch-ul are de vineri, 5 mai, un muzeu oficial și la București. Acesta cuprinde circa 200 de exponate și poate fi vizitat în Strada Covaci nr. 6 din Centrul Vechi al Capitalei zilnic, între orele 12.00 și 23.00.
Noul muzeu de tip boutique se află la etajul al doilea al unui vechi imobil din „buricul” Capitalei și va include, pe lângă sala ce găzduiește expoziția permanentă, și o galerie unde diverși artiști își vor putea expune lucrările.
Din expoziție nu puteau lipsi celebrul pește de cristal pus pe mileu, zeci de bibelouri din perioada comunistă sau câteva carpete cu tema „Răpirea din serai”. Muzeul a fost împărțit pe șase teme distincte, multe dintre ele foarte apreciate de români: Dracula, religie, comunism, design interior, gypsy, kitsch modern. Există de asemenea și un spațiu dedicat creării propriilor kitsch-urilor, „make your own kitsch”.
Prețul biletelor va varia între 20 și 30 de lei
Exponatele provin din colecția personală a proprietarului Cristian Lică, care a pus-o „pe roate” de-a lungul unor luni bune de timp cu ajutorul consignațiilor, târgurilor de profil și a altor colecționari. Investiția sa în noua destinație culturală se ridică la peste 18.000 de euro. Prețul unui bilet va fi de 30 de lei, dar vizitatorii autohtoni beneficiază din start de o reducere, așa că vor plăti doar 20 lei per persoană.
"Pentru cetățenii români aplicăm o reducere de o treime din solidaritate cu faptul că ei sunt expuși la kitsch-ul din jurul lor în fiecare zi. Contravaloarea biletului de intrare se situează în zona inferioară a marjelor de preț practicate de muzeele boutique din lumea largă", susține Cristian Lică.
Donațiile de kitsch-uri vor fi binevenite
"În materie de kitsch, sunt și eu diletant, la fel că toți ceilalți. Nu cred că există specialiști în kitsch pentru că nu este o știință. Voi ține cont de feedback-urile și ratingurile vizitatorilor pentru a face schimbări sau pentru a îmbogăți colecția de exponate", mai precizează proprietarul noului muzeu al Kitsch-ului.
În altă ordine de idei, același Cristian Lică subliniază și că "orice artist român care va dori să expună în galeria de Kitsch Art de la etaj este binevenit”. Cu o singură condiție: „lucrările să fie kitschoase!".
Trebuie precizat și faptul că intrarea interioară în muzeu, ușor ascunsă, e străjuită de o mare pictură care-l înfățișează pe Isus Cristos pe post de Superman.