Cum ne vom distra de acum înainte. Nunțile, ieșirile la restaurant și saloanele cosmetice au reguli noi
Guvernul promite măsuri de relaxare după data de 15 mai, însă este clar pentru toţi că viaţa nu va mai fi cum a fost. În continuare trebuie să avem grijă şi să păstrăm distanţarea socială. Banala cafea băută într-o cafenea va fi un lux, obişnuitul prânz la restaurant sau la cantină va fi complet diferit. Conştientă că trebuie să-şi redeschidă cumva porţile, „industria ospitalităţii” propune un plan în 3 etape, începând cu 16 mai.
Industria Ospitalităţii, reprezentată de restaurante, hoteluri, baruri, cafenele şi cantine, a fost prima şi cea mai serios afectată de pandemie. Toate aceste localuri care făceau parte din viaţa noastră vor trebui redeschise. În acest sens, Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România propune Guvernului ca restaurantele să fie deschise treptat, în trei etape.
Etapa 1 – din 16 mai
- Mai întâi se vor deschide terasele, cu respectarea următoarelor condiţii: distanţă între mese de doi metri, mese de maximum 8 persoane şi maximum 200 de clienţi în acelaşi timp. De asemenea, vor trebui respectate reguli stricte de igienă: angajaţii vor purta mască, mănuşi, li se va lua temperatura la intrarea în tură, locaţiile vor fi dotate cu dozatoare de gel dezinfectant, iar spaţiile de lucru vor fi atent igienizate. - În unităţile de tip „Take Away” cu servire în interior trebuie să se păstreze distanţa de 1,5 metri între staţiile de preluare comenzi. În cazul în care există mai mulţi clienţi decât numărul de staţii de servire, zona de aşteptare va fi în faţa unităţii, cu păstrarea distanţei între clienţi de 1,5 metri.Fiecare casă de marcat/ punct de servire va fi dotat cu ecran de protecţie din plexiglass. Şi aici se vor lua aceleaşi măsuri stricte în ceea ce priveşte igiena.
Etapa 2 – de la 1 iunie
- Restaurantele, barurile, cafenelele şi autoservirile nu vor putea primi mai multe de 50% din capacitatea legală pentru a păstra aceleaşi condiţii de distanţare socială (2 metri între mese, maximum 8 persoane la masă). Concret, nu vom mai vedea aglomeraţie în aceste unităţi.- Angajaţii vor purta mască, mănuşi, vor fi consultaţi medical înainte de intrarea în tură. Locaţiile vor fi dotate cu dozatoare de gel dezinfectant.
Faza 3 – din 15 iunie
- Restaurantele, cafenelele, barurile, unităţile de autoservire, terasele, unităţile de tip „take away” vor primi clienţi respectând în continuare regulile de distanţare socială şi măsurile sanitare obligatorii pentru angajaţi (purtarea de mască şi mănuşi). - Reprezentanţii HORA susţin că oricând se poate reveni la situaţia dinainte de 15 mai, cu interzicerea funcţionării, în funcţie de situaţia îmbolnăvirilor şi deceselor din România.
Cum vor fi nunţile în 2020
Sute de cupluri care au visat să-şi facă nunta în acest an sunt nevoite acum să se reorganizeze. În condiţiile actuale, este clar că nu vor putea avea petrecerea cu sute de invitaţi la care se gândeau. „Nu cred că vom avea anul acesta nunţi cu sute de persoane, având în vedere condiţiile de distanţare socială care vor rămâne în vigoare. Trebuie să ne gândim şi dacă după o perioadă atât de lungă de izolare, invitaţii noştri, mulţi dintre ei cu copii mici sau cu bunici acasă, ar mai fi dispuşi să se expună aglomerării”, precizează Ivona Nenu, organizator de evenimente.
Banii plătiţi în avans la restaurant, muzică, fotografi etc. vor putea fi ceruţi înapoi în anumite condiţii, precizează avocatul Alina Roşca: „Se poate cere avansul înapoi dacă evenimentul ar fi trebuit să aibă loc în perioada stării de urgenţă. Mai trebuie ţinut cont şi de stadiul respectivului serviciu pentru care dorim rambursarea, căci dacă luăm ca exemplu o rochie de mireasă, pentru care s-a muncit până într-un anume punct, atunci lucrurile se schimbă”. Cea mai bună soluţie este cea a reprogramării evenimentului. „Se ţine cont de acelaşi avans, iar data se schimbă printr-un act adiţional, însă trebuie să avem grijă să găsim toţi furnizorii liberi în ziua în care dorim să mutăm evenimentul. Recomandarea mea pentru miri este să urmărească datele oficiale transmise de autorităţi, să nu mai semneze contracte noi deocamdată şi să găsească o dată de rezervă în care sunt disponibili toţi furnizorii. Anul 2021 va fi foarte aglomerat atât cu nunţile reportate anul acesta, cât şi cu cele noi care apar normal în fiecare an”, mai spune Ivona. În cazul botezului sau al cununiilor civile, specialista recomandă oficierea evenimentului la biserică sau la Starea Civilă, în limita numărului de persoane admis, iar petrecerea să fie mutată pentru când va fi posibil.
Măsuri speciale şi pentru saloane de înfrumuseţare şi frizerii
Autorităţile au anunţat că odată cu 15 mai şi cu relaxarea măsurilor anti-covid luate în timpul stării de urgenţă se vor deschide saloanele şi frizeriile. „Ai nevoie de măsuri speciale pentru frizerii, pentru cosmetică. Nu poţi nelimitat să le ţii închise, trebuie să-şi reia activitatea, dar sub o formă nouă. E posibil să nu mai existe o zonă de aşteptare. Te programezi, te duci direct la programare, dacă ai întârziat vine altul în locul tău, timp în care tu nu stai acolo, te duci afară şi te plimbi puţin”, declara Raed Arafat.