Care e zona din supermarket cu cea mai mare concentrație de virusuri
Supermarketul este un spațiu închis care păstrează, pentru o perioadă de timp, virusurile răspândite în aer de un potențial vizitator infectat. Din cauza curenților de aer, microbii nu rămân în zona în care au fost eliminați, nici nu se răspândesc uniform în magazin. Ei stau concentrați în anumite zone, în care nu trebuie să poposești prea mult.
Profesorul Silviu Gurlui, conferențiar la Facultatea de Fizică din Iași, de declarat la Digi 24 că zona cea mai periculoasă dintr-un supermarket, de unde am putea contacta cel mai ușor coronavirusul, este la frigorifice. Mai exact în capetele culoarului. „Vă dau exemplu smogul de deasupra orașelor, stratul acela de poluare care rămâne aproape de sol atunci când temperatura la sol este joasă, este mai mică decât în straturile ridicate. Un astfel de fenomen se produce și în zonele comerciale, mai ales acolo unde sunt spațiile frigorifice”, spune profesorul.
"Să nu zăbovim mult în aceste zone!"
Ne propune să ne imaginăm culoarul dintre două spații frigorifice. „Aerul cald, încărcat cu particule din mediul respectiv, coboară în această zonă, băltește și reușește apoi să elibereze particulele pe margine, pe capetele de intrare. De aceea, în aceste spații, aproape de sol, vor fi găsite concentrații mai mari de particule care pot conține virusul. Iar spațiile cele mai vulnerabile din supermarketuri sunt zonele de intrare pe culoarul din spațiul frigorific. Recomandarea mea este să nu zăbovim foarte mult în aceste zone", a declarat profesorul Gurlui.