Ce simptome îți arată că trebuie să fii testat pentru COVID-19. «În ultima vreme foarte puţini au mai făcut febră»
Efectele aerului condiționat, virozele, răgușeala, insolația te pot pune pe gânduri că ai fi bolnav de COVID-19. Adevarul.ro a solicitat opiniile a doi medici de familie, care au explicat care sunt principalele simptome de COVID-19 şi când ar fi cazul să ne îngrijorăm și să mergem la un centru de testare.
Nasul congestionat, strănutul au fost menţionate de pacienţii cu COVID-19 ca fiind printre simptomele cu care s-au confruntat. Alţii au precizat durerea în gât, răguşeala, care pot fi uşor puse pe seama consumului de alimente şi lichide reci pe timpul verii. „Beau apa doar de la frigider, am cam exagerat, mă doare în gât!“, au mărturisit pacienţii diagnosticaţi pozitiv că au gândit în primă fază. Alţii nu s-au îngrijorat când, după o zi petrecută la piscină, s-au trezit cu dureri de cap şi frisoane, simptome asociate mai degrabă cu o insolaţie. „În ultima vreme, foarte puţini (n.r. – pacienţi testaţi pozitiv pentru noul coronavirus) au mai făcut febră, deşi frisonul îţi indică un episod febril“, spune medicul de familie Viorel Dumitrescu, explicând pentru Adevarul.ro că cele mai multe dintre simptomele de COVID-19 sunt cele întâlnite frecvent în infecţiile căilor respiratorii superioare.
Dureri în zona lombară și tuse seacă
Ce au mai acuzat de asemenea pacienţii testaţi pozitiv, spune medicul, au fost durerile în zona lombară, dar şi tusea, o tuse seacă cel mai frecvent. „Un tuşitor cronic va spune: «Tuşesc pentru că fumez!», nu se va gândi la COVID“, spune medicul. Chiar şi problemele digestive şi stările de greaţă, şi ele descrise ca simptome de COVID, sunt puse pe seama experienţelor cotidiene: „cred că mi-a căzut greu mâncarea asta“. Lipsa gustului şi a mirosului însă, care se instalează aproape brusc, i-au îngrijorat pe mai toţi cei care s-au confruntat cu aceste simptome. Nu toţi pacienţii depistaţi pozitiv l-au şi avut, a mai menţionat medicul de familie Viorel Dumitrescu.
Când trebuie să ne testăm
Când ne confruntăm cu simptomele unei viroze, indicat ar fi să ne izolăm şi să ne tratăm simptomatic, folosind antiseptice orale, antiinflamatoare (de preferat paracetamol), antitermice, 2-3 zile, atenţi la ce ni se întâmplă. Dacă avem însă patru-cinci dintre simptomele descrise de pacienţii care s-au confruntat cu noul coronavirus, ne putem gândi şi la COVID-19 şi că n-ar strica să ne testăm, cu atât mai mult dacă interacţionăm mult şi au existat şi „breşe de securitate“, situaţii în care nu ne-am protejat aşa cum ne sfătuiesc medicii. Luăm de asemenea în calcul testarea când ştim că am intrat în contact cu o persoană testată pozitiv sau care avea simptomele descrise mai sus. Cum am ajuns în faza în care virusul se răspândeşte rapid şi este din ce în ce mai greu de stabilit cum s-a făcut transmiterea, vigilenţa şi respectarea strictă a regulilor de prevenire ne vor ajuta să nu contractăm şi să nu răspândim, la rândul nostru.
Efectele aerului condiționat, ușor de confundat cu simptomele COVID-19
„În mod normal, dacă nu ştim că am avut un contact direct cu un pozitiv şi avem simptome, ideea este să ne distanţăm social, nu neapărat să ne ducem să ne testăm. Zilele acestea a început o adevărată isterie privind testarea excesivă şi ar trebui să lăsăm loc persoanelor care cu adevărat au nevoie de această testare, să nu mergem fără să ştim că am avut legătură cu o persoană de contact care să fie pozitivă din punct de vedere al testării“, spune şi medicul Dorian Costescu, explicând că la baza simptomelor cu care ne confruntăm poate fi vorba de efectele aerului condiţionat pe care îl folosim în încăperi şi în autoturism, sau de viroze, fără legătură cu COVID-19.
„Sunt virozele care, deocamdată, ele sunt în floare, mai ales zilele acestea în care au fost diferenţe de temperatură. Având în vedere faptul că noi ne expunem foarte mult la aparatele de aer condiţionat, atât în încăperi, cât şi în autoturime, să nu ne îngrijorăm de la primele simptome că ar putea să fie COVID. Trebuie să ne gândim că poate să fie o rinofaringită, poate să fie o amigdalită. Trebuie să lăsăm lucrurile să decurgă în mod normal, fără să ne împacientăm la cel mai mic simptom“, a mai spus medicul Dorian Costescu pentru Adevarul.ro.
Citește și: