Ceasornicarul care nu poartă ceas la mână

Ultima actualizare:
Ceasornicarul  practică această  meserie de la 16 ani
Ceasornicarul practică această meserie de la 16 ani

Într-un atelier de 2,5 metri pătraţi, situat în scara unui bloc din Piaţa Romană, un munte de om ascultă ca un medic bătăile sacadate ale ceasurilor de tot soiul. Dan Trifon repară orice aparat ce ticăie ori care a muţit demult.

Cu migala unui sculptor în bobul de orez, Dan Trifon „dezbracă” de capace, remontoare şi cadrane zeci de ceasuri pe zi, ca să ajungă la „inima” lor. Ceasornicar de 37 de ani, Trifon pune diagnostic pe loc fiecărui aparat adus de clienţii săi. „E un ceas chinezesc, din păcate contrafăcut, nu original”, îl aud spunându-i unui client.

Îi cer lămuriri şi mă luminează pe dată. „Din păcate, doar 2% din români ştiu ce poartă la mână. Ceilalţi sunt ferm convinşi că produsele de firmă şi de calitate pot fi găsite şi la tarabă. Un ceas cumpărat cu 20 de lei e de unică folosinţă, chiar dacă are sigla unui brand celebru”, spune bărbatul. Deşi lucrează de-o viaţă cu aparatele de măsurat timpul, nu poartă niciodată ceas la mână.

„Erau vremuri când alergam de colo-colo, timpul era limitat şi trebuia să ştiu, în permanenţă, cât e ceasul. Acum nu mă grăbeşte nimeni”, ne-a spus Trifon, care are o teorie rară despre meseria pe care o practică. „Carnea de porc, muzica simfonică şi ceasornicăria sunt cam grele. Din exterior, meseria mea ar putea părea uşoară, fumoasă, însă e a naibii de migăloasă, necesită concentrare şi răbdare de fier”. Când am fost la el, ne-a demonstrat că aceste calităţi nu-i lipsesc. În timpul liber construieşte adevărate bijuterii pe două roţi, din componente de ceas uzate, pe care le vinde colecţionarilor. O motocicletă din piese stricate costă între 100 şi 450 de lei. 

Motocicletele realizate din  componente de ceas sunt  “vânate” de colecţionari
Motocicletele realizate din componente de ceas sunt “vânate” de colecţionari


    Motocicletele realizate din  componente de ceas sunt  “vânate” de colecţionariFoto: Dan L. Brumar
Motocicletele realizate din componente de ceas sunt “vânate” de colecţionariFoto: Dan L. Brumar

Ce tarife practică

Atelierul e deschis de luni până vineri, între 10.00 şi 17.00. E situat pe Bd. Gh. Magheru nr. 32-36, scara A. Uite ce tarife are: Reparaţii mecanisme: preţul nu e fix, ci în funcţie de marcă şi tipul ceasului (pot costa şi sute de euro), Înlocuit curele: 22-29 lei, Înlocuit baterii: 5-20 lei, Înlocuit telescoape: 5 lei.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
image
actualitate.net
image
actualitate.net