Clasa a XII-a, cu emoții la examene: „Mi-e frică să nu-mi ratez viitorul din cauza temperaturii”
Presiune enormă pe umerii elevilor din ani terminali, care de luna viitoare vor da Evaluarea Națională și Bacalaureatul. Pe lângă emoțiile firești ale examenelor în sine, mai apare o grijă în plus: pandemia de coronavirus.
Elev la Colegiul Național „Tudor Vianu” din București, Alexandru a povestit pentru edupedu.ro că cel mai teamă îi e de măsurarea temperaturii. Dacă ar avea peste 37,3 grade Celsius și ar nevoit să dea Bacul la sesiunea din toamnă, ar rata locul de la universitatea din Olanda, unde a intrat. „Mie mi-e frică să nu-mi ratez viitorul din cauza temperaturii, sunt atâtea situații când îți poate crește temperatura, poate de la emoții, poate sunt un pic răcit, cred că am răcit de vreo cinci ori anul trecut. Aș face pe banii mei testul de coronavirus și m-aș prezenta cu rezultatul dacă aș putea, să vadă că nu am nimic. Da, am emoții, dar nu din cauza examenului, am emoții pentru că nu vreau să-mi ratez viitorul din cauza unei temperaturi”, a spus Alexandru. Aceeași frică o are și Robert, elev la un liceu din Alexandria, Teleorman. Și el a intrat la facultate tot în Olanda și dacă ratează prima sesiune a Bacalaureatului din cauza temperaturii, ratează locul de la universitate și un an de studiu.
Sara, elevă în clasa a XII-a la un liceu privat din Ilfov, are aceeași grijă: „Condițiile foarte stricte au pus o presiune foarte mare, nu cred că alte generații care au susținul aceste examene trebuiau să-și facă griji de temperatură sau să stea cu masca pe față. Și eu plec la studii în străinătate și stresul e foarte mare, ce fac dacă am 37,4? Înseamnă că mi-am ratat facultatea. Nici nu vreau să mă gândesc, am muncit foarte mult să ajung aici, să fiu acceptată la facultate și dacă nu prezint dimploma de bac până la un anumit termen, practic efortul a fost degeaba. E greu de acceptat asta, sper să nu fie cazul”, a spus eleva pentru edupedu.ro.
Mulți elevi de clasele a VIII-a și a XII-a nu se vor duce la orele de pregătire pentru examenele finale, de teamă ca în această perioadă să nu riște să se infecteze. Reamintim că în perioada 2-12 iunie se deschid școlile pentru elevii din ani terminali, care se vor pregăti, în condiții stricte de distanțare, pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat. Evaluarea Națională se va organiza în două sesiuni: prima în perioada 15-18 iunie, a doua în perioada 29 iunie – 1 iulie. Prima probă de la Bacalaureat are loc pe 22 iunie, iar ultima de 25 iunie. După contestații, rezultatele finale se afișează pe 5 iulie.
Cum se va organiza sesiunea în universități
În facultăți, începe sesiunea. Dacă majoritatea universităților organizează examene online, la recomandarea Ministerului Educației, altele cheamă studenții în clase. Universitatea Bioterra, spre exemplu, se pregătește intens pentru primirea în clase, începând din 2 iunie, a circa 2.000 de studenți de la toate cele 6 facultăți. Rectorul Floarea Nicolae dă asigurări că în sălile de clasă vor intra grupe mici de 25-30 de studenți, iar condițiile de igienă sunt corect respectate: „Avem săli mari de 300-400 mp, intrări și ieșiri separate, toți studenții și profesorii vor purta mască, examenele se vor da eșalonat, cu pauză de o oră între grupe, pentru a permite echipelor de curățenie să facă dezinfecția. Prima sesiune are loc în perioada 2-30 iunie, iar cine nu se prezintă acum poate veni la sesiunea de restanțe din 1-15 septembrie. La anul 4, sesiunea de restanțe va fi în perioada 22 iunie – 1 iulie. Am optat pentru examen scris, în bancă, deoarece nu am avut timp să ne punem la punct o platformă de examinare online”.