STARE DE ALERTĂ. Cum se defineşte zona metropolitană și ce trebuie bifat pe declaraţie
De pe 15 mai, România a trecut la măsuri de relaxare, dar asta nu înseamnă libertate totală! Grupul de Comunicare Strategică a transmis, sâmbătă (16 mai), un document de întrebări şi răspunsuri cu privire la starea de alertă, oferind detalii despre cum se defineşte zona metropolitană, ce trebuie bifat pe declaraţia pe propria răspundere în diferite situaţii sau ce sancţiuni se aplică pentru nepurtarea măştii în spaţii închise.
- Cum se defineşte zona metropolitană în interiorul căreia cetăţenii nu au nevoie de declaraţie pe propria răspundere pentru a se deplasa?
Sunt considerate ca făcând parte din zona metropolitană localităţile aflate pe o rază de până la 30 de kilometri faţă de principalul oraş (conform art.11 din Legea nr. 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional - Secţiunea a IV-a Reţeaua de localităţi). Totodată, se va considera zonă metropolitană Municipiul Bucureşti şi întreg teritoriul judeţului Ilfov.
- Declaraţia pe propria răspundere necesară pentru justificarea deplasării între localităţi poate fi scrisă şi de mână?
DA. Declaraţia pe propria răspundere necesară pentru justificarea deplasării între localităţi poate fi scrisă şi de mână cu respectarea elementelor din formularul tip dat publicităţii. În cazul în care o nouă deplasare respectă acelaşi traseu menţionat în declaraţia pe propria răspundere, atunci aceasta poate fi refolosită şi în alte zile, tăind cu o linie data precizată iniţial şi completând noua dată aferentă zilei în care are loc deplasarea.
Citește și:
13 întrebări și răspunsuri despre ce NU ai voie să faci în starea de alertă
30 de reguli pentru 30 de zile. În ce condiții poți părăsi localitatea, merge la muncă sau la spital