Cum se pot contesta amenzile date în perioada stării de urgență

Ultima actualizare:
Ludovic Orban
Ludovic Orban

Sute de mii de români au primit amenzi pentru încălcarea ordonanțelor militare, în cele două luni de restricții. Spre fericirea lor, Curtea Constituțională a decis săptămâna trecută că amenzile sunt neconstituționale. Totuși, ele nu se anulează automat, sunt valabile în continuare, iar pentru a scăpa de plata lor trebuie să le contestați în instanță. Pentru asta, mai aveți la dispoziție 17 zile.

Termenul limită pentru contestarea amenzilor: până la finalul lunii mai

În mod legal, termenul pentru contestarea unui proces-verbal de contravenție este de 15 zile de la momentul înmânării sau comunicării lui. Odată depășit, cei amendați nu mai pot contesta măsura, precizează avocatnet.ro. Tot 15 zile aveți la dispoziție pentru a beneficia de plata a 50% din cuantumul amenzii. Pe perioada decretării stării de urgență, aceste două termene sunt suspendate, astfel, efectele încep să curgă din 15 mai. „Prin decretul președintelui României nr. 195/2020, din 16 martie, au fost luate mai multe măsuri pe durata stării de urgență, printre care și suspendarea tuturor termenelor de decădere (n.r. care nu se pot întrerupe prin forță majoră, nu se pot modifica), sau prevenirea curgerii lor dacă au început să curgă. Această măsură este relevantă și pentru persoanele sancționate contravențional”, explică avocații. Concret, cei care au primit amenzi pentru încălcarea ordonanțelor militare, dar încă nu le-au plătit, le pot contesta în instanță în termen de 15 zile de la ridicarea stării de urgență, adică până la finalul lunii mai. De ajutor în demersul lor le poate fi decizia CCR care a declarat aceste amenzi neconstituționale. Decizia CCR își produce efectele odată ce va fi motivată și publicată în Monitorul Oficial.  

Unde se depun contestațiile

Dosarul se depune la Judecătoria de care aparțineți și trebuie să conțină: copia procesului-verbal, probe ce susțin motivul contestației, copie după buletin, precum și plângerea contravențională în care se descriu motivele plângerii. Pe E-Juridic găsiți un model de contestație pe care îl puteți printa și completa. În mod legal, cazul ar trebui să se judece în cel mult 30 de zile. Totuși, ținând cont de numărul mare de amenzi date în această perioadă, se preconizează o aglomerare a instanțelor, iar soluționarea contestațiilor poate dura mai mult decât de obicei. 


    Model de contestație a amenziifoto: e-juridic.manager.ro
Model de contestație a amenziifoto: e-juridic.manager.ro

E recomandat să și plătiți totuși amenda, în paralel

Chiar dacă veți contesta amenda primită, avocații vă sfătuiesc să o achitați, totuși, în termenul de 15 zile, pentru a beneficia de bonificația de 50%. Dacă veți câștiga în instanță, veți face ulterior cerere către ANAF pentru restituirea sumei plătite (50% din suma totală). Însă dacă ați pierde fără să fi plătit, pierdeți și posibilitatea de a achita doar jumătate.

Mai putem primi amenzi după 15 mai?

Model de contestație a amenzii
Model de contestație a amenzii

După ce ieșim din starea de urgență, unele măsuri se relaxează. Dar nu toate. Guvernul a stabilit un set de reguli pe care oamenii trebuie să le respecte, precum și cuantumul amenzilor pentru încălcarea lor. Însă până când nu vor fi aprobate de Parlament, MAI nu va avea pârghiile necesare pentru a putea da sancțiuni. „Nu se pot impune reguli fără ca acei care încalcă aceste reguli să fie într-un fel pedepsiți. Sigur că încercăm să comunicăm cât mai bine, să informăm cât mai corect cetățenii, dar atât timp cât există oameni care nu respectă legea și care până la urmă îi pun în pericol pe ceilalți - a nu purta mască, de exemplu, într-un mijloc de transport nu te afectează numai pe tine, ci și pe cei alături de care călătorești; dacă la locul de muncă nu respecți regulile care vor fi stabilite, îți pui în pericol colegii de muncă. Până la urmă, trebuie să avem la dispoziție instrumentele, pârghiile prin care să îi determinăm pe cei care nu respectă regulile să aibă un comportament corect și am încredere că Parlamentul va vota proiectul de lege, astfel încât MAI să aibă din nou la dispoziție posibilitatea de a-i sancționa contravențional pe cei care nu respectă regulile”, a declarat premierul Ludovic Orban la Digi 24.

Alegeri prezidențiale 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William la Centerpoints Awards, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
brad de craciun jpeg
alimentatie sanatoasa jpeg
Calendar 5 decembrie: 2017   Regele Mihai I, ultimul suveran al României, a murit în Elveția, la vârsta de 96 de ani jpeg
sardinia, italia   freepik jpg
depozite bancare jpg
reginele romaniei jpg
Târgul de Crăciun Timișoara 2023
bridge 7770337 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net