Dr. Laura Zarafin: „Nimeni nu garantează ce formă de boală vei avea!”

Ultima actualizare:

    E terifiant să ajungi într-o unitate de primiri urgențe, fără să știi dacă se va găsi un pat pentru tine și cum va evolua boalaFoto: Mediafax / La Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni" din Bucuresti
E terifiant să ajungi într-o unitate de primiri urgențe, fără să știi dacă se va găsi un pat pentru tine și cum va evolua boalaFoto: Mediafax / La Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni" din Bucuresti

Am văzut cu toții că virusul nu ține cont de vârstă, nici de cât de puternic sau de sănătos erai înainte de infectare. Este extrem de imprevizibil și, odată infectat, nimeni nu garantează ce formă de boală vei avea, atrage agenția dr. Laura Zarafin, specialist ATI la Spitalul Colentina. De ce ajung atât de mulți la terapie intensivă? Din cauza unor greșeli care ar putea fi evitate.

Mor oameni tineri, fără boli asociate

Să nu credeți niciodată că tinerețea este un atuu în fața coronavirusului. Două fete, ambele de 26 de ani, fără boli asociate, dar nevaccinate, au murit marți de COVID. Una era din Caraș-Severin, cealaltă din Prahova. Azi a murit un băiat de 24 de ani din Bistrița-Năsăud, și el fără comorbidități și nevaccinat. Nu sunt singurele cazuri. Sute de alți tineri au fost răpuși de virus în acest val 4. Ne-o arată statisticile, ne-o confirmă medicii, care susțin că prima și cea mai bună soluție este vaccinarea. „E adevărat că vaccinurile nu sunt atât de eficiente pentru varianta Delta pe cât s-a sperat inițial. E adevărat că vaccinarea nu împiedică infectarea, doar pregătește organismul pentru lupta cu boala. Tot la fel de adevărat este că nu există un tratament minune care să elimine virusul din organism. Însă dacă ne uităm la țările cu rată mare de vaccinare observăm că, deși oamenii se infectează, numărul de spitalizări, mai ales la ATI, este extrem de mic. La noi, peste 90% dintre cei care ajung în ATI sunt nevaccinați. Nu sunt doar vârstnici, sunt mulți oameni tineri, fără alte boli, unii bărbați puternici, sportivi, nefumători”, povestește dr. Laura Zarafin, într-o postare pe Facebook.


    Dr. Laura Zarafin, medic la Spitalul ColentinaFoto: arhiva personală / Facebook
Dr. Laura Zarafin, medic la Spitalul ColentinaFoto: arhiva personală / Facebook

„Nimeni nu poate garanta ce formă de boală vei avea”

Recunoaște că, odată ajunși în faza de „furtună citokinică”, terapia cunoscută până acum nu garantează o evoluție favorabilă. Mulți pacienți nu reușesc să se facă bine nici cu ventilație non invazivă și tratament. „Încerc să spun doar atât: odată infectat, nimeni nu poate garanta ce formă de boală vei avea”, concluzionează medicul.

Ce măsuri să luăm pentru a nu ajunge la ATI

Cum putem preveni, totuși, riscul de a ajunge la terapie intensivă? Laura Zarafin are câteva recomandări.

  • În primul rând trebuie să evităm contaminarea, prin purtarea corectă a măștilor cu grad mare de filtrare și prin respectarea regulilor de igienă.
  • Să ne vaccinăm, să fim cu toții responsabili.
  • Să ne testăm de la primul simptom și să ne izolăm.
  • Să luăm rapid legătura cu medicul de familie și să începem tratamentul din prima zi de boală.
  • „Medicii de familie ar trebui implicați în tratarea bolnavilor din primele 1-3 zile de boală. Să aibă asigurate condițiile pentru a prescrie un antiviral care să se găsească în farmacii, un anticoagulant (la cine e cazul) și/sau antiagregat plachetar. Monitorizarea evoluției, a saturației de oxigen se poate face și telefonic, iar la spital să ajungă cei cu forme medii/severe, cu necesar de oxigen”, recomandă medicul.
  • Cei care ajung la terapie intensivă, cu evoluție nefavorabilă „sunt cei care au stat acasă 7-10 zile fără niciun tratament, care au pierdut timp prețios deja, timp în care, dacă ar fi avut tratament ghidat de medici, s-ar fi putut obține un efect favorabil. Probabil, nu obligatoriu”.
Alegeri prezidențiale 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William la Centerpoints Awards, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
brad de craciun jpeg
alimentatie sanatoasa jpeg
Calendar 5 decembrie: 2017   Regele Mihai I, ultimul suveran al României, a murit în Elveția, la vârsta de 96 de ani jpeg
sardinia, italia   freepik jpg
depozite bancare jpg
reginele romaniei jpg
Târgul de Crăciun Timișoara 2023
bridge 7770337 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net