Electronicele, mobila şi maşinile, mai ieftine cu 5%. Click! a calculat cât vor economisi românii
Comisia de Buget-Finanţe a Camerei Deputaţilor a aprobat luni (22 iunie) modificările la Codul Fiscal, inclusiv reducerea Taxei pe Valoarea Adăugată de la 24%, la 19%!
Urmează votul în plenul Parlamentului, de miercuri, când vom afla şi data de la care se va aplica această reducere. Toate alimentele s-au ieftinit cu 15%, de la 1 iunie şi, iată că avem parte de încă o veste bună.
Deputaţii sunt de acord cu reducerea Taxei pe Valoare Adăugată a tuturor produselor nealimentare cu 5%, adică de la 24%, la 19%, nivel la care se afla până la 1 iulie 2011. Premierul Victor Ponta a anunţat, de la Istanbul, unde se recuperează după operaţia la genunchi suferită săptămâna trecută, că această măsură se va lua înainte de 1 ianuarie 2016. Iniţial, propunerea era o reducere de la 24%, la 20%, de la începutul anului 2016.
În felul acesta, am putea cumpăra mai ieftin telefoane, televizoare, frigidere, mobilă, haine, maşini şi multe alte produse, cu preţuri mai mici cu 5%. ”Nu ştiu dacă să îi cred sau nu. Dacă ar fi adevărat, mi-aş lua un televizor nou că am unul din vremea lui Pazvante şi un telefon că ăsta e obosit”, ne-a spus Nelu Dinu, un pensionar din Capitală.
Ar mai fi un hop: Guvernul Ponta să îi convingă pe experţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi ai Comisiei Europeane. Instituţiile financiare internaţionale le-au transmis deputaţilor că ţintele bugetare convenite cu Guvernul Ponta vor fi depăşite cu această măsură, deficitul ajungând la 3,5%, deşi a fost agreat un nivel de 1,2%.
Medicamentele vor costa cu 20% mai puţin, de la 1 iulie
Ministrul sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a anunţat luni că, de la 1 iulie, preţurile medicamentelor vor scădea cu 20%. „De la 1 iulie, România trece la cel mai mic preţ european la medicamente”, a precizat Bănicioiu.
Potrivit ministrului, noile preţuri ale celor 8.000 de medicamente, reduse cu 20%, au fost afişate pe site-ul Ministerului Sănătăţii. Potrivit reprezentanţilor instituţiei, valoarea redusă a medicamentelor va rămâne neschimbată pentru cel puţin 12 luni, producătorii şi distribuitorii urmând a fi sancţionaţi dacă nu actualizează preţurile.