A început războiul nervilor!
Românii au aşteptat luni de zile ca legea dării în plată să intre în vigoare. În 13 mai şi-au văzut visul împlinit şi speranţa la o viaţă fără datorii prindea încet-încet contur. Degeaba însă, băncile nu sunt dispuse să renunţe aşa uşor la sute de euro pe care le încasează lunar de la cei împrumutaţi.
Bancherii nu cedează uşor! Şi era de aşteptat ca odată cu primele notificări de dare în plată să apară şi primele procese. Constantin şi Valentina Caraveţeanu din Piteşti sunt primii români târâţi în justiţie de societatea bancară la care au credit - Banca Românească. Nici UniCredit nu s-a lăsat mai prejos şi a contestat cererea bucureştencei Daniela Anghel, care a solicitat să-i fie stinsă datoria după ce renunţă la casa cumpărată prin credit. Avocaţii nu ştiu exact ce motive au invocat cei de la respectivele bănci. “Banca are puţine şanse să se opună în mod real acestei proceduri. Un articol prevede că poate face contestaţie în termen de 10 zile de la primirea notificării, dacă notificarea nu a fost făcută cu respectarea prezentei legi. Dacă actele sunt în regulă şi procedura e respectată, banca nu are cum să nu accepte darea în plată”, precizează avocatul Marius Coltuc pentru Agerpres. Cert este că judecătorii vor analiza atât sesizarea finanţatorului, cât şi cererea clientului, şi vor lua o decizie în regim de urgenţă. Pe 20 mai, şi Bancpost Piteşti a făcut contestaţie la notificare depusă de Vasile Mitişor, iar Piraeus Bank Braşov îi cheamă în instanţă pe soţii Muntean aflaţi în executare silită. Aşa că, vin vremuri grele pentru împrumutaţi!Legea dării în plată a intrat în vigoare pe 13 mai şi până acum, sute de clienţi au notificat băncile că vor să renunţe la bunurile cumpărate prin credit. Bancherii refuză să dea numărul exact de notificări primite, în schimb au început să-şi arate colţii direct în justiţie.
Click! spune
Legea dării în plată se aplică atât creditelor în derulare, cât şi celor viitoare, iar imobilul ipotecat trebuie să fie cu destinaţia de locuinţă. Totodată, titularul creditului trebuie să fie consumator, nu profesionist, iar creditul să nu depăşească 250.000 de euro sau echivalent, la momentul acordării. Prevederile actului normativ se aplică şi debitorilor care au fost deja executaţi silit sau celor care se află în procedură de executare silită, însă nu se aplică împrumuturilor acordate prin programul “Prima Casă”.