Închideţi spitalul groazei!
Un uragan stârnit după incendiul de la Colectiv e pe punctul să măture tot în această ţară. Autorităţile au demarat anchete, iar procurorii au deschis dosare penale după ce doi pacienţi au murit în condiţii mizere la Spitalul de Arsuri din Capitală. Iată ce grozăvii s-au mai petrecut în această instituţie în ultimii doi ani.
Coşmarul din sistemul public de sănătate nu se mai termină. De-a dreptul putredă e activitatea medicilor de la Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri Bucureşti. „Lagărul arşilor” din Capitală colcăie de bacterii, larve şi muşte. Se cere închiderea acestei unităţi şi mutarea activităţii în alte spitale, ca urmare a morţii suspecte a doi pacienţi. Personalul medical e arătat cu degetul, însă ministrul sănătăţii insistă că e vorba de un handicap managerial şi de lipsă de dotări. „Dacă acum are loc o explozie, trebuie să ducem răniţii în străinătate”, a declarat ieri ministrul sănătăţii, Vlad Voiculescu. Atât de gravă este situaţia în spitalul bucureştean. Totul se întâmplă din cauza abaterilor repetate din ultimii ani, care au adus la pierderea de vieţi omeneşti. Iată patru motive pentru care acest spital ar trebui refăcut din temelii!
Pacient mâncat de larve. Un bărbat a murit zilele trecute în secţia de Terapie Intensivă. Pacientul prezenta arsuri şi răni infectate pe mare parte din corp. Un filmuleţ, făcut cu telefonul mobil de un medic din spital, a fost lansat în presă pentru a ne arăta şi nouă adevărul gol-goluţ din spital: larve de muşte mişunau în zona urechilor pacientului. Medicii au infirmat că bărbatul a murit mâncat de viermi. „Pacientul a decedat, dar nu din cauza larvelor. Imaginea e reală. Nu am ce să comentez. Sunt zone de necroză unde nu poţi băga degetele şi să speli ca pe mâini, că poţi rămâne cu urechea în mână. Zonele acelea se spală cu delicateţe”, a declarat şeful ATI Adrian Stănculea.
Medicul care a făcut public filmul i-a declarat jurnalistului Cătălin Tolontan că secţia de Terapie Intensivă e plină de muşte. Mai mult, cazul raportat de el nu ar fi singular.Femeie moartă după transfuzie. O bătrână de 79 de ani a murit pe 20 iunie în aceeaşi unitate. Fusese internată după ce a fost muşcată de câine. Medicul şi asistenta de gardă i-au administrat din greşeală sânge dintr-o altă grupă. Femeia a intrat în stare de şoc şi a făcut insuficienţă renală. A murit la şapte zile de la transfuzie. Conducerea spitalului a negat că decesul ar fi survenit din cauza „transplantului” eronat de sânge.
Răniţii de la Colectiv, răpuşi de infecţii. În unitatea medicală de pe Calea Griviţei au fost aduşi zeci de răniţi în urma incendiului din 30 octombrie 2015 de la clubul Colectiv. Rezultatul anchetei arată că o parte dintre răniţii de la clubul bucureştean au murit din cauza infecţiilor intraspitaliceşti cu bacterii precum piocianic şi acinetobacter.„Mafia silicoanelor”. În primăvara anului 2014 un scandal de proporţii a întinat renumele Spitalului de Arsuri. Managerul de la acea vreme, Vitalie Stan, şi alte 20 de cadre medicale au fost trimişi în judecată pentru că efectuau operaţii estetice în unitatea de stat, dar pe bani. Doctorii puneau silicoane, făceau liposucţii, vaginoplastii şi implanturi fesiere, intervenţii pentru care cereau între 450 € şi 3.400 €. Pentru a beneficia de operaţii, care de obicei se fac în clinicile private, clienţii erau internaţi în baza unor diagnostice false. Chirurgii se alegeau cu banii pentru intervenţii, dar decontau la Casa de Asigurări şi costurile operaţiilor. Opt medici şi managerul unităţii au fost arestaţi în mai 2014 pentru banii pe care i-au făcut ilegal pe seama statului.
«Nu putem închide spitalul»
„Spitalul se află într-o situaţie gravă. Ştiam de la Colectiv. Nu sunt condiţii proprii pentru pacienţi şi personal. Singura măsură rezonabilă este închiderea spitalului şi transferul activităţii într-o altă unitate. Am luat-o în considerare de trei ori. Concluzia e că nu putem închide întreg spitalul, ceea ce am făcut este să suspendăm activitatea Unităţii de Transfuzii. Pacienţii cu arsuri grave au fost redirecţionaţi”.
«E vorba de larve de muscă»
„Este, evident, vorba de larve de muscă, deci a existat o contaminare. Ceea ce e foarte probabil, deoarece secţia ATI nu are condiţii de izolare, nu avem uşi glisante, nu avem aer condiţionat, deci putem avea muşte. Dar aici putem vorbi şi despre o deficienţă în tratamentul medical, deoarece aceşti pacienţi trebuie curăţaţi şi pansaţi zilnic”.