La 1 septembrie începe Anul Bisericesc 2016
Ziua de 31 august este ultima zi din acest an bisericesc. Nu toată lumea ştie că Anul nou bisericesc începe pe 1 septembrie (aşa cum au stabilit Sfinţii Părinţi la Sinodul I Ecumenic de la Niceea), spre deosebire de anul civil, care începe la 1 ianuarie.
Data de 1 septembrie marchează atât începutul creării lumii, conform tradiţiei iudaice, cât şi începutul propovăduirii Evangheliei de către Domnul şi Mântuitorul nostru Iisus Hristos, conform tradiţiei noastre creştine. Sfinţii Părinţi spun că este semnificativ faptul că sfârşitul anului bisericesc, ca şi începutul său, se află sub ocrotirea şi binecuvântarea Sfintei Fecioare Maria: pentru că cea mai mare sărbătoare de la sfârşitul anului bisericesc este Adormirea Maicii Domnului, orânduită în Calendarul ortodox în data de 15 august, iar Anul nou bisericesc începe tot cu o mare sărbătoare, închinată Fecioarei Maria, Naşterea Maicii Domnului, prăznuită la data de 8 septembrie.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat 2016 ca An omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox şi An comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti. În acest an bisericesc este comemorat Antim Ivireanul, Mitropolitul Ţării Româneşti între anii 1708-1716 de la a cărui moarte martirică se împlinesc 300 de ani (1716-2016).
Totodată, Anul bisericesc nu este identic cu anul liturgic. Credincioşii ortodocşi ştiu că anul liturgic se împarte în trei perioade importante: Perioada Triodului (perioada prepascală), Perioada Penticostarului (perioada pascală) şi Perioada Octoihului (perioada postpascală).
La 1 septembrie creştinii îl sărbătoresc pe Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul, părintele erei creştine, canonizat în şedinta de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane din 8-9 iulie 2008.
La începutul anului nou bisericesc, mai mult ca oricând, creştinii ortodocşi îşi propun să descopere valorile spirituale care să-i ajute să fie mai buni, mai generoşi, să aprindă lumina credinţei în viaţa de fiecare zi, să alunge întunericul necredinţei în care se adăpostesc cele mai mari păcate lumeşti: lăcomia, ura, crima, prostituţia şi dezbinarea între semenii fiecărei comunităţi creştine.