«La fel de trist a fost şi la moartea Reginei Maria»

Ultima actualizare:

    Sute de oameni  i-au adus, ieri,  Reginei Ana  un ultim omagiuFoto: David Muntean
Sute de oameni i-au adus, ieri, Reginei Ana un ultim omagiuFoto: David Muntean

Sute de oameni i-au adus joi (11 august) un ultim omagiu Reginei Ana. Mulţi au îngenuncheat în dreptul sicriului depus în sala Tronului de la Palatul Regal. Alţii au plâns. Printre ei şi Viorica Bucur, o bătrână care a participat şi la funeraliile Reginei Maria, în urmă cu 78 de ani.

O linişte dureroasă s-a aşternut în Sala Tronului de la Palatul Regal din Bucureşti, miercuri seară (10 august), când sicriul cu trupul neînsufleţit al Reginei Ana a fost depus aici, locul în care regii României au scris istorie. De ieri dimineaţă, de la ora 8.00, porţile palatului au fost deschise pentru cei care doresc să-i aducă un ultim omagiu Reginei.

Viorica Bucur (92 de ani) şi-a luat rămas bun, ieri, de la Regina  Ana şi ne-a povestit de înmormântarea regală de acum 78 de ani
Viorica Bucur (92 de ani) şi-a luat rămas bun, ieri, de la Regina Ana şi ne-a povestit de înmormântarea regală de acum 78 de ani

Au trecut sute de oameni prin faţa catafalcului, iar astăzi, până la ora 22.00, vor trece, probabil, alte câteva sute. Bătrâni, tineri, copii, oameni de toate felurile au aşteptat la coadă pentru a ajunge câteva minute în faţa sicriului. Cu lacrimi în ochi, unii au îngenuncheat, alţii şi-au plecat capetele în semn de respect, şi-au făcut cruce şi au spus o rugăciune în gând pentru Regina Ana. Apoi, trişti şi tăcuţi, au coborât în holul palatului, unde şi-au aşternut gândurile în cartea de condoleanţe.

Viorica Bucur a împlinit nu de mult 92 de ani, vârsta la care a murit Regina Ana. Ajunsă în faţa catafalcului, doamna Viorica nu şi-a mai putut stăpâni lacrimile. Cu mâinile tremurânde, şi-a făcut cruce, şi-a plecat capul, apoi şi-a şters lacrimile de pe obraz. „De când a murit Regina Ana, plâng încontinuu. Pentru mine a însemnat foarte mult. Şi la fel de mult înseamnă şi Majestatea Sa Regele Mihai, pe care l-am cunoscut când era copil. Venise la Mănăstirea Dealu de la Târgovişte, unde locuiam eu atunci”, povesteşte, cu durere în glas, doamna Viorica. Bătrâna ne-a mărturisit că, în iulie 1938, a participat şi la funeraliile Reginei Maria. „Şi atunci a fost la fel de trist ca acum. Când a fost adusă Regina Maria de la Peleş la Bucureşti, am venit cu şcoala chiar aici, în Sala Tronului, pentru a-i aduce ultimul omagiu. Sunt momente pe care nu le voi uita cât voi trăi”, ne-a mărturisit femeia.Mâine, la ora 15.00, regina va fi înmormântată. Casa Regală a anunţat, ieri, că la înmormântare sunt aşteptaţi reprezentanţi ai familiilor imperiale ale Rusiei, Austriei şi Germaniei.

Regele Mihai  în faţa tronului,  în anul 1941
Regele Mihai în faţa tronului, în anul 1941

Sala Tronului, lăsată fără tron de comunişti

Acum, în locul tronului, se află  o fotografie a acestuia
Acum, în locul tronului, se află o fotografie a acestuia

Când au venit comuniştii la putere, evident, au pus mâna şi pe Palatul Regal. Astfel, Sala Tronului s-a păstrat ca un spaţiu protocolar şi ceremonial, bineînţeles, golit de simbolurile monarhice. Inclusiv tronul a fost scos din palat. Pe vremuri, tronul se găsea sub o cupolă ornamentată, susţinută de coloane cu figuri înaripate în partea superioară. De o parte şi de alta a structurii se ridicau coloane mai mici, în formă de fascii romane, în vârful cărora erau alte figurine înaripate.


    Acum, în locul tronului, se află  o fotografie a acestuiaFoto: David Muntean
Acum, în locul tronului, se află o fotografie a acestuiaFoto: David Muntean

În spatele tronului se desfăşura o uriaşă draperie purpurie, pe care erau reprezentate emblemele provinciilor istorice din Regat, în scuturi aurite separate, dar şi scutul Casei de Hohenzollern-Sigmaringen, din care se trage Dinastia Română. Vârful cupolei de deasupra tronului era marcat de o replică mărită a coroanei de oţel a României.

«Acum, pământul românesc o primeşte»


    Foto: David Muntean
Foto: David Muntean
  • Didona Sandu, 55 de ani: „Am fugit de la serviciu ca să-i aduc un ultim omagiu Reginei Ana. În sfârşit, Regina e la locul ei, adică în Sala Tronului. Dacă era monarhie, ţara asta era departe, acum”.
  • Cristian, 14 ani: „Am venit cu sora şi cu mama mea să ne rugăm pentru Regină. Este un moment trist şi istoric, în acelaşi timp. Eu am aflat despre regii României atât de la părinţi, cât şi din cărţi”.
  • Xenia Tănăsescu-Vlas, 53 de ani: „Din povestirile părinţilor mei, Regina Ana a fost un om deosebit. Şi-a dorit foarte mult să fie acceptată de poporul român şi nu prea a fost. Acum, pământul românesc o primeşte şi e parte a acestei ţări”.
  • Maria I., 88 de ani: „Am cunoscut-o pe Regina Ana în urmă cu mulţi ani, la New York. Cineva din mulţime a întrebat-o ce cuvinte din limba română cunoaşte, iar ea a răspuns «Multe». A întrebat-o şi care sunt cele două cuvinte pe care le apreciază cel mai mult. A spus «Sinceritate şi unitate»”.
  • Maria Neagu, 75 de ani: „Am venit cu multă tristeţe să-mi iau rămas bun de la Regină. Îmi pare nespus de rău că s-a stins. Regina Ana face parte din istoria ţării noastre. Ar fi fost mult mai bine acum dacă regele nu era alungat din ţară”.
Alegeri prezidențiale 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William la Centerpoints Awards, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
brad de craciun jpeg
alimentatie sanatoasa jpeg
Calendar 5 decembrie: 2017   Regele Mihai I, ultimul suveran al României, a murit în Elveția, la vârsta de 96 de ani jpeg
sardinia, italia   freepik jpg
depozite bancare jpg
reginele romaniei jpg
Târgul de Crăciun Timișoara 2023
bridge 7770337 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net