«Mai repede ajungeam pe jos decât cu trenul»
Sute de trenuri, cu sute de minute de întârzieri. Şi mii de călători cu nervii întinşi la maximum. Într-un cuvânt, haos pe calea ferată. Greva ceferiştilor a paralizat miercuri, 22 martie, toată ţara.
Impiegaţii de mişcare din mai multe regionale din ţară au decis ieri, subit, să întrerupă lucrul, în semn de protest faţă de grila de salarizare. Peste 150 de trenuri au fost “trase pe dreapta”, iar haosul s-a instalat în toată ţara. Oamenii au ajuns la destinaţii cu întârzieri în unele cazuri chiar de peste 400 de minute. Chiar dacă urmau să călătorească la o aruncătură de băţ distanţă. “Trebuia să iau trenul din Gara de Nord spre Ploieşti la 8 dimineaţa. Uitaţi-vă şi dumneavoastră, e 14.20 şi încă nu a venit. Cică are 310 minute întârziere, dar cine le mai numără. Am amorţit aici. Dacă ştiam că durează aşa, plecam cu altceva. Chiar şi pe jos ajungeam la Ploieşti în atâtea ore”, ne-a mărturisit Elena Manea (55 de ani).
Oamenii sunt nemulţumiţi că nu au fost anunţaţi de grevă, dar şi pentru că nu au putut să îşi procure bilete de călătorie. Pe perioada grevei, casieriţele nu ştiau la ce tren să le elibereze bilet, iar când în sfârşit au ajuns trenurile, nu mai era efectiv timp. “Am fost să iau bilet şi mi-a zis la casă să iau din tren, că nu se ştie ce tren vine. Iar acum, Naşu’ spune că îmi dă cu suprataxă. Adică în loc să dau 7 lei sau 10 lei, dau 21 de lei. Ce vină am eu că nu mi-au dat bilet?”, spune revoltat un alt pasager, care a aşteptat ore în şir un tren care să îl ducă la Comarnic.
La închiderea ediţiei, circulaţia feroviară încă era afectată de greva ceferiştilor. Aceştia cer, printre altele, majorarea salariilor cu 25%. În caz că nu cad la pace cu guvernanţii, ceferiştii ameninţă cu noi acţiuni de protest.