Scenariu horror. Șapte lucruri de știut înainte ca vaccinarea să devină obligatorie

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Autoritățile medicale din România nu mai par dispuse să negocieze cu părinții sănătatea celor din jurul lor. Viitoarea lege a vaccinării, care e pe punctul de a primi ultimele retușuri, prevede obligativitatea efectuării schemei obligatorii de vaccinuri, dar și sancțiuni aspre pentru părinții care refuză imunizarea. Iată 7 lucruri pe care trebuie să le știi înainte ca legea să intre în vigoare.

Vaccinurile îți protejează copilul în primii ani de viață

Chiar dacă te numeri printre aceia care neagă beneficiile schemei de imunizare, vaccinurile sunt considerate de lumea medicală de pe glob ca fiind singura armă eficace împotriva unor boli grave, la care copiii sunt vulnerabili în primii ani de viață. „Decizia de a nu-l vaccina pe copil reprezintă un atentat la viitorul acelui copil, pe care părintele îl produce inconștient. Legea vaccinării are un principiu corect aici, nu copilul este vinovat de decizia părinților”, spune medicul Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei.

Poți refuza vaccinarea

Draftul legii vaccinării prevede faptul că un părinte poate refuza vaccinarea, însă în acest caz va fi sesizată Comisia județeană de vaccinare, respectiv Comisia de Vaccinare a Municipiului București. Din acel moment, părintele va fi chemat la comisie o dată la fiecare trei luni pentru a i se explica beneficiile imunizării și riscurile la care își expune copilul dacă refuză vaccinurile. Dacă se prezintă la ședințele comisiei, părintele nu va fi amendat.

Copilul poate merge la grădiniță/școală nevaccinat

Chiar dacă a trecut de vârsta la care trebuia să primească schema obligatorie de vaccin, copilul va fi primit la grădiniță/școală și nevaccinat. În situația în care în instituția de învățământ izbucnește o epidemie, copiii neimunizați vor fi trimiși acasă pentru protejarea sănătății lor.

Poți evita vaccinarea

Părinții pot scăpa de schema obligatorie de vaccinare doar în situația în care un medic specialist recomandă evitarea acesteia, din cauza riscurilor pentru sănătatea copilului. Medicii care refuză să vaccineze un copil care nu are nici o contraindicație pentru imunizare, riscă să fie excluși din branșă.

Vaccinurile neefectuate se pot recupera

În cazul în care nu ai o adeverință de la medic, care să infirme necesitatea imunizării, ești obligat să te adresezi comisiei județene de vaccinare, unde vei primi un calendar de recuperare a vaccinurilor neefectuate. Conform proiectului legii, copiii care nu au beneficiat de schema obligatorie de vaccinare trebuie să fie complet imunizați în termen de un an. „De exemplu, dacă este dus copilul în colectivitate prima dată în clasa zero, atunci până în clasa I va recupera vaccinarea, dar nu cu toate vaccinurile, ci numai cu cele obligatorii pentru această vârstă: ROR, tetravalent și Hepatitic B. Nu se mai poate folosi vaccinul hexavalent pentru că acela se administrează până la doi ani. Adică, în prima etapă face trei injecții odată, două peste o lună și încă două peste încă șase luni de la ultima administrare”, spune medicul, conform news.ro.

Nu scapi de amendă

Părinții care refuză să se prezinte la ședințele de informare primesc un avertisment la prima neprezentare. Dacă refuză și a doua informare, părinții sunt amendați cu o sumă cuprinsă între 1.000 și 2.500 de lei, însă nu doar o dată, ci la fiecare neprezentare, începând cu această dată. Amenzile cu adevărat usturătoare sunt aplicate în cazul în care părinții refuză calendarul de recuperare a vaccinurilor.

Sancțiunile sunt între 5.000 și 10.000 de lei. „ În acest moment nu mai este doar o problemă a copilului său, ci este o problemă a întregii colectivități”, spune dr. Gindrovel Dumitra.

Îți poți pierde copilul

Dacă nu au început schema de vaccinare în termen de 18 luni de la intrarea în colectivitate, părinții riscă să-și piardă copiii. Comisia de vaccinare va sesiza Direcția pentru protecția copilului, iar părinții sunt acuzați de neglijare medicală. Din acel moment, părinții pot fi chemați în instanță și decăzuți din drepturile părintești.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Alexandru Ciucu, naș de botez pentru Alma și Irina   Instagram (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
casa din care se auzeau zgomotele jpg
Insomnie jpg
targ craciun sibiu 2 jpg
shutterstock 1940409940 jpg
pufuleti jpeg
calcule calculator bani salariu pensie rate bancare datorie
Litoral Marea Neagra foto Ovidiu Oprea png
aeroport cluj pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net