Tanti Maria cultivă mii de lalele, dar nu le vinde
Maria Tentiş este o femeie simplă, din Maramureş, cu o pasiune colorată: de peste 30 de ani cultivă mii de lalele, nu ca să le vândă, ci pentru că îi place să vadă, an de an, cum curtea ei generoasă explodează de culoare.
I s-a dus vestea şi oameni din toată ţara vin în satul Chechiş, la ea acasă, ca la un obiectiv turistic. De cum intri în gospodăria „Măriucăi Olandeza”, cum i se spune, ai impresia că ai aterizat în „Ţara lalelelor”, scrie adevarul.ro. Mii de flori colorate sunt cultivate pe un teren generos, pe care se mai pot construi lejer două case. „Măriuca Olandeza” ştie şi ea foarte bine pentru ce e căutată şi la vederea aparatului foto se apropie de noi: „Sunt florile mele preferate. Nu mă interesează dacă ţin numa’ câteva zile. Aci îi terenu’ meu şi pun ce vreau eu. Nu le comercializez, nu fac afaceri cu ele, da’ le îngrijesc, că-mi plac”, spune ea cu hotărâre în glas. De unde vine o asemenea pasiune pentru lalele ne povesteşte tot ea, fără să aştepte întrebările noastre. „Am trei copii în Olanda şi o fată în Germania. De 30 de ani umblu în Olanda la ei. Copiii mei au văzut că n-am stare, aşa că mi-au cumpărat şi mi-au trimis flori, să fie frumos”, explică ea, în mijlocul grădinii imense, de care se ocupă de 30 de ani, de când a primit primele flori în dar de la fiica ei.
Chiar dacă mai toată grădina ei e ocupată cu lalele, ea foloseşte spaţiul la maximum. „Aici, în grădină, după ce trec lalelele pun printre ele varză”, mai spune Maria. Femeia este vizitată mereu de diferite persoane, care vor să vadă „minunea” cu ochii lor. Drept mărturie stau, la loc de cinste, albume foto cu vizitatorii ei.
Uite cine «pictează» câmpurile de flori!
Câmpuri de lalele ca-n Olanda mai rar poţi vedea. Sunt atât de frumoase şi colorate că te întrebi adesea dacă sunt reale sau au fost pictate de o mână divină. Ei bine, nu. Jeffrey Bakker, un tătic inventiv, s-a gândit cum să fotografieze „marea de lalele” altfel decât în mod banal. El şi-a surprins fiica de 6 ani, Lynn, cu o pensulă în mână, aplicând câteva atingeri finale peisajului spectaculos. Aceste fotografii fermecătoare par să arate secretul din spatele întinderilor de culoare.