Tradiții care poartă noroc în luna noiembrie
În luna noiembrie, cunoscută în popor luna lui ”Brumar” sau „promorar”, se intensifică bruma, iar schimbările de vreme anunță că, în ultima lună a toamnei, pregătirile pentru iarnă în gospodării se intensifică.
Tot acum se finalizează însămânţările de toamnă şi începe aratul miriştilor pentru primăvară. De aceea, în tradiția populară prima săptămână a lunii noiembrie se numește ”Săptămâna Miriştei”.
La 1 noiembrie îi cinstim pe Sfinții Doctori fără de Arginți
La 1 Noiembrie sunt prăznuiți Sfinţii Doctori fără de Arginți Cosma şi Damian, sărbătoare numită în popor „Vracevul” ( a ”vindeca” în slavonă). În această zi, credincioșii se roagă sfinților Cosma și Damian pentru sănătate membrilor familiei și pentru vindecarea rudelor bolnave. Sfinții Cosma și Damian erau renumiți în epoca lor pentru harul cu care-și vindecau bolnavii. În schimbul tămăduiriii, Sfinții Cosma și Damian acceptau o singură plată-credința în Hristos de la care venea vindecarea bolnavului.
La 7 noiembrie, la Moșii de toamnă, ortodocșii își venerează morții
În prima sâmbătă a lunii noiembrie, în tradiția populară este Sâmbăta morților ( Moșii de toamnă). În acest an, pe 7 noiembrie, în ziua de comemorare a morților, în bisericile ortodoxe se oficiază slujbe de pomenire a celor adormiți și se sfințesc ofrandele aduse la biserică de familia celor trecuți la viața veșnică : colivă, vin, colaci, pachete cu mâncare.
Pe 8 noiembrie sunt sărbătoriții Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil
A doua săptămână a lunii lui brumar are în central său sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril, cei cu puteri ocrotitoare asupra gospodarilor şi ai turmelor de oi
Pe 8 noiembrie, Biserica cinstește Soborul Sfinților Mihail și Gavriil și a tuturor Puterilor cerești, a celor fără de trupuri. De aceea, pe 8 noiembrie alături de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil sunt sărbătorite toate cetele îngerești care nu s-au despăriț de Dumnezeu.
Sfântul Arhanghelul Gavril este protectorul femeilor și al copiilor; el este trimis de Dumnezeu la Fecioara Maria să-i vestească minunea întrupării și faptul că în pântecele ei se află Iisus. Sfântul Mihail este cel care luptă împotrivă diavolului și are misiunea să păstreze cheile raiului. Mihail este cel care stă la capul omului atunci când e pe moarte, iar tradiția spune că dacă sfântul stă la picioarele bolnavului, acesta va trăi.
Potrivit tradiției, în ziua Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril credincioșii nu trebuie să lucreze, iar cei care nu respectă această sărbătoare vor avea parte de mare chin la vremea morții.
La 11 noiembrie, credincioșii se roagă Sfântului Mina
În ziua de 11 noiembrie, credincioșii îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Mina, protectorul celor păgubiții. În bisericile ortodoxe care poartă hramul Mucenicului Mina și în cele în care adăpostesc moaștele Sfântului, credincioșii se roagă în ziua de 11 noiembrie pentru ca Sfântul să-i ajute să-și recupereze bunurile de care au fost vitregiți de hoți și de persoanele rău intenționate din familie.
În data de 14 noiembrie este Lăsatul secului pentru Postul Crăciunului
Pe 13 noiembrie este Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului. Cu acest prilej credincioșii petrec cu băutură şi mâncare. Tradiția populară spune că în această zi se poate prezice vremea după pieptul găinii tăiate pentru ospățul din această seară. Dacă acesta este gras, înseamnă că va urma o iarnă grea. În această zi încep şezătorile, singurele petreceri la care participă gospodarii până la Crăciun.
Din 15 noiembrie pentru ortodocși începe Postul Crăciunului
Din 15 noiembrie ortodocșii intră în Postul Nașterii Domnului , Postul Crăciunului. Timp de 40 de zile, până la 24 decembrie, creștinii urmează un post trupesc și spiritual. Postul Crăciunului este un post al Bucuriei, pentru că acesta anticipează nașterea Mântuitorului Iisus Hristos.
În 21 noiembrie este sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică
21 noiembrie – Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Această zi de sărbătoare poartă denumirea de Vovidenie , Obrejenie sau Ovidenie, fiind o zi foarte importantă și foarte populară printre creștinii-ortodocși și romano-catolici. Sărbătoarea amintește de ziua în care părinții Mariei, Ioachim și Ana au dus-o pe Maria la vârsta de 3 ani la Templul din Ierusalim, pentru a asculta citirea cărților sfinte. Maria a stat în Templu timp de 15 ani, până în momentul în care a devenit mamă a Mântuitorului nostru Iisus Hristos.
Tradiția spune că de Vovidenie cerul se deschide, animalele vorbesc, strigoii umblă prin lume. De aceea, oamenii ung cu usturoi tocul ferestrelor. Dacă în noaptea de Vovidenie cerul va fi senin, anul ce urmează va fi secetos; dacă cerul va fi înnorat și liniștit, tradiția spune că va fi un an greu cu boli și sărăcie. În schimb, dacă va ninge va fi o iarnă cu multă zăpada.
Pe 30 noiembrie este sărbătorit Sfântul Andrei
Ultima săptămână a lunii lui Brumar este Săptămâna Andreiului de Iarnă și are în central său sărbătoarea Sfântului Andrei, despre care se spune că îngheaţă apa și coase răul.
Pe 30 noiembrie este praznicul Sfântului Andrei, denumit „Cel întâi chemat” care s-a alăturat Mântuitorului. Sfântul Andrei este unu dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus, care a adus și a promovat învățăturile Mântuitorului; el este considerat „Patronul spiritual al romanilor”.