Tuaregii sunt vinovaţi de atacul terorist din Algeria?
Atacul terorist din Algeria a fost atribuit mai întâi grupării care a înfiorat toată planeta: temuta Al Quaida.
Acum este suspectat Moktar Belmokhtar, supranumit „Mister Marlboro”, lider islamist despre care se spune că ar finanţa operaţiunile militare din Africa de Nord prin traficul ilegal cu ţigări.
La începutul anului trecut, mai multe grupă rebele ale tuaregilor au atacat armata din nordul statului Mali, fostă colonie franceză. În 13 ianuarie 2013, Franţa a intervenit militar pentru restabilirea ordinii de drept, la cererea statului atacat.
Din acest motiv, evenimentele din Algeria sunt atribuite tuaregilor, cunoscuţi ca „nomazii/rebelii deşertului”, „stăpânii Saharei”, „oamenii albaştri”. Străinii i-au numit în derâdere „tuaregi”, care în arabă înseamnă „cei abandonaţi de zei”. Despre aceştia, istoricii spun că sunt urmaşii unui naţiuni măreţe, vechi de peste 10.000 de ani, care a trăit din Egipt, până aproape de Oceanul Atlantic.
După anul 1900, au avut loc numeroase lupte între francezi care dorea colonizarea teritoriilor tuarege. Masacrele au înroşit nisipul Saharei cu sângele a mii de oameni nevinovaţi, iar tuaregii alungaţi în zone extrem de sărace. De atunci, tuaregii reclamă teritoriile pierdute. Războinici de temut, ei au refuzat să fie asimilaţi în viaţa marilor centre urbane şi au preferat să rămână „stăpânii rutelor din deşert”.
Li se mai spune şi „oamenii albaştri”, datorită turbanul celebru, tagelmust, pe care orice adult îl poartă, simbol al bărbăţiei, care se oferă tinerilor de 16 ani, alături de o sabie cu două tăişuri, ca semn de maturitate. După căsătorie, bărbatul este obligat să poarte turbanul permanent, chiar şi atunci când doarme, ca să îl apere de spiritele rele.