Uite ce materii opţionale vor avea elevii după ore!

Ultima actualizare:

    Click! îţi spune în ce constau noutăţile din programa şcolarăFoto: 123rf
Click! îţi spune în ce constau noutăţile din programa şcolarăFoto: 123rf

Sunt 400.000 de tineri cu vârste între 15 şi 25 de ani care nu sunt angajaţi pentru că nu ştiu să facă nimic. De aceea, Ministerul Educaţiei a început să ofere tot mai multe materii opţionale care să pregătească elevii pentru problemele reale din viaţă. Click! vă prezintă lista cu disciplinele opţionale pe care le oferă şcolile.

Câteva sute de mii de tineri stau “pe spinarea părinţilor” pentru că nu pot să găsească un loc de muncă. În ultimii ani, Ministerul Educaţiei a sporit numărul disciplinelor opţionale care să dezvolte aptitudinile copiilor şi să le stârnească interesul faţă de un domeniu sau altul. Sunt zeci de materii din care elevii pot alege. “Şcoala propune părinţilor una sau mai multe discipline opţionale, în funcţie de resursele umane  calificate la dispoziţie şi de baza materială. De pildă, la clasele mici, părinţii preferă disciplinele Limba engleză prin joc, Matematică distractivă, Lumea poveştilor, Educaţie pentru sănătate sau ecologică. La clasele mari, interesul se îndreaptă spre Educaţie civică, Limbă şi comunicare, Filosofie, Psihologie. Sunt altfel de ore, care dezvoltă aptitudinile copiilor şi îi pregătesc pentru viaţă”, ne-a explicat Alexandrina Peter, de la Inspectoratul Şcolar Bucureşti.

Patru discipline opţionale în plus

Din toamnă, vor fi introduse patru noi discipline opţionale: Joc şi mişcare –pentru clasa pregătitoare, clasele I şi a II-a, Educaţie pentru prevenirea riscului rutier –la clasele I-IV, Educaţie pentru dezvoltare şi Educaţie pentru drepturile de proprietate intelectuală - pentru liceu.

Anul trecut a fost introdus şahul ca disciplină la alegere. Profesorii cred că acest sport ”al minţii” va dezvolta puterea de concentrare, disciplina şi puterea de analiză a copiilor. Se studiază în clasele întâi, a II-a, a V-a, a VI-a. Tot din 2014, a fost introduse Istoria jazz-ului la liceele de muzică şi cursuri de arhitectură. O materie nouă este Educaţia financiară unde elevii învaţă de mici cum se câştigă banii şi ce pot face cu ei.

Nu se va da extemporal

Toate aceste discipline sunt gândite să atragă elevul, să îl facă mai curios, să îşi pună întrebări şi să caute răspunsuri. Totodată, în aceste cursuri ar putea să-şi descopere talente nebănuite, să le dezvolte. La aceste ore, elevii nu ies la tablă şi nu dau extemporale, dar învaţă să lucreze împreună cu alţi colegi şi să comunice cu ei. În cazul în care nu i-a plăcut disciplina aleasă, în anul următor părintele ar putea opta pentru o altă materie. 

Lista disciplinelor aprobate de minister

  • Clasele primare: Religia, Consiliere şi orientare, Crează-ţi mediul, De-a arhitectura, Educaţie ecologică şi de protecţia mediului, Educaţie europeană, Educaţie financiară, Educaţie pentru sănătate, Educaţie pentru societate, Filosofie pentru copii, Şah, Educaţie pentru prevenirea riscului rutier.
  • Gimnaziu: Cultură civică, Istorie povestită, Lectura şi abilităţile de viaţă, Mituri şi legende greco-romane, Rădăcini latine în cultura şi civilizaţia românească, Educaţie interculturală, plus disciplinele studiate în clasele I-IV.
  • Liceu: Dezbatere, oratorie şi retorică, Limba neoelenă şi Grecia turistică, Matematica şi ştiinţe în societatea cunoaşterii, Competenţa în mass media, Cultură şi mitologie, Drept internaţional umanitar, Drepturile omului, Educaţie civică, Educaţie financiară, Educaţie pentru democraţie, Instituţiile Uniunii Europene, Istoria evreilor Holocaustul, Istoria minorităţilor naţionale din România, Managementul proiectelor, Istoria comunismului în România, Administrarea calculatoarelor şi reţelelor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Charles și Regina Camilla Foto Getty Images jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
habitat sentinel deep profimedia (1) jpg
conacul himura captura video jpg
Dmitri Malîşev  canibal profimedia (2) jpg
rinocer1 jpg
sacelu baza de tratament
cumparaturi supermarket alimente  shopping verifica garantia pret jpeg
image png
euro valuta bani pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net