Un membru al familiei are COVID. Pe cine sunăm, cum gestionăm boala, ce obligații avem

Ultima actualizare:

    În camera bolnavului trebuie să fie căldură umedă, nu uscată. Așadar, puneți un vas cu apă pe calorifer!Foto: Shutterstock
În camera bolnavului trebuie să fie căldură umedă, nu uscată. Așadar, puneți un vas cu apă pe calorifer!Foto: Shutterstock

Veste proastă! Inevitabilul s-a produs și testul rapid făcut acasă afișează, pentru un membru al familiei, două liniuțe: pozitiv la COVID. Ce-i de făcut? În emoția momentului, mulți se panichează, nu știu pe cine să sune, ce măsuri să ia, cum să se trateze. Medicul de familie Marina Pîrcălabu le explică simplu și succint ce e de făcut.

  • În primul rând, toată lumea își va pune mască, iar bolnavul se va izola într-o cameră. Încercați să aveți circuite separate prin casă, să nu vă intersectați la baie sau la bucătărie, să aerisiți mai des. Bolnavul va avea prosopul său, tacâmurile sale.
  • Al doilea pas este să sunați medicul de familie. El vă va îndruma în continuare, vă va spune cum să procedați legal, dar și medical.
  • Testul rapid făcut acasă trebuie certificat în cadrul unui laborator autorizat, printr-un alt test rapid sau un test RT-PCR. Îl puteți face pe cont propriu la un drive-thru, sau puteți solicita testarea la 112. Echipa de testare va veni în 1-5 zile. În acest timp, bolnavul trebuie să rămână izolat. În general, testul pozitiv făcut acasă se confirmă.


    Puteți solicita testare la domiciliuFoto: Shutterstock
Puteți solicita testare la domiciliuFoto: Shutterstock
  • Ceilalți membri ai familiei se pot testa și ei. Dacă sunt pozitivi, rămân și ei în izolare, acasă. Dacă sunt negativi, apar două situații: persoanele vaccinate, chiar dacă sunt contacți direcți ai unui bolnav de COVID, sunt libere să meargă la cumpărături, la serviciu; persoanele nevaccinate vor trebui să stea acasă, în izolare.

Sunt două tipuri de concedii medicale


     Dr. Marina Pîrcălabu, secretar al Patronatului Medicilor de Familie din Bucureşti şi județul Ilfov
Dr. Marina Pîrcălabu, secretar al Patronatului Medicilor de Familie din Bucureşti şi județul Ilfov
  • Concediu de carantină. Din momentul în care ai suspiciunea de boală și soliciți testarea, până când primești rezultatul oficial al testului, vor trece câteva zile. Nu te poți duce la serviciu în această perioadă. Medicul îți va da „concediu medical de carantină”, în baza deciziei de la DSP. Tot concediu de carantină vor primi contacții nevaccinați ai unei persoane pozitive. „Acesta este de 14 zile, în funcție de decizia DSP, după ce a făcut ancheta epidemiologică și a stabilit că acea persoană este contact direct. Trebuie totul certificat”, aflăm de la dr. Marina Pîrcălabu, medic de familie în București.
  • Concediu de boală. Se dă bolnavului, timp de 14 zile de la data testării. „Acesta are alt cod de diagnostic și se dă în baza raportului pe care medicul de familie îl primește din aplicația DSP, Coronaforms. Ambele tipuri de concediu sunt plătite 100%. Se eliberează în următoarele 30 de zile de la data ieșirii din izolare/carantină”, dă asigurări specialistul.

Cum ne tratăm


    Nu luați tratamente după ureche! Țineți în permanență legătura cu medicul de familie!Foto: Shutterstock
Nu luați tratamente după ureche! Țineți în permanență legătura cu medicul de familie!Foto: Shutterstock

Toată lumea trebuie să aibă în casă un tensiometru, un termometru și un pulsoximetru (măsoară pulsul și saturația). Vă mai puteți aproviziona cu paracetamol, vitamina C, D și zinc. Mai departe, nu vă așteptați să aflați de aici scheme miraculoase de tratament. Fiecare pacient este unic, are propriile nevoi, afecțiuni, propria evoluție a bolii, prin urmare, tratamentul va fi personalizat. „Asimptomaticii nu trebuie să ia nimic. Și de vitamine s-a cam făcut un abuz. Dacă ai o viață echilibrată, cu somn suficient, ești normoponderal și nu ai alte afecțiuni, nu ai de ce să iei niciun tratament. Antibioticele nici n-ar trebui să existe în casă. COVID-19 este o boală virală, iar antibioticul mai mult rău ar face, modifică reactivitatea normală a organismului la virus. Se dă doar dacă există, documentat, o suprainfecție bacteriană. Mai departe, tratamentul e diferențiat, în funcție de bolile asociate ale fiecăruia”, explică dr. Pîrcălabu.

Când să ne îngrijorăm

Țineți legătura cu medicul de familie pe tot parcursul bolii și sunați la 112 dacă:

  • Febra revine după o perioadă sau persistă mai mult de 7 zile.
  • Nu respirați normal, saturația se apropie de 94 - trebuie să mergeți la spital pentru oxigen
  • Există un vârf al stării de rău la 4-5 zile de la debutul bolii. Dacă, apoi, simptomele nu se ameliorează, ci se agravează, sunați la 112
  • Astenia, somnolența exagerată arată și ele o evoluție ce necesită evaluare în spital.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Harry serios, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
image
actualitate.net
image
actualitate.net