Vă puteți moderniza casele cu bani de la stat. Ce sumă și în ce condiții se alocă
Cam bate vântul în casele românilor și la propriu, și la figurat. Este demonstrat științific faptul că pierdem până la 30% din energia unei locuințe prin pereți, 25% prin ferestre și acoperiș. Pentru a ajuta românii să reducă aceste pierderi de energie și să facă economii, Ministerul Mediului a inițiat programul „Casa eficientă energetic” prin care cei care au o locuință pot primi bani de la stat pentru modernizarea ei.
Statul finanțează 60% din costul lucrării
Statul se pregătește să dea 100 de milioane de euro pentru izolarea și modernizarea a 9.000-10.000 de locuințe din toată țara. Proprietarii pot primi până în 15.000 de euro, dar nu mai mult de 60% din valoarea investiției. Restul de 40% trebuie plătiți din buzunarul propriu. Cu acești bani, proprietarul poate investi într-o centrală nouă, în iluminat cu led, în tâmplărie, sisteme de termoizolație, în geamuri termopan, în panouri solare pentru apă caldă (dar nu și panouri fotovoltaice, pentru care există program separat) etc. „Toate aceste lucrări nu vor putea fi făcute în regie proprie, ci trebuie să colaborezi cu o firmă specializată în construcții. Ministerul Mediului a impus această condiție pentru a avea un mai bun control al finanțării. Nu există un pachet standard de lucrări impuse, poți moderniza ce dorești. Singura condiție este să demonstrezi că, la finalul lucrărilor care se vor putea întinde pe maximum 18 luni, vei reduce pierderile de energie. Concret, ești eligibil să primești finanțare dacă arăți că în prezent nu ai o casă bine izolată, dar o vei trece într-o clasă superioară de eficiență energetică”, a explicat ministrul Mediului, Costel Alexe, într-un dialog cu George Buhnici la casebune.ro.
Ce trebuie să cuprindă documentația
Programul Ministerului Mediului a fost pus în dezbatere publică timp de 30 de zile, urmând ca după această perioadă să fie publicat în Monitorul Oficial. Apoi, în termen de 60 de zile, toți românii vor avea posibilitatea să depună documentația. Aceasta cuprinde: copia după buletin, copie după actul de proprietate asupra locuinței individuale, un certificat de performanță energetică și un audit energetic. Cei interesați trebuie să intre în aplicația Administrației Fondului pentru Mediu, să depună cerere și să apeleze la un specialist pentru evaluarea casei. Și această evaluare este decontată, în limita a 1.500 de lei, precizează PRO TV. Dacă vor fi eligibili, proprietarii trebuie să înceapă lucrările pe banii lor, iar decontarea va veni abia la final.