Veste-şoc! Căldura, cu 36% mai scumpă din ianuarie?
Veste proastă pentru români! Preţul la căldură ar putea creşte de la 1 ianuarie 2015 cu până la 36%, astfel că o familie de trei persoane care locuieşte într-un apartament cu 3 camere va plăti 288 de lei doar pe apă caldă şi căldură, cu aproximativ 60 de lei mai mult decât în ianuarie 2014.
Au trecut alegerile, iar anunţul primelor scumpiri nu a întârziat. Deputatul Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Servicii şi Industrii din Parlament, a dezvăluit, ieri, într-o conferinţă de presă că românii racordaţi la sistemul centralizat de încălzire vor da pe căldură cu până la 36% mai mult. Asta începând cu 1 ianuarie când preţul Gigacaloriei se va scumpi, “fără o intervenţie imediată” a Guvernului. Informaţia a fost confirmată ieri de conducerea ANRE (autoritatea responsabilă cu reglementarea preţurilor în domeniul energiei).
“Se ştia problema de mult timp, dar nu s-a intervenit pentru că a fost campanie electorală. Preţul Gigacaloriei s-a tot scumpit, dar la populaţie tariful a rămas neschimbat din 2012, la 169,88 lei, în Capitală. Nici în celelalte oraşe preţul nu s-a modificat în tot acest timp: Constanţa (358,84 lei), Arad (290 lei), Iaşi (265 lei), Braşov (200 lei)”, a declarat, pentru Click!, Mihai Mereuţă, preşedintele Ligii Asociaţiilor de Proprietari Habitat. Potrivit acestuia, majorările nu vor fi de 36%, aşa cum s-a anunţat ieri, ci de 18%, în cazul cazul în care autorităţile vor suporta o parte din costul Gigacaloriei. Şi preţul la gazele pentru consumatorii industriali s-ar putea majora cu 35%, conform deputatului Iulian Iancu.
Vremea se menține deosebit de rece
Zilele acestea va fi foarte frig, cu temperaturi mult mai scăzute decât ar fi normal. Vremea se strică și mai mult, în weekend, spun meteorologii.
“Într-adevăr, în zilele următoare va fi mai rece decât normele pentru această dată. Ar trebui să fie 4 -10 grade, dar vor fi de la 2 la 4 grade. Temperaturile minime vor fi mai scăzute decât normele, majoritatea vor fi negative. În zilele următoare, precipitațiile vor fi slabe, predominant sub formă de burniță, dar în weekend prognozăm cantități mai importante și pe arii extinse, în special în nordul Moldovei și la munte”, ne-a explicat Mihai Timu, meteorolog ANM.