James Bond de România
Devenit cetățean francez, internaționalul român de rugby Andrei Gorcioaia și-a schimbat numele în Andre Gorin
Cu 25 de selecții adunate din 2009 încoace, jucătorul de linia a treia și-a câștigat locul în grupul Stejarilor. Iar recent, el s-a ales cu un nou supranume pe lângă acela de ”Buldozerul” primit la echipa de club din Massy. Și anume James Bond.
Relatată mai zilele trecute, în cotidianul ”Le Parisien”, povestea franceză a lui Andrei Gorcioaia (30 de ani) a început acum opt ani, când s-a înregimentat la echipa Castelsarrasin din Federale 2 (liga a 4-a). A trecut apoi pe la Valence d'Agen, în Federale 1, ajungând la Massy, echipă ce activează acum în Pro D2 (liga a 2-a). Căsătorit cu Christelle, logodnica sa, Andrei a obținut și cetățenia franceză, schimbându-și numele în Andre Gorin. Așa cum apare acum și în foile de meci din campionat. Nu și în actele din țara sa de origine. ”Sunt un fel de James Bond căci am două pașapoarte, cu aceeași fotografie, dar cu nume diferite!”, a spus înaintașul în cotidianul francez, pe jumătate amuzat. Pentru a obține pașaport românesc cu numele Andre Gorin rugbystul trebuie să-și schimbe și certificatul de naștere. ”Am început procedura. Trebuie ca primăria unde m-am născut (n.a. - Pașcani, județul Iași) să îmi elibereze un certificat de naștere cu noul nume, dar o să dureze un pic”, ne-a mărturisit jucătorul.
Afectat de excluderea echipei României de la Cupa Mondială de rugby, Andrei își dorește să obțină victoria în barajul de menținere cu Portugalia, din 10 noiembrie, iar apoi, în anii ce vin, câștigarea grupei cu Georgia din Rugby Europe Championship.A avut de ales între trei numeAtunci când s-a prezentat în fața comisiei care a examinat cererea sa, Andrei a avut e ales între trei nume care se apropiau de Gorcioaia. ”A fost chiar Garcia, de origine spaniolă”, a mărturisit rugbystul, care apoi a declarat în site-ul club16.ro: ”Fiind român, și știm cu toții cum suntem priviți afară, nu vreau să insist asupra acestui aspect. Doamnelor din acea comisie li s-a părut probabil că Gorcioaia nu suna a francez. Eu având dorința de a deveni francez, am acceptat asta. Nu mi-am trădat țara, rămân același român. Dar pentru familia mea era important să le dau încredere și pe plan francez”.Și familia Wusek și-a schimbat numeleMare internațional de rugby în anii 60, campion național, dar și al Europei cu Grivița, Mihai Wusek s-a stabilit mai apoi în Franța. A fost primul rugbyst român care a devenit campion în Hexagon, cu La Voulte, în 1970. Și a devenit cunoscut acolo sub numele Michel Vusec. Și copiii săi au practicat rugby-ul, Ronald Vusec evoluând pentru România la Cupa Mondială din 1999.