Cosmine, povesteşte-le „basmul” cu Suedia! Ce făceau actualii tricolori în 1994

Ultima actualizare:

    Răducioiu a dat golurile României în meciul cu Suedia din 1994
Răducioiu a dat golurile României în meciul cu Suedia din 1994

Doar câţiva dintre jucătorii de acum ai naţionalei îşi aduc aminte de eliminarea României în sferturile Mondialului din 1994.

Selecţionerul Contra ar trebui să înceapă pregătirea amicalului de marţi cu Suedia cu amintirea meciului de pomină din urmă cu 24 de ani. Nici măcar veteranii de astăzi ai tricolorilor nu îşi aduc aminte pe deplin povestea tristă trăită de România la San Francisco.

Trecerea nemiloasă a timpului face ca prezentul naţionalei noastre să fie la „ani-lumină” de cea mai mare performanţă din toate timpurile a fotbalului românesc. Şi nu comparăm aici evoluţiile de pe teren a celor două generaţii, ci ne referim strict la vârsta din buletin a fotbaliştilor pe care se bazează Cosmin Contra mâine seară, la Craiova.

În frunte cu marea speranţă Răzvan Marin, născut în 1996, avem şapte tricolori care nici măcar nu văzuseră lumina zilei atunci când România pierdea dramatic meciul cu Suedia de la World Cup '94. Din acest contingent, doar olteanul Mitriţă era programat deja în agenda berzei, fiind născut la începutul anului 1995.

Mergând mai departe, alţi cinci jucători (Benzar, Bancu, Stanciu, Anton şi Ţucudean) erau în scutece şi se ocupau cu mersul la oliţă la ora când Kennet Anderson sărea mai sus decât Prunea şi frângea milioane de inimi în ţară.

Cum nici la grădiniţă nu putem vorbi despre amintiri clare, mai ales legate de fotbal, mai avem patru fotbalişti (Lung, Chipciu, Grozav şi Budescu) care aveau în vara anului 1994 cu totul alte priorităţi.

În fine, ajunge şi la ultima categorie, cea a „şcolarilor” din clasele I-IV. Cei mai mici, cum ar fi Niţă, Grigore sau Keşeru, e greu de crezut că s-au trezit în toiul nopţii pentru a vedea „live” penalty-urile care au trimis România acasă. Poate doar Tătăruşanu, Deac, Moţi, Pintilii sau Săpunaru să fi înţeles ceva din atmosfera şi amărăciunea acelui meci de tristă amintire. N-a fost inclus în această enumerare portarul Bogdan Lobonţ (40 de ani), aflat în sânul naţionalei lui Contra, însă doar în postura de catalizator al vestiarului.

Nu erau nici în ciocul berzei:

Manea (20 de ani)

Nedelcearu (21 de ani)

Marin (21 de ani)

Rotariu (22 de ani)

Cicâldău (20 de ani)

Mitriţă (23 de ani)

Man (19 ani)

Se luptau să scape de scutece:

Benzar (26 de ani)

Bancu (25 de ani)

Stanciu (24 de ani)

Anton (26 de ani)

Ţucudean (26 de ani)

Învăţau cântecele la „grădi”:

Lung (28 de ani)

Chipciu (28 de ani)

Grozav (27 de ani)

Budescu (29 de ani)

Se luau la trântă cu tabla înmulţirii:

Tătăruşanu (32 de ani)

Niţă (30 de ani)

Grigore (31 de ani)

Săpunaru (33 de ani)

Moţi (33de ani)

Pintilii (33 de ani)

Deac (32 de ani)

Keşeru (31 de ani)

Anul 1994 e unul de referinţă nu numai pentru istoria naţionalei României, ci şi pentru actualul selecţioner. În februarie 1994, cu câteva luni înainte de Mondialul american, pe Bega îşi făcea debutul în fotbalul mare tânărul fundaş dreapta Cosmin Contra.  La 18 ani şi două luni, „Guriţă” era titularizat de regretatul Costică Ştefănescu în marele derby al Banatului dintre Poli Timişoara şi UTA, începându-şi ascensiunea spre echipa naţională, atât ca jucător cât şi ca antrenor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
shutterstock 2304929435 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
aryna sabalenka facebook jpg
image png
Novak Djokovic, Getty Images jpg
Shayon Harrison (Sportpictures) jpg
Radu Dragusin (EPA) jpg
Gabriela Ruse (EPA) jpg
studenti romani universitati sua jpg
gimnastica ana maria barbosu jocurile olimpice jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net