Arlie, îţi ţinem pumnii! Acvila mai are 6.000 km până la noi
Porneşte spre casă la dată fixă, zboară peste 12.500 de kilometri, traversează 20 ţări de pe trei continente şi nu uită niciodată drumul până la Braşov, unde îşi are cuibul. Acvila Arlie, devenită simbol naţional de la scoaterea ei în lume de ornitologii români, se află la 6.000 de kilometri de România. Să-i urăm „Bun venit!”.
Ce minune de pasăre! Dacă ar fi fost doar o acvilă oarecare, Arlie n-ar fi reuşit să ne ţină pe toţi cu sufletul la gură. Însă, călătoria-maraton pe care o face în fiecare an, din România pe coastele însorite ale Africii şi înapoi, ne demonstrează că oricine poate ajunge departe, chiar dacă e mic şi, aparent, neînsemnat.
Arlie, acvila ţipătoare mică, monitorizată prin satelit de specialiştii Societăţii Ornitologice Române (SOR), şi-a terminat vacanţa în ţările calde şi e în drum spre locul de cuibărit din judeţul Braşov. A plecat din Namibia pe 8 februarie, în aceeaşi zi ca şi anul trecut, şi mai are de parcurs 6.000 km până acasă. Tot voiajul ei a fost urmărit de SOR, iar ornitologii spun că pasărea a bătut recorduri în materie de deplasare. Într-o singură săptămână a străbătut 1.354 de kilometri, iar cel mai lung zbor înregistrat într-o singură zi, de 369 km, l-a realizat în 11 februarie.
“Pe 12 februarie, Arlie trecuse graniţa în Zambia şi se afla la o distanţă de 6.700 km de cuibul ei din judeţul Braşov. Călătoria e lungă: traversează trei continente şi 20 de ţări, printre care Angola, Zambia, Tanzania, Ruanda, Burundi, Uganda, Sudanul de Sud, Etiopia, Egipt, Israel, Siria sau Bulgaria”, ne spune Ovidiu Bufnilă, responsabil comunicare al SOR. Ornitologii spun că plecarea lui Arlie şi a suratelor sale din ţările Africii vesteşte venirea primăverii.