Ce puiuţ simpatic are Arlie!
Pasărea echipată cu emiţător satelitar a cuibărit cu succes şi-n 2017, însă riscă să rămână fără cuib din cauza tăierilor de păduri.
Arlie e o eroină! Simpatica pasăre, devenită simbol naţional, e ultima supravieţuioare din proiectul dedicat monitorizării şi conservării acvilelor ţipătoare mici. Străbate an de an peste 25.000 de kilometri, a schimbat patru cuiburi şi a cuibărit cu succes de două ori, dar nu fără peripeţii.
Arlie are un nou pui, care are în jur de trei luni. El a fost fotografiat de biologii de la Societatea Ornitologică Română (SOR), care au monitorizat în ultimele trei săptămâni cuibul din Berivoi, judeţul Braşov. Plăpând, puiul îşi aşteaptă cuminte mama plecată cel mai probabil după hrană. Arlie a folosit același cuib ca-n 2016, acolo unde în aprilie un alt pui a ieşit din ou.
Din păcate, în ultimii doi ani, în zona unde se află acum au fost realizate tăieri de rărire, iar cuibul e foarte expus. Chiar şi aşa acvila nu şi-a abandonat casa, însă atât ea cât şi puiuţul sunt în pericol. De exemplu, atunci când mama ei e plecată la vânătoare, micuţa pasăre ar putea fi atacată de o buhă (cea mai mare dintre bufniţe).
„Acvilele cuibăresc în general în porțiuni de pădure ferite, ascunse, în locuri unde cuibul beneficiază de un grad de protecție”, a declarat biologul Sebastian Bugariu. Tăierile de păduri sunt principala amenințare la care este supusă acvila țipătoare mică. Specia are nevoie de copaci înalți, în păduri, pentru a cuibări. Biologii spun că dacă tăierile în zonă vor continua e foarte probabil ca la anul, când Arlie se va întoarce acasă din ţările calde să nu mai aibă unde să cuibărească.
Cuibul lui Arlie nu este singurul afectat de tăieri. Un alt cuib de acvile monitorizat de biologii de la SOR, cel de la Breaza, nu mai există. Anul trecut a fost consolidat drumul forestier de acces până în zona cuibului, iar în urma intervențiilor din ultimul an cuibul de acvile a fost doborât cu tot cu arborele în care se afla.