A început şcoala pentru urangutani

Ultima actualizare:
Li ne arată cum se  mănâncă bananele
Li ne arată cum se mănâncă bananele

Ura! A început şcoala şi la prima instituţie de învăţământ pentru urangutani din lume. La centrul din Borneo, Indonezia, primatele orfane învaţă căţăratul în copaci, culesul fructelor şi tehnici de supravieţuire.

Momentan, sunt duşi la cursuri cu roaba. Vara s-a sfârşit şi cei 50 de pui de urangutan s-au întors la şcoală precum copiii din întreaga lume. Sunt cu toţii orfani, şi-au pierdut părinţii în urma defrişărilor excesive de pe insulă. Urangutanii sunt cele mai inteligente dintre primate, însă şi cele mai solitare dintre maimuţe, învaţă totul numai de la mamele lor. Rămaşi orfani, nu mai ştiu să se caţere în copaci, nici cum să se hrănească, nu au nici o şansă de  supravieţuire. 

Scările se folosesc  ca material didactic
Scările se folosesc ca material didactic

Din fericire, au o mare capacitate de învăţare şi interacţionează bine cu oamenii, când se simt în siguranţă. De aceea, în centrul din Ketapang, Borneo, s-a deschis o şcoală specială pentru ei. Au profesori şi orar, precum copiii oamenilor. La prima oră, învaţă cum să se urce în copaci. 

Învaţă să se  urce în copaci
Învaţă să se urce în copaci

Profesorii se caţără pe scări în faţa lor, la lecţiile practice. La ora a doua, li se explică modul de a culege fructe, cum se mănâncă bananele şi află care sunt cele 316 tipuri de alimente benefice pentru hrana lor, cum ar fi frunze, muguri, scoarţă de copac, ouă de pasăre, miere, insecte etc. Primesc note pentru rapiditatea de a învăţa şi pricep dacă au luat o notă mică sau mare. Urmează pauza de hârjoneală, în prezenţa dădacelor, şi, la final, sunt instruiţi cum să se apere de duşmani. Didik, un puişor de 18 luni, căruia veterinarii i-au scos un glonţ din umăr, rătăcit de la un braconier, e cel mai atent la tehnicile de supravieţuire. 


    Învaţă să se  urce în copaciFoto: Photoland/Caters
Învaţă să se urce în copaciFoto: Photoland/Caters

Click! Spune: Urangutanii sunt pe cale de dispariţie din cauza defrişării masive a pădurilor, circa 50.000 de exemplare mai trăiesc astăzi în Borneo. Există riscul ca în 10 ani să dispară total de pe planetă. Nu au coadă, au păr lung brun roşiatic, ating 1,2-1,5 m, între 30-80 kg şi trăiesc 30-40 de ani.

Alegeri prezidențiale 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William la Centerpoints Awards, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
sardinia, italia   freepik jpg
depozite bancare jpg
reginele romaniei jpg
Târgul de Crăciun Timișoara 2023
TOP 10 destinații din Europa în 2016 jpeg
klaus iohannis pe tron jpg
Kate Middleton Foto Profimedia (13) jpg
patriarhul daniel bor biserica ortodoxa romana
image
actualitate.net
image
actualitate.net