Nu dați câinelui sau pisicii carne crudă de miel! Se pot transmite boli periculoase
De Paște, toate alimentele gravitează, cu mici excepții, în jurul mielului. Dar oare câți dintre bucătarii amatori sau chiar producătorii de carne de miel cunosc pericolele aflate în această carne? Mulți zic „n-a murit nimeni de la friptura de miel”, sau „animalul a crescut sub ochii mei, e sănătos”. Și totuși, cu cât știm mai multe, cu atât mai bine. Medicul veterinar Daniel Lescai ne spune care sunt principalele boli pe care le putem contacta noi, oamenii, sau prietenii noștri, câinele și pisica, în urma consumului de carne de miel.
Sunt 13 agenți aducători de boală, aflăm de pe site-ul specialistului, doctor-vet.ro: Salmonella, Clostridium, Campylobacter, Staphylococcus aureus, E. Coli, Listeria, Giardia, Cryptosporidium, Toxoplasma gondii, Taenia hydatigena, Taenia ovis, Taenia multiceps și Echinococcus granulosus. Un număr fatidic ar zice unii. Primele 5 dau toxiinfecții alimentare la om și animal prin contactul cu suprafețe contaminate, cuțite contaminate, ambalajul neigienic, mesele de pregătire a cărnii. Simptomele sunt dureri de burtă și de cap, deshidratarea și zile de sărbătoare petrecute la spital sau în pat.
Un alt agent infecțios des întâlnit este Giardia, prezent atât în tubul digestiv al ovinelor, cât și al omului sau câinelui și pisicii. Și acesta poate da probleme digestive, mai ales la copii și indivizi cu sistem imunitar slăbit.
Pericol pentru femeile însărcinate
„Chiar dacă majoritatea suntem purtători asimptomatici pentru Toxoplasma gondii, carnea de ovine este de multe ori contaminată cu acest parazit și poate produce, în cazul celor ce nu au venit în contact cu parazitul, infecții acute. Acesta este un pericol sever pentru femei gravide sau care doresc să conceapă, pericolul fiind reprezentat de avort sau debilitate fetală. Unde mai pui că acest parazit, odată ajuns în corpul pisicii, va duce la eliminarea de oochisturi în mediul de viață, ce vor deveni astfel o sursă continuă de infecție pentru om și alte animale”, explică medicul Daniel Lescai.
Apoi, câinii și pisicile se pot contamina cu Taenia după consumul de carne crudă și, fără a fi ei înșiși grav bolnavi, transmit parazitul mai departe, la om. O atenționare extremă este pentru Echinococcus granulossus. Acesta poate fi preluat de câine și poate elimina în mediu forme parazitare ce la om determină apariția chistului hidatic, mai ales în ficat.
În concluzie, nu da animalului de companie carne crudă de miel, neprocesată termic, fără control sanitar veterinar, afumături etc., zicându-ți „e câine, ce poate să pățească!”. Pentru că, pe lângă el, DE la el, chiar tu te poți contamina, ca urmare a vehiculării în mediu a agenților infecțioși amintiți. Cumpără carne controlată sanitar veterinar, doar din locuri special destinate și urmărește dacă se respectă toate regulile de igienă. Apoi, gătește carnea corespunzător, la temperaturi care să distrugă eventualii contaminanți, vă mai sfătuiește Daniel Lescai.