20 decembrie: Praznicul Sfântului Ignatie Teoforul. Tradiții la Ignatul porcilor

Ultima actualizare:

    Porcul tăiat se prepară după un ritual străvechiSursa foto: Pentrutimișoara.ro
Porcul tăiat se prepară după un ritual străvechiSursa foto: Pentrutimișoara.ro

În religia creștin- ortodoxă, an de an, în data de 20 decembrie este prăznuit Sfântul Mucenic Ignatie Teoforu, purtătorul de Dumnezeu, urmaș al apostolilor, al doilea patriarh al Bisericii Antiohiei. În istoria creștinătății, Sfântul Ignatie este un martir al Bisericii şi un ucenic al Sfântului Evanghelist Ioan.

Când împăratul Traian a trecut prin Antiohia,  Sfântul  Ignatie a fost adus în fața împăratului  care s-a convins că Sfântul nu va renunța la credința în Hristos. De aceea, a fost pedepsit și supus multor chinuri pe care le-a îndurat îndelung. În final, Ignatie a fost trimis la Roma, sub excorta  a zece ostași, pentru a fi aruncat în cușca leilor. În drum spre Roma, el a fost întâmpinat cu smerenie și recunoștință de credincioșii din bisericile întâlnite în cale. Și pentru că Ignatie a dovedit că este mai puternic decât chinurile la care a fost supus, și nu renunță la credința creștină, la Roma el a fost aruncat pe Stadionul orașului, iar leii au fost sloboziți asupra lui.  Sfâșiat de aceste fiare, din trupul lui au mai rămas doar oasele  pe care creștinii le-au adunat și le-au dus în Antiohia, unde au fost venerate ca moaște.

În documentele religiose se menționează că Sfântul Ignatie a fost  ”Copilul pe care l-a apucat de mână Stăpânul Hristos şi l-a luat în braţe”. După aceea, Iisus a zis: "De nu se va smeri cineva pe sine ca pruncul acesta, nu va intra în împărăţia cerurilor, iar Cel ce va primi pe un prunc ca acesta în numele Meu, pe Mine Mă primeşte".

Sfântul Ignatie este purtător de Dumnezeu

Pornind de la aceste cuvinte de învățătură, Sfântul Ignatie a fost numit Purtător de Dumnezeu. În ziua acestui praznic, în biserici credincioșii împart pachete cu mâncare de post în amintirea rudelor decedate în condiții suspecte.  

În 20 decembrie,  tradiția amintește de ziua de Ignat

Puține persoane știu cine a fost Sfântul Ignatie Teoforul. În schimb, în tradiţia populară, ziua de 20 decembrie este cunoscută şi sub numele de „Ignatul porcilor”, când mulţi români, potrivit unei vechi tradiții, în special în mediul rural, sacrifică porcul pentru masa de Crăciun și pentru  toate sărbătorile de iarnă până la Sfântul Ion. În această zi gospodarii prepară : cârnați, șuncă, caltaboș, iar tăierea porcului în curtea gospodarului  este un motiv de bucurie. Ritualul tăierii porcului anticipează și apropierea Craciunului. De-a lungul anilor, împlinirea acestui ritual a dat naștere la numeroase tradiții și obiceiuri.

Înaintea zilei de Ignat, porcii știu când vor fi tăiați

O veche tradiție spune că porcii visează când vor fi sacrificați. De aceea, cu două-trei zile înainte de Ignat porcii nu mai mănâncă și nici nu se mai îngrașă. O vorbă din bătrâni spune că persoanele miloase nu trebuie să asiste la sacrificarea porcului, pentru că acesta se chinuiește mai mult până când ”își dă sufletul”.  

Opinia bătrânilor despre sacrificarea porcului

Bătrânii din mediul rural spun că, după sacrificarea porcului, după ce acesta este tăiat, pârlit și bine spălat, este bine să fie acoperit cu o pătură și un copil să-l încalece. Când se împlinește acest ritual, anul următor va aduce sănătate, împliniri și prosperitate membrulor familiei care în care s-a sacrificat porcul.

Ritual de iertare pentru sacrificarea porcului în Muntenia

În ziua Ignatului, mai ales în Muntenia există un ritual  prin care se cere iertare animalului, înainte ca acesta să fie sacrificat. Gospodarul trebuie să rostească: ”Ignat, Ignat, să fiu iertat, pentru cel sacrificat! Doamne ajută, să-l mâncăm sănătoși”.

O datină străveche din Argeș și din Teleorman menționează că pe fruntea copiilor din gospodăria unde a fost sacrificat porcul, este bine să se facă semnul crucii cu sângele animalului sacrificat de Ignat. Împlinid această tradiție, copiii  vor fi ocrotiți de boli, vor fi sănătoși și rumeni în obraji pe parcursul anului care vine.

Spina porcului , un ”oracol” pentru anul ce vine

Un moment foarte important în ziua de Ignat este scoaterea splinei porcului, iar cei care asistă la acest ritual nu trebuie să vorbească cel puțin un minut.

Tradiția populară spune că splina porcului care va fi sacrificat reprezintă un „oracol de încredere ”care spune cum va fi vremea în acea iarnă:  când la capăt splina este groasă, va urma o iarnă grea, cu multă zăpadă, iar vara va aduce o recoltă bogată.  În schimb, dacă splina este subțire, iarna nu va aduce multă zăpadă, va fi mai geroasă, primăvara va veni mai repede și anul nu va aduce roade bogate.

Pomana porcului în ziua de Ignat

După ce porcul a fost tranșat, gospodarul pregătește cea mai importantă datină în ziua de Ignat: Pomana porcului. Bucățile de carne cele mai fragete se prepară de obicei în curtea casei, într-un ceaun, în care se adaugă foi dafin, piper, cimbru și apă. La Pomana porcului se consumă mămăliguță, mujdei și țuică fiartă.

Șoriciul este o delicatesă și se prepară, după tradiția locală

Șoriciul este o delicatesă. Acesta se unge cu sare grunjoasă, se rulează și se păstrează astfel timp de 4-5 zile, apoi se consumă. În diferite zone ale țării, gospodarii prepară șoriciul după un obicei local.   

Beșica porcului, o jucărie inedită pentru copii

Pentru copii, Ignatul este un motiv de reală bucurie. Beșica porcului este umflată, umplută cu boabe de porumb sau de grâu , iar cu acești ”clopoței”, mai ales în mediul rural, copiii merg la colindat.

Untura  de la porcul negru, ritual pentru alungarea pagubei

În mediul rural, în special, în gospodăriile unde s-a sacrificat un porc negru, gospodinele aruncă din belșug în fața casei cu tot felul de boabe: de grâu, de mei și de porumb, deoarece din vremuri îndepărtate grăsimea, untura de porc negru a fost și este folosită pentru descântece pentru a fura sporul din casa unde s-a sacrificat porcul.  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
colaj lansare fashion berecleanu jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
horoscop, zodii, stres jpg
herbalife nutrienti jpg
ceai somn jpg
horoscop octombrie png
varza calita dulce jpg
zodii norocoase jpg
tarot webp
gogosi jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net