21 noiembrie: Tradiţii strămoșești la praznicul Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, o sărbătoare a Luminii

Ultima actualizare:

    tradiții la sărbătoarea Intrarea în Biserică a Maicii DomnuluiSursa foto :Doxologia .ro
tradiții la sărbătoarea Intrarea în Biserică a Maicii DomnuluiSursa foto :Doxologia .ro

Sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică reprezintă simbolul supunerii familiei creștine față de puterea diviină. Pentru ortodocși, prima sărbătoare din Postul Crăciunului, Vovidenia sau Ovidenia, care se sărbătorește în fiecare an la data de 21 noiembrie, este considerată o zi magică, pentru că în ziua praznicului se fac previziuni referitoare la oameni şi la vreme.

Ce spune tradiția despre vreme

Tradiți populară spune că aşa cum va fi vremea în această zi, aşa va fi toată iarna. De  asemenea, dacă în noaptea de Vovidenie va fi cer senin, anul viitor va fi secetos şi pomii nu vor avea rod bogat. Dacă  cerul va fi înnourat  va urma un an cu probleme de sănătate, cu multe epidemii și atmosfera din anturajul nostru va fi apăsătoare. Dacă ninge de Vovidenie va urma o iarnă grea, cu multă zăpadă, dar anul va fi  roditor. Când în ziua praznicului este soare, înseamnă că va urma o vară secetoasă.    

În seara de Vovidenie se deschid cerurile

Sărbătoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului, cunoscută și sub numele de Vovidenie ( în traducere din limba slavonă ”Ceea ce se face văzută”) amintește o serie de tradiții și obiceiuri  păstrate din moși-strămoși. Tradiția spune că în seara de Vovidenie, ca și în seara de Crăciun, se deschid cerurile  și animalele vorbesc, dar graiul lor este înțeles doar de persoanele foarte credincioase.  

O tradiție respectată din vremuri îndepărtate

Sărbătoarea închinată Intrării în Biserică a Maicii Domnului este   asociată cu simbolurile luminii : candela, lumânarea, focul şi soarele. De aceea, din ajunul sărbătorii, candela trebuie să fie aprinsă în casa fiecărui credincios. De asemenea, focul trebuie să ardă în cămin toată noaptea. Respectând această datină, norocul va veni în viața fiecărui membru al familiei și copiii lor vor avea parte de realizări.

Se împlinește o datină care alungă spiritele rele

În ziua sărbătorii se împlinește o datină care a adus bucurii în viața credincioșilor. Pentru a alunga paguba, efectul farmecelor și pentru a învinge spiritele rele, de Vovidenie credincioșii ung uşile şi ferestrele casei lor cu usturoi. În timp, s-a constatat că prin respectarea acestei tradiții, în familia respectivă sporul a poposit tot anul.

Se aprind lumânări pentru rudele trecute la viața veșnică

În ziua sărbătorii, la biserică se aprind lumânări pentru rudele trecute la viața veșnică. De asemenea, se dă de pomană pentru fiecare rudă plecată în eternitate câte o cană cu apă sau suc, preparat în casă, câte un colăcel și o lumânare aprinsă. Totodată, la biserică se fac pomeniri pentru cei care au avut o moarte năpraznică sau care au murit în condiţii suspecte.  În memoria acestora se împart pachete cu peşte, fructe şi lumânări sau o candelă.

Lumânare albă, pentru cei care au murit fără lumină

În anumite localităţi din Nordul ţării, în memoria  persoanelor  care au murit fără lumină, se dau de pomană plăcinte cu dovleac şi câte o lumânare albă, numită ”Lumina de veci”  pentru că, potrivit tradiţiei, lumânarea albă, dincolo de ultimul hotar al vieţii, nu se stinge niciodată.    

Se dăruiesc ofrande pentru sănătate și sporul casei

În tradiția ortodoxă, de Ovidenie, credincioșii cinstesc acest praznic închinat Maicii Domnului,  prin evlavie şi prin ofrande. După Sfânta Liturghie, preoții sfințesc bucatele de post, peștele și lumânările aduse la biserică  pentru a împlini tradiția strămoșească.  După ce au fost binecuvântate de preoți, aceste ofrande se împart copiilor şi săracilor din comunitatea respectivă. 

În ziua praznicului Biserica acordă dezlegare la pește

De Vovidenie, este prima zi din Postul Crăciunului când Biserica  acordă dezlegare la pește. Pentru ziua acestui praznic, credincioșii pregătesc preparate din pește și icre. Gospodinele trebuie să împartă  pachete cu preparate din pește, fructe, plăcinte cu varză sau dovleac, apă și lumânări pentru memoria rudelor decedate, dar și pentru sporul casei. După ce au fost împărțite pachetele gospodina va pregăti masa pentru membrii familiei.  

Nimeni nu muncește în gospodărie

Sărbătoarea este cinstită cum se cuvine și gopodinele nu spală rufe, nu fac curățenie, nu țes și nu este îngăduită nici un fel de muncă. În diferite zone ale țării circulă și o vorbă de duh care spune că sărbătoarea de Vovidenie este respectată chiar și de turci. În tradiția populară se spune că persoanele care lucrează în ziua praznicului riscă să ”li se pocească unul sau două picioare”. De asemenea, în intervalul 21 noiembrie şi Sfântul Gheorghe, femeilor din mediul rural li se interzice să mai bată cu maiul rufele la râu, pentru ca  membrii familiei să fie sănătoși și să fie protejați de o moarte suspectă sau de înec.

Ritual pentru aflarea ursitului

Și în zilele noastre, în mediul rural, fetele necăsătorile, care vor să-şi afle ursitul, merg la fântâna din sat cu o lumânare albă. La cântatul cocoşului, fiecare fată aprinde lumânarea aşezată pe marginea fântânii şi priveşte în fântână. Pe luciul apei, fata care împlineşte ritualul, vede chipul ursitului.    

Se pregătește un ritual cu efecte miraculoase  

În ajunul sărbătorii de Vovidenie, copiii din diferite zone ale ţării practică un ritual: ei pun crenguţe de măr într-un vas cu apă în care adaugă şi agheasmă. Vasul respectiv se aşează într-un loc călduros, unde să pătrundă lumina. Până la Anul Nou, acele crenguţe de măr înmuguresc şi înfloresc. La pragul dintre ani, copiii care au îngrijit crenguţule merg la rude şi la prieteni şi le sorcovesc cu aceste ramuri binecuvântate prin ritualul tradiţional practicat la sărbătoarea Ovideniei.  De-a lungul timpului, s-a constatat că persoanele sorcovite cu crengile de măr înflorite sunt apărate în acel an de boli, de pagubă şi de întâmplări dramatice.       

Un ritual care alungă bolile

Din vremuri îndepărtate, în tradiţia populară, în numeroase zone din ţară se împlineşte un ritual care, spun credincioşii, alungă bolile: în fiecare gospodărie, la icoana Maicii Domnului se pune un vas cu apă proaspătă şi se aprinde o lumânare. Tradiţia spune că, fiind consumată dimineaţa, apa respectivă are puteri magice  şi este un remediu dovedit pentru o mulţime de boli.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Alexandru Ciucu, naș de botez pentru Alma și Irina   Instagram (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
horoscop webp
horoscop financiar jpg
zodii meteoriti png
image png
image png
Grasime abdominala_shutterstock 1015212598 jpg
zodii pixabay jpg
2 fasole batuta shutterstock 1204054207 jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net