Ce efecte terapeutice are mustul în viața intelectualilor
Mustul, un tonic excelent pentru imunitate, este foarte eficient pentru persoanele anemice și pentru intelectualii care fac eforturi intense în profesia lor. Toamna, strugurii și mustul ne revigorează, iar nutriționiștii ne recomandă să profităm de beneficiile acestor fructe și a sucului extras din aceste fructe excelente pentru sănătatea noastră.
Sucul de struguri , mustul, este bogat în vitamine: A, B1, B2 şi în minerale, energizează organismul, stimulează sistemul nervos și reduce retenţia de apă.
”Mustul este un tonic deosebit, eficient pentru intelectualii care fac un efort intens în profesia lor. Totodată, pentru persoanele care sunt în convalescenţă, mustul reface organismul după boală, fiind un stimulent dovedit datorită conţinutului ridicat de vitamina C. Diabeticii trebuie să consume cu moderație must, datorită conținutului de zahăr ridicat. De asemenea, aceste restricții sunt valabile și pentru cei care șofează. Intelectualii trebuie să urmeze o cură cu must, cu avizul medicului de familie, timp de 10 zile. De asemenea, mustul este recomandat și bolnavilor de artroză și de gută. S-a constatat că efectele tonice ale mustului sunt mai puternice când acesta este pregătit din strugurii roşii , care conțin resveratrol. Un studiu efectuat la Imperial College din Londra a arătat că resveratrolul are proprietăţi antiinflamatoare, iar strugurii roşii ar putea fi folosiţi și pentru atenuarea simptomelor astmului. Mustul, un cadou deosebit pe care ni-l oferă toamna, este revigorant, vitaminizant, dar și detoxifiant. Comoara de energie oferită de must, datorată vitaminelor și mineralelor conținute, alungă stresul și lipsa de vigoare din viața noastră” susține Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competențe în fitoterapie și nutriție.
Cel mai bun must se obține prin stoarcerea strugurilor în mixer, deoarece, în acest caz, mustul păstrează vitaminele şi mineralele din strugurii proaspeţi.
Cel mai mare dezavantaj al mustului ?
Conţinutul ridicat de zahăr, care atinge chiar valoarea de 280 g/litru, este un avertisment de care trebuie să țină seama diabeticii, persoanele cu rezistenţă la insulină și cele care țin dietă.