Ceaşca de sănătate: Tot ce trebuie să știți despre băuturile preparate din măceşe
Fructele de măceșe sunt apreciate de secole, pe tot mapamondul, pentru efectele lor terapeutice remarcabile. În China, cu sute de ani în urmă, aceste fructe erau indicate în tratarea afecţiunilor digestive; în același timp, romanii foloseau măceșele ca remedii pentru 30 de boli, iar în ţările Americii de Sud, măceşele erau folosite ca un leac sigur pentru afecţiunile musculare, la concurenţă cu ghimbirul.
În timp, numărul afecţiunilor tratate cu măceşe a sporit considerabil până la ...100.
Opiniile specialiștilor despre măceșe
Specialiștii japonezi apreciază că măceșul este planta care revigorează organismul și crește capacitatea acestuia de apărare la infecţii pe termen lung. Mai mult, pentru a alunga oboseala fizică, dar mai ales în cazul oboselii intelectuale accentuate, tonicele pe bază de măceșe sunt cele mai eficiente. Totodată, ceaiul de măceşe face minuni deoarece contribuie la prevenirea bolilor de inimă şi la formarea celulelor canceroase.
„De la măceş se valorifică fructele, foarte bogate în vitamina C, în pectine, zaharuri, tanin şi în caroten. Ca tonic vitaminizant, măceşele măresc secreţia biliară, fiind indicate în afecţiunile ficatului şi ca diuretic în boli de rinichi”, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, în studiul ”Măceșele protejează organismul nostru tot anul”. În fitoterapie, fructele de măceş se folosesc mai ales sub formă de infuzie simplă și infuzie combinată, de cidru, de sirop și de vin, ca aliate ale imunităţii şi vigorii. Aceste băuturi pun pe fugă stresul, oboseala și țin în frâu bolile grave.
Măceșele au efecte calmante remarcabine
În caz de migrene, insomnii, astenii nervoase și de oboseală fizică accentuată, pulberea de măceșe este un leac apreciat, având efecte calmante remarcabile.
Pulberea de măceșe protejează inima
Și afecțiunile cardiace pot fi îmblânzite cu ajutorul pulberei de măceșe. Nutriționiștii din lumea întreagă susțin că, alături de păducel, măceșele sunt ” leacurile” care previn crizele de angină pectorală și infarctul.
Rosa canina, un leac pentru mușcăturile de câine turbat
Fructele de măceș fac parte din familia trandafirilor, iar numele ştiinţific al măceşului ( Rosa canina) face trimitere la renumele plantei care vindecă muşcăturile de câine turbat.
Cidrul, băutură tradiţională consumată în lumea întreagă
Nutriționiștii apreciază că Cidrul, una dintre cele mai vechi băuturi naturale preparate de om, datează din perioada grecilor şi romanilor. De-a lungul deceniilor, delicioasa băutură s-a răspândit pe tot mapamondul. Statisticile menționează că britanicii, francezii şi americanii sunt cei mai importanţi consumatori de cidru din lume. În Marea Britanie, de exemplu, se înregistrează cel mai mare consum de cidru pe cap de locuitor şi tot aici este sediul central al marilor companii care produc această băutură. Cidrul face parte şi din categoria băuturilor tradiţionale consumate de francezii din Bretania şi din Normandia. În schimb, cidrul preparat din pere este o băutură tradiţională în Spania. În ţara noastră se prepară cidru din mai multe fructe: măceșe, mere, pere, vişine sau zmeură. De obicei, cidrul de măceşe, o licoare mai pretenţioasă, este preparată îndeosebi în gospodăriile urbane, rurale şi în chiliile călugărilor.
Cura cu cidru de măceşe și beneficiile sale
Cidrul de măceşe este considerat un remediu valoros pentru afecţiuni frecvente, cum ar fi anemia, anorexia, virozele, litiază urinară, bolile cardiovasculare şi alergiile. Băutura aceasta atât de gustoasă, revigorantă şi vitaminizantă reîntinerește organismul, deoarece combate carenţa de vitamine şi de minerale, frecventă la orice vârstă.
Cum se prepară, cum se administrează
Cidrul de măceşe se prepară din fructe proaspete sau uscate
Ingrediente: 1 kg de fructe proaspete sau 1,5 kg fructe uscate, 3 kg de miere, 500 g lămâi, două linguri de drojdie de bere proaspătă şi 10 litri de apă.
Preparare: Se spală foarte bine fructele, apoi se îndepărtează seminţele şi perişorii. Deasupra pulpei se adaugă zeama de lămâie, drojdia de bere, mierea şi apa. Aceste ingrediente se pun într-o damigeană astupată cu un dop, prevăzut cu un furtun, iar băutura se lasă să fermenteze. După 40 de zile, deoarece cidrul se limpezește şi este foarte gustos, se trage în sticle pe care le depozităm într-un loc răcoros.
Cidrul tratează răcelile, anemiile și virozele
S-a constatat că răcelile foarte severe se vindecă foarte repede cu o cană, cel mult două căni de cidru fiert. În anemii, se administrează câte un păhărel de 50 ml de cidru de măceşe de trei ori pe zi, timp de 14 zile. Totodată, această băutură revigorează şi întinereşte organismul.
Infuzia de măceşe, un leac pentru virozele din sezonul rece
Odată cu instalarea anotimpului rece în viața noastră apar virozele, specifice acestui sezon. În același timp, necazurile pricinuite de circulaţia periferică se accentuează şi ele. Un remediu dovedit pentru aceste afecţiuni sâcâitoare este infuzia de măceşe, iar efectele sale se datorează substanţelor active pe care le conţin fructele de măceșe: acidul citric și vitamina C ( în cantități apreciabile), vitaminele : A, B1, B2, E, PP, K, zaharuri, pectine și mineralele ( magneziu, potasiu și fosfor). Infuzia de măceşte are proprietatea de a energiza şi de a creşte imunitatea organismului.
Cum se prepară, cum se administrează
Ingrediente: O lingură cu pulpă de măceşe mărunţite foarte bine şi o cană de apă clocotită.
Preparare: Pulpa fructului se lasă la infuzat în apa clocotită timp de 15 minute; după aceea, infuzia se strecoară printr-un tifon des. Zilnic se consumă trei căni de infuzie, un interval de o săptămână. Pentru persoanele care se confruntă cu probleme de fragilitate capilară, tratamentul trebuie urmat timp de o lună.
Infuzia combinată de măceşe reglează ritmul cardiac
Cum se prepară, cum se administrează
Ingrediente: Un pumn de pulbere de măceşe uscate, 550 ml apă proaspătă de izvor.
Preparare: Peste pulberea de măceşe se toarnă 300 ml apa şi se lasă la macerat timp de 24 de ore. După aceea, conţinutul se strecoară. Lichidul obţinut se păstrează într-un vas de sticlă acoperit, iar pulpa care a rămas se mai fierbe din nou cu 250 ml de apă, timp de cinci minute. După ce această infuzie se răceşte, cele două fierturi se amestecă bine, până când se omogenizează. Băutura aceasta se împarte în două porţii egale şi se consumă într-un interval de 48 de ore. Terapia se repetă de două ori pe săptămână, timp de 30 de zile.
Tratamentul tratează ateroscleroza, anghina pectorală şi reglează ritmul cardiac.
Vinul de măceșe cu miere, indicat într-o varietate de afecțiuni
Vinul de măceşe este o băutură diuretică, vaso-dilatatoare, revigorantă, remineralizantă, antivirală și tonic aperitivă. Acest vin este foarte sănătos pentru organism și poate fi folosit ca tratament pentru afecţiunile hepato-renale, scăderea colesterolului și pentru prevenirea bolilor de inimă. Mai mult, acest tonic este recomandat în perioadele de convalescență, pentru afecțiuni ale pielii și herpesului.
Vinul de măceșe cu miere este gustos și benefic pentru persoanele care nu au voie să consume zahăr; în schimb, organismul lor are nevoie de vitamina C în stare naturală.
Ingrediente: măceşe 500 g, miere de salcâm 500 g și doi litri de apă călduţă
Cum se prepară:
Măceşele se spală, se curăţă de codiţe şi de ”mustățile” negre. Fructele se pun într-o damigeană de sticlă, cu o capacitate de trei litri. Peste fructe se adaugă mierea. Apa se încălzeşte uşor, dar nu este lăsată să dea în clocot, deoarece mierea îşi pierde proprietăţile la temperaturi care depășesc 40 grade. După aceea, apa se adaugă peste ingredientele din damigeană, care se închide ermetic cu un dop de plută. Ingredientele se amestecă de două ori pe zi, timp de 35-40 de zile.
Cum se administrează:
Se recomandă de trei ori pe zi, câte 25 ml înainte de masă.