Învierea lui Hristos. Cele mai frumoase tradiții pentru noroc

Ultima actualizare:

    Coșul Pascal atrage prosperitatea în familie Sursa foto: : Creștin ortodox
Coșul Pascal atrage prosperitatea în familie Sursa foto: : Creștin ortodox

În noaptea Învierii lui Iisus Hristos, cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii, milioane de români ortodocşi se adună în toate bisericile şi mânăstirile din ţară ca să primească lumina sfântă de la Ierusalim. În biserica înălţată în locul în care Fiul lui Dumnezeu a fost răstignit, lumina sfântă vine din cer, iar miracolul se produce an de an.

Salba tradiţiilor adunate  la marele praznic al Învierii  se păstrează de-a lungul deceniilor în fiecare zonă a ţării. Din moși-strămoși, s-a dovedit că tradiţiile  cele mai îndrăgite în ţara noastră aduc împliniri sănătate şi bucurii în casele credincioşilor.     

Obiceiuri respectate la masa sărbătorească

După întoarcerea de la biserică, din coşul cu bucate sfinţite  la slujba Învierii, fiecare credincios trebuie să mănânce mai întâi un ou roşu sfinţit. După aceea, este bine ca la masa sărbătorească, membrii familiei să  deguste din orice preparat pus  în coşul pascal sfinţit în noaptea Învierii. Abia după aceea, membrii familiei pot mânca şi din celelalte feluri rânduite pe masa festivă.

Alimentele din coșul pascal păstrează sporul casei

În coşul pascal se adună bucatele care se sfinţesc în noaptea Învierii şi au semnificaţii diferite. De asemenea, în acest coș, pe o farfurie, se pun ingrediente alimentare care nu se consumă numai de Paște: Sarea trebuie păstrată de gospodină în casă pentru a aduce belşug;  zahărul, de asemenea, va fi pus și în hrana vitelor când acestea sunt bolnave; făina nu se împarte  nici cu rudele, pentru ca rodul grâului, din recolta acelui an, să fie bogat. Doar o parte din căpățânele de usturoi sunt consumate la masa festivă; cele care rămân sunt folosite  la mesele festive. De

asemenea, usturoiul și ceapa sfințite în noaptea Învierii au un rol protector  în gospodărie împotriva insectelor şi a pagubei făcută de dăunători.  În coşul pascal, deasupra farfuriei cu aceste  ingrediente simbol, gospodina aşează pască, ouă roşii, ouă încondeiate, brânză, peşte afumat, şuncă, sfeclă roşie cu hrean, dulciuri, bani şi flori.

În coșul pascal, cocoși albi care cântă în noaptea de Înviere

În zona Călărași se împlinește un ritual inedit la slujba de Inviere: Credincioşii aduc în coşul pascal, pentru binecuvântare, ouă roşii, cozonoc şi …cocoşi albi. Păsările sunt  crescute în mod special pentru împlinirea acestei tradiţii. Cocoşii albi cântă la  miezul nopţii. Tradiţia din străbuni spune că, atunci când cocoşii cântă, Hristos a înviat! Cel mai norocos este gospodarul al cărui cocoş cântă primul. Este un semn că, în anul acela, în casa gospodarului repectiv va fi belşug. După slujbă, cocoşii sunt dăruiţi credincioşilor  săraci.

În Muscel se prepară renumiții covrigi cu ou

În zona Muscelului, pentru Marele Praznic al Paştelui, se pregătesc renumiţii covrigi cu ouă, o delicatesă specifică celor mai importante sărbători. De Paşte însă, în unele gospodării, se coc cel puţin de 12 covrigi, adică simbolul celor 12 Evanghelii.

Preotul,  credincioșii și lăutarii merg în cimitirul comunei

În comuna Iloviţa din  judeţul Mehedinţi se păstrează un obicei cu totul deosebit. A doua zi de Paşte, creştinii ortodocşi, împreună cu preotul şi lăutarii merg în cimitirul comunei pentru a cinsti memoria rudelor decedate. La fiecare mormânt, lăutarii cântă o horă sau o sârbă, melodia preferată în timpul vieţii a  celui trecut la viaţa veşnică.  Preotul însoţeşte alaiul şi nu există mormânt la care  lăutarii să nu „ facă o bucurie” familiei celui decedat, ca o formă de respect pentru memoria mortului. La final, lăutarii sunt răsplătiţi cu ouă roşii, cozonaci, pască şi cu vin.

Pentru sănătatea familiei  

În Banat, copiii se scoală în dimineaţa primei zile de Paşti şi se spală pe faţă cu apă proaspătă, luată din fântână.  În vasul cu apă se pune un ou roşu şi fire de iarbă verde, un ritual care se împlineşte pentru sănătatea membrilor familiei.

Ritualul se practică, an de an și în Muntenia și Oltenia+

În Muntenia şi Oltenia, acest ritual se practică an de an, în multe familii. Spre deosebire de obiceiul din Banat, în aceste zone, în farfuria cu apă proaspătă, adică porţia de apă luată la prima oră ( apă neîncepută) se pune oul roşu şi un ban de argint. Cu această apă se spală pe faţă toţi membrii familiei, convinşi că vor avea spor şi bani, un an întreg.   

Prăjitura ”Babele”, în memoria rudelor decedate din moși-strămoși

De Paşte, în zona Sucevei există obiceiul de a prepara o prăjitură specifică, numită „Babele”.  Aceasta se prepară din aluat de cozonac, iar umplutura se face cu nucă, rahat, miere şi cu mirodenii pentru dulciuri. Prăjitura se sfinţeşte la biserică şi se împarte la cimitir pentru toate rudele sătenilor, decedate din moşi-strămoşi.

Pentru a avea noroc, fetele sunt stropite cu parfum

Nu trebuie uitat ritual stropitului, practicat în Transilvania. Tinerele fete sunt stropite cu parfum de flăcăii satului, pentru ca acestea să aibă noroc tot anul. Băieţii practică ritualul îmbrăcaţi în costume tradiţionale. După ritual, fetele îi cinstesc pe tineri cu băutură preparată în casă, cu ouă şi cozonac.

Focurile de veghe alungă farmecele și paguba financiară

În Bucovina, Învierea este întâmpinată cu focuri aprinse  pe dealurile şi colinele din jurul gospodăriilor. Potrivit tradiţiei,  focurile de veghe au puterea să îndepărteze farmecele, duhurile rele şi paguba financiară.    

 Lumânarea aprinsă de Paște este un simbol al biruinței asupra răului

Lumânarea pe care o aprindem de Paşti, la slujba Învierii, trebuie s-o aducem acasă aprinsă, apoi s-o păstrăm în casă şi s-o reaprindem doar  în anumite momente importante din viaţa noastră, în anul respectiv. Credincioşii duc în casă lumânarea de Paşti, ca un simbol al biruinţei asupra răului şi întunericului , amintind, în acelaşi timp, şi de biruinţa vieţii asupra morţii.      

Cojile de ou roșu, pentru Paștele blajinilor

După slujba de Înviere, este bine să mâncăm un ou roşu pentru a fi sănătoşi, veseli şi rumeni la faţă până la Paştele următor. În fiecare an, de Paşte, vom repeta ritualul. Cojile oului mâncat după slujba Învierii nu le  aruncăm la gunoi şi nici  nu le ardem  în foc. Ritualul se păstrează pentru ca toţi puii clociţi de cloşcă să trăiască . După aceea, cojile respective le ducem la o apă curgătoare şi le lăsăm să plutească până când vor ajunge în “Ţara” blajinilor şi vor afla şi ei că se apropie Paştele lor  ( care se prăznuieşte a doua zi  după Duminica Tomii).                                                                     

În Banat și Muntenia, fetele împlinesc o tradiție specială

În timpul anului, fetele din Banat şi din Muntenia  folosesc această lumânare  de câte ori vor să  fie apreciate şi binevăzute.  Ele poartă lumânarea ca pe un talisman la petrecerile comunităţii unde sunt invitate , dar şi la serbările  câmpeneşti unde participă la horă.  Potrivit tradiţiei, cel care respectă acest ritual  are noroc  în viaţa personală  şi este apreciat de persoanele de decizie până la Paştele următor. .

Și pasca de Paște reprezintă scutecele lui Iisus

Pasca, o delicatesă pascală  este  pregătită de gospodine în ajunul sărbătorii are formă rotundă. Tradiţia spune că pasca simbolizează scutecele lui Iisus, care aveau o astfel de  formă. Pasca este împodobită la mijloc cu o cruce , iar marginea cu  o panglică împletită din aluat.

La micul dejun se tămâiază bucatele

În multe zone geografice din țară,  la micul dejun din prima  zi de Paşti, se practică tradiţia tămâierii bucatelor.

La masa sărbătorească, în Argeș, Banat și Oltenia, fiecare invitat   primeşte o linguriţă de paşte (vin şi pâine sfinţite). Meniul mesei festive include ciolanul de porc fiert, ouă albe şi guşiţă (mâncăruri tradiţionale). După acestea, se serveşte friptura de  miel.

Urare în noaptea Învierii

În  noaptea Învierii să ne bucurăm de lumina praznicului şi să ne îmbrățișăm unii pe alţii, să le zicem fraţi și celor care ştim că ne urăsc pe noi şi aşa să strigăm : „Hristos a Înviat din morţi cu moartea pe moarte călcând şi celor din morminte viaţă dăruindu-le”.

“Învierea Domnului Iisus Hristos este biruinţa iubirii Lui asupra păcatului, a durerii suferite şi a morţii. Învierea lui Hristos este ridicarea  omului cel muritor , din cauza păcatului, la starea de structură veşnic vie , creat după chipul lui Dumnezeu cel veşnic viu pentru a se împărtăşi veşnic din iubirea divină a Prea Sfintei Treimi. Prin Învierea lui Hristos cel răstignit se arată că  iubirea omului faţă de Dumnezeu şi faţă de semeni poate fi mai tare decât ura, violenţa şi moartea”, ne spune părintele Valentin Fotescu, preot la Biserica Sfânta Vineri Nouă din Bucureşti

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Garner Affleck jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
horoscop webp
culoare zodii jpg
sorin bontea instagram jpg
1 reteta mancare de mazare jpg jpeg
zodii pixabay jpg
Top 5 nuante de par la moda in aceasta primavara jpg
horoscop saptamana 5 11 august webp
bani bani zodii 43309200 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net