La 1 octombrie, praznic creștin: Acoperământul Maicii Domnului
Creștinătate sărbătorește la 1 octombrie Acoperământul Maicii Domnului, praznic din vremea împăratului Leon cel credincios și Înţelept, în memoria apariției Maicii Domnului în Biserica din cartierul Vlaherma din Constantinopol.
Atunci, în ajunul unei zile de duminică, în prima zi a lunii octombrie, când se respecta un ritual, să se facă priveghere toată noaptea în Biserică Vlaherna a Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu, printre credincioșii prezenți la priveghi era și Sfântul Andrei cel nebun pentru Hristos împreună cu ucenicul său, Fericitul Epifanie. Când cei doi și-au ridicat privirea spre bolta bisericii ei au văzut –o pe împărăteasa cerului, pe Maica Domnului.
Apariția Maicii Domnului în Biserica din cartierul Vlaherne
De atunci, sărbătoarea din prima zi a lunii octombrie, amintește de apariția Maicii Domnului în cartierul Vlaherne (Blachernae) din Constantinopol în secolul al X-lea. Documentele religioase din acea vreme menționează că la sfârșitul vieții, Sfântul Andrei cel nebun pentru Hristos (Andrei din Constantinopol), împreună cu ucenicul său, Sfântul Epifanie și cu mai mulți credincioși au văzut-o pe Maica Domnului însoțită de Sfântul Ioan Botezătorul și de mai mulți sfinți și îngeri, în timpul unei slujbe în Biserica Maicii Domnului din Vlaherne. Maica Domnului stătea în văzduh şi se ruga vreme îndelungată; ea slălucea în lumină şi acoperea poporul său cu cinstitul său omofor. Maica Domnului era înconjurată de oşti cereşti şi de foarte mulți sfinți, care stăteau cu smerenie în jurul ei îmbrăcați în haine albe. Printre cei care stăteau în preajma ei era și Sfântul Ioan Înaintemergătorul şi Evanghelistul Ioan. La acea dată, Biserica palatului din Vlaherne adăpostea mai multe relicve ale Maicii Domnului : cămașa, acoperământul (omoforul) și o parte a brâului acesteia, odoare religioase care au fost aduse în localitate din Țara Sfântă în secolul al V-lea.
La data apariției Maicii Domnului în Biserica din Vlaherne, orașul Constantinopol era amenințat de primejdia unei invazii (documentele religioase menționeză că era vorba despre posibila invazie a rușilor kieveni în anul 907 sau 911). Sfântul Andrei cel nebun pentru Hristos și ucenicul său, Sfântul Epifanie, au văzut cum Maica cu chipul brăzdat de lacrimi plutea în văzduh, înaintând până în mijlocul Bisericii, cum ea a îngenuncheat și s-a rugat acolo multă vreme. După aceea, Maica Domnului și-a ridicat acoperământul (vălul) și l-a întins peste credincioșii din biserică, în semn de ocrotire. După apariția Maicii Domnului în sfântul lăcaș din Vlaherne, primejdia invaziei străinilor s-a îndepărtat de acea localitate, iar orașul Constantinopol a fost cruțat de suferință și de vărsarea de sânge.
Rugăciunea Maicii Domnului către Fiul Său
Atunci, la 1 octombrie, s-a auzit în biserica din cartierul Vlaherne rugăciunea Maicii Domnului adresată iubitului său Fiu şi Dumnezeul nostru Iisus Hristos: "Împărate ceresc, primeşte pe tot omul cel ce Te slăveşte pe Tine, şi cheamă în tot locul preasfânt numele Tău; şi unde se face pomenirea numelui meu, acel loc îl sfinţeşte, şi preamăreşte pe cei ce Te preamăresc pe Tine, şi pe cei ce cu dragoste mă cinstesc pe mine Maica Ta. Primeşte-le toate rugăciunile şi făgăduinţele şi-i izbăveşte din toate nevoile şi răutăţile".
Rugăciunea credincioșilor adresată Maicii Domnului în ziua praznicului
În legătură cu sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului , în cărțile religioase există o superbă rugăciune pe care este bine s-o adresăm Împărătesei Cerești : "Acoperă-ne pe noi cu acoperământul tău, Preasfânta Fecioară, în ziua răutăţilor noastre; acoperă-ne în toate zilele noastre, iar mai ales în ziua cea rea, când sufletul de trup se va despărţi, de faţă să ne stai întru ajutor, şi să ne acoperi pe noi de duhurile cele rele din văzduh, cele de sub cer, şi în ziua înfricoşătoarei judecăţi, să ne acoperi pe noi întru ascunsul Acoperământului tău".