La 12 iulie, Ortodoxia cinstește Icoana Maicii Domnului Prodromița de la Muntele Athos

Ultima actualizare:

    Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Prodromu din GreciaSursa foto: creștinortodox.ro
Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Prodromu din GreciaSursa foto: creștinortodox.ro

Icoana Maicii Domnului numită "Prodromița" este una dintre icoanele făcătoare de minuni, care se păstrează de mai bine de 100 de ani în Schitul românesc Prodromu, în Sfântul Munte Athos. În fiecare an, pe data de 12 iulie, este prăznuită sfânta icoană a Maicii Domnului ”Prodromița” cu rânduiala special de priveghere pe timpul nopții.

În Schitul Prodromu se mai păstrează și alte icoane făcătoare de minuni, dintre care amintim   icoana Sfântului Ioan Botezătorul și icoana Maicii Domnului Apărătoarea de Foc.

Schitul Prodromu a fost întemeiat în anul 1820, în timpul păstoririi  Mitropolitului Veniamin Costachi al Moldovei. Despre ctitoria schitului există hrisoavele domnești semnate de Grigorie Alexandru Ghica al Moldovei, în data de 7 iulie 1853, și de Carol I al României, în data de 19 iulie 1871.

Istoricul Icoanei Maicii Domnului de la Schitul Prodromu – Prodromița

În lumea Ortodoxă se știe că Prodromița este una dintre icoanele nefăcute de mână omenească și a fost zugrăvită în chip minunat în anul 1863, în Țara Românească.  Atunci, Părinții Nifon și Nectarie, ctitorii Schitului Prodromu din Sfântul Munte Athos, au venit în țară  pentru a rezolva probleme legate de prioritățile schitului. Cei doi ctitori aveau în inima lor o mare dorință: schitul să aibă o icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului, care să fie așezată în biserica cea nouă a Schitului, așa cum toate mănăstirile din Sfântul Munte aveau câte o icoană făcătoare de minuni.

A fost găsit un meșter iscusit și credincios

Venind la Iași, Părinții Nifon și Nectarie au început să caute un zugrav  mai iscusit și credincios , care să le zugrăvească o icoană a Născătoarei  de Dumnezeu așa cum voiau ei. Și au găsit un zugrav bătrân, care se numea Iordache Nicolau și acesta s-a învoit să le lucreze această icoană, după un model anume. Însă Părinții Nifon și Nectarie s-au tocmit ca să lucreze numai postind după o anume rânduială: de dimineață până  când va flămânzi să nu mănânce nimic, iar după-masa să nu mai picteze, până a doua zi. Această rânduială trebuia respectată până la terminarea icoanei. Bătrânul zugrav a primit condițiile cu evlavie și mulțumire, spun documentele religioase referitoare la Sfânta Icoană.

Ce spune zugravul care a lucrat sfânta icoană

Într-o scrisoare care se păstrează în arhiva Schitului Prodromu, în data de  29 mai 1863, bătrânul zugrav scria :"Eu, Iordache Nicolau, zugrav din orașul Iași, am zugrăvit această Sfântă Icoană a Maicii lui Dumnezeu, cu însăsi mâna mea, și în vremea lucrului a urmat o minune preaslăvită, în modul următor: După ce am terminat veșmintele, după meșteșugil zugrăvirii mele, m-am apucat să lucrez fața Maicii Domnului și a Domnului nostru Iisus Hristos; iar după ce am dat gata mana întâia și a doua, apucându-mă de noapte ca să termin de zugrăvit, privind eu la chipuri am văzut că totul a ieșit dimpotrivă, pentru care foarte m-am mâhnit, socotind că mi-am uitat meșteșugul. Și așa, făcându-se seara, m-am culcat mâhnit, nemâncand nimic în ziua aceea, dar socotind că a doua zi sculându-mă, să mă apuc mai cu dinadinsul de lucru. După ce m-am sculat a doua zi, mai întâi am făcut trei metanii Maicii lui Dumnezeu, rugându-mă să-mi lumineze mintea, ca să pot isprăvi Sfânta Icoană.  Și  când m-am dus să mă apuc de lucru, o! preaslăvite minunile Maicii lui Dumnezeu! S-au aflat chipurile terminate desăvârșit, precum se vede. Eu văzând această minune, n-am mai îndrăznit a-mi pune condeiul pe ea, fără numai am dat lustrul cuviincios, deși greșeala am făcut aceasta, ca să mai dau lustru la o asemenea icoană. Aceasta este povestirea acestei Sfinte Icoane."

Un fapt semnificativ-Sfânta icoană nu are urme de pensulă

Icoana Maicii Domnului Prodromița de la  Muntele Athos este zugravită pe lemn de tei și are un metru înălțime și 0.70 metri lățime.  Zugravul a lucrat sfânta icoană la Mănăstirea Bucium, județul Iași. Un lucru semnificativ este faptul că icoana, fiind cercetată la microscop, nu prezintă urme de pensulă, acest lucru întărind credința, spun Sfinții Părinți, că Sfintele Fețe au fost pictate în chip minunat de mână  nepământeană. Prăznuirea acestei sfinte icoane are loc în fiecare an, pe data de 12 iunie, cu priveghere pe toată durata noapții.

Icoana a făcut numeroase minuni în viața celor care i-au cerut ajutorul

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William, Prințul Harry, Kate Middleton, Meghan Markle  sursa   GettyImages jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
zodii meteoriti png
zodii norocoase jpg
gordon ramsay webp
horoscop
horoscop, zodii, stres jpg
mihai voropchievici webp
image png
horoscop webp
image
actualitate.net
image
actualitate.net