La 25 mai Creștinii sărbătoresc Înălțarea Domnului (Ziua Eroilor)

Ultima actualizare:

    Înălțarea Domnului, praznic celebrat la 40 de zile de la Învierea Mântuitorului Sursa foto:Click.ro
Înălțarea Domnului, praznic celebrat la 40 de zile de la Învierea Mântuitorului Sursa foto:Click.ro

Înălţarea Domnului este unul dintre cele 12 mari Praznice Împărăteşti ale Bisericii, sărbătorit cu mare fast în ziua de joi din săptămâna a şasea după Paşte.

Istoricul sărbătorii

La 40 de zile de la Învierea Domnului, creştinii ortodocşi sărbătoresc Înălţarea Mântuitorului Iisus la ceruri, un importamt eveniment din viaţa Sa pământeană.  În acea zi, Iisus cel Înviat li s-a arătat din nou „ în trup”ucenicilor şi Maicii Sale.

 Iisus cel Înviat i-a condus pe ucenici pe Muntele Măslinilor

La 40 de zile de la Înviere, Iisus S-a arătat Apostolilor Săi, I-a luat pe toţi în afara Ierusalimului, I-a condus pe Muntele Măslinilor şi Le-a spus că vor fi „îmbrăcaţi cu putere de Sus”. Cu acest prilej, Iisus  a anticipat, cu 10 zile înainte, Sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt asupra ucenicilor. În cele 40 de zile de la Înviere, potrivit Evangheliei lui Luca ( 24, 42) Iisus le-a dat ucenicilor ultimele învăţături, a mâncat alături de ei „o bucată de peşte fript şi o bucăţică dintr-un fagure de miere” şi a dorit să-i convingă că nu s-au întâlnit cu o nălucă. Tot atunci Iisus i-a asigurat pe apostoli că va fi mereu alături de ei şi de toţi cei botezaţi în religia creştină, chiar dacă misiunea lui pe pământ se încheie. Totodată,  când Iisus S-a arătat Apostolilor Săi, le-a spus cât de important va fi rolul lor în răspândirea credinţei creştine şi I-a îndemnat să meargă în toate colţurile lumii şi să propovăduiască.

În relatările religioase, care descriu ultimele clipe petrecute de Iisus în compania ucenicilor, Evanghelistul Luca spune :”Şi i-a dus afară până spre Bretania, şi ridicându-şi mâinile, i-a binecuvântat, s-a îndepărtat de ei şi s-a înălţat la cer. Iar ei, închinându-se Lui, s-au întors în Ierusalim cu mare bucurie”.

În  ziua praznicului, creştinii se salută  cu urarea „Hristos s-a înălţat” şi se răspunde cu „Adevărat s-a înălţat!”

În popor, sărbătoarea este cunoscută sub denumirea de Ispas, cuvânt de provenienţă latină  (Spasiteli), care se traduce  (Mântuitorul). 

Mențiuni referitoare la Înălțarea Domnului

În timp, mai multe documente religioase ne-au prezentat amănunte despre marele praznic al Înălţării Domnului : În cea mai veche  menţiune referitoare cu acest eveniment creştin „Despre Sărbătoarea Paştilor”, Eusebiu din Cezareea ne spune că Înălţarea era sărbătorită în Orient în a 50-a zi după Înviere, o dată cu Rusaliile; astfel, sărbătoarea Înălţării încheia perioada pascală a Cincizecimii. Evenimentul biblic al Înălţării Domnului a fost relatat şi în  Evangheliile lui Marcu şi Luca. 

La Biserica Eleona se adună credincioși de diferite confesiuni  

Sărbătoarea Înălțării Domnului a căpătat o importanţă deosebită când împărăteasa Elena a început construcţia Bisericii Eleona, pe Muntele Eleonului (Măslinilor), chiar pe locul de unde Iisus s-a înălţat la cer. Sfântul lăcaş a fost finalizat mai târziu, de împăratul Constantin cel Mare, în memoria mamei sale, împărăteasa Elena. În acele vremuri,  Înălţarea era sărbătorită cu mare fast, începând de la miezul nopţii. Deşi în zilele noastre Biserica Eleona este în ruină, în ziua marelui praznic al Înălțării Domnului, aici se adună  credincioşi şi clerici de diferite confesiuni, iar Sfânta Liturghie se săvârşeşte pe altare portative.

Sărbătoarea Înălţării Domnului reprezintă şi garanţia înălţării noastre spirituale: „Eu când mă voi înălţa de pe pământ, îi voi trage pe toţi la Mine”, (Ioan 12, 32)

Înălţarea Domnului Iisus la cer – simboluri spirituale

Praznicul Înălțării Domnului la cer are şi alte simboluri spirituale: aceasta este un eveniment esenţial din viaţa Mântuitorului, dar  sărbătoarea reprezintă şi înălţarea omului de la  stadiul de umilinţă la statutul de fiinţă liberă, creată de Dumnezeu,  îndumnezeită de Acesta.    

Ce semnificaţie are cifra 4 în legendele biblice

Înălţarea Domnului este orânduită după 40 de zile de la Paşte  şi este prăznuită în ziua de joi, a patra zi din săptămână. Semnificaţia cifrei 4 se reflectă şi în legendele biblice, referitoare la evenimentul Înălţării: Există patru Evanghelii, patru puncte cardinale, patru faze ale lunii, patru anotimpuri. În scrierile bisericeşti, făcându-se o analogie cu această cifră -simbol, se spune că, după 40 de zile,  Iisus se înalţă şi începe să vegheze asupra întregului univers.

Prin hotărârile Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din anii 1999 şi 2001, marele praznic al Înălţării Domnului a fost consacrat  ca zi a Eroilor şi Sărbătoare Naţională Bisericească. De aceea, în toate bisericile, mănăstirile şi catedralele ortodoxe din ţară şi din străinătate se fac slujbe de pomenire a tututror eroilor români căzuţi de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă pentru credinţă, libertate, dreptate şi pentru apărarea ţării şi întregirea neamului .

Despre slăvitul eveniment religios, părintele Valentin Fotescu, doctor în Teologie, preot la Biserica Sfânta Vineri Nouă din Capitală ne spune: „Înălţarea Mântuitorului Hristos este începutul universalităţii creştine. Prin Înălţare, Iisus i-a trimis pe ucenicii Săi să propovăduiască Cuvântul Evanghelic (cel Bun), potrivit citatului din Evanghelia după Matei (26-28): „Mergând, învăţaţi toate neamurile, până la marginile pământului, botezîndu-le în numele Tatălui şi al  Fiului şi al Sfântului Duh”. Amin. Prin Înălţarea Sa, Hristos ne arată calea. Să începem a dezlipi inimile noastre de la pământ, unde nu avem cetate  statornică. Să urmăm această cale cât mai avem vreme şi să luptăm cu tărie pentru acele locuri sfinte şi binecuvântate, ce ne-au fost făgăduite de Domnul Iisus  în timpul şederii Sale pe pământ”. 

Alegeri prezidențiale 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William la Centerpoints Awards, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
index webp
love 8457762 1280 jpg
horoscop sâmbătă 30 noiembrie jpeg
horoscop 4 august jpg
fericire  foto   Shutterstock jpg
Banner Astroloaga Andreea
image png
poza 3 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net