La 25 martie, creștinătatea sărbătorește Buna vestire Tradiţii strămoșești pentru spor şi sănătate

Ultima actualizare:

    Cântecul cucului prevestește evenimente importante în viața oamenilor
Cântecul cucului prevestește evenimente importante în viața oamenilor

Importanta sărbătoare populară, Blagoveștenia, ”cheamă” primăvara. Acum, când începe un nou ciclu de viață împodobit cu speranțe de mai bine, tradițiile populare se împlinesc pentru a alunga necazurile adunate în viața oamenilor pe parcursul iernii: Pentru ca noua etapă de viață să aducă bucurii, oamenii respectă tradițiile moștenite din moși- strămoși

Blagoveștenia este Ziua Cucului: ce trebuie să facem în această zi

În calendarul popular, Buna Vestire poartă numele de Ziua Cucului, deoarece anunță venirea primăverii: În această zi, Cucul, pasărea care vesteşte lucruri importante pentru viaţa oamenilor, cântă pentru prima dată în acel an. Potrivit tradiției, la prima cântare a Cucului trebuie să împlinim tradițiile moștenite din moși-strămoși, pentru a avea bucurii tot anul: în dimineața praznicului trebuie să ne îmbrăcăm cu haine frumoase și curate, să punem bănuți în buzunare, să fim veseli și să luăm micul dejun dis de dimineață. Pentru tinerele fete, cântecul cucului are legătură și cu sorocul căsătoriei. Cântecul cucului va răsuna până la sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pave şi îndeplineşte multe misiuni. Dar atunci, el se îneacă cu orz şi nu mai poate cânta şi se transformă în uliu, până la sărbătoarea Bunei Vestiri din anul următor. Cântecul cucului anticipează un eveniment important pentru oricine-l aude. 

.Ce profeţii face cucul

Se spune că, dacă  auzi primul cu-cu din spate sau din partea stângă, este semn rău. De asemenea, dacă auzim cântecul cucului când suntem nemâncați şi fără nici un ban în buzunar este un semn de rău augur. Dacă suntem îmbrăcați cu haine de sărbătoare şi auzim cântecul cu-cu ce vine din faţa noastră este un semn că în acel an vom avea bucurii. În acelaşi timp, în unele zone rurale, bătrânii respectă tradiţia şi se adresează cucului, pentru a şti cât mai au de trăit: „ Cucule, Puiucule! /Câţi ani îmi vei dărui /Până ce eu voi muri? Atunci când cântecul cucului răsună din spatele acelei persoane, care i-a adresat cucului o întrebare, este un semn de rău augur :”Cucu-n spate mi-a cântat şi moartea m-a săgetat!”. În orice context, pentru vârstnicii care aşteaptă un răspuns referitor la  câţi ani mai au de trăit, fiecare cântec cu-cu echivalează cu un an de viaţă.  

În schimb, în această zi , feciorii şi fetele îl întreabă şi ei pe cuc: ”Cucule/ Voinicule!/ Câţi ani îmi vei da / Până m-oi însura (sau mărita). Tăcerea cucului anticipează o veste foarte bună: însemna că acea persoană se va căsători în acel an.Pentru fetele care doresc să se căsătorească cât mai repede, părinţii acestora taie craca pomului pe care a cântat cucul şi o pun în scăldătoarea tinerelor, cu speranţa că fetele lor nu vor fi ocolite de peţitori.                           

Să împliniți o datină pentru îngerii păzitori

În Bucovina şi în multe zone din Muntenia, femeile împlinesc o veche datină: ele se scoală dis de dimineaţă, fac foc în ogradă şi pun în  faţa uşii pâine, sare şi apă; când apa s-a mai încălzit se lasă în acelaşi vas, pentru ca îngerii să-şi potolească setea. În schimb, pâinea şi sarea se dau de pomană unui sărac, cu convingerea că această tradiţie va aduce spor şi sănătate în acea gospodărie.

Cum să alungăm energiile negative: Se tămâiază casa 

În Transilvania, se mai păstrează un vechi obicei. De seara, se pregătesc câteva obiecte pentru împlinirea ritualului: o oală cu jar, tămâie, clopoţei şi chibrituri. Prima persoană care se scoală în acea gospodărie trebuie să iasă din casă, să pună tămâie peste jar şi să înconjoare clădirea de trei ori; apoi, să afume vitele, pomii, făcând zgomot cu clopoţeii. Se spune că împlinirea ritualului are efecte benefice pentru gospodăria respectivă, deoarece alungă paguba, energiile negative şi bolile din perimetrul acelei case. 

Se afumă toate lucrurile din gospodărie

În ziua praznicului, anexele casei şi lucrurile din gospodărie se afumă pentru a alunga blestemele şi gândurile negre. Cine respect acest obicei se va bucura de multe împliniri pe parcursul anului.

Dacă găinile fac ouă, acestea nu se pun sub cloşcă

Dacă ouă, găinile sau orice păsări de curte, acele ouă nu se pun sub cloşcă, pentru că puii născuţi nu vor fi sănătoşi. Tradiția spune că puii respectivi vor aduce pagubă în familia respectivă

Pescarii să nu dea mămăligă peștilor

În ziua praznicului, pescarii nu trebuie să arunce în apă mămăligă la peşti, pentru că vor muri toţi peştii care vor mânca din acea mămăligă. 

Bine de știut: Nu se prestează munci în gospodărie sau la câmp

Este mare păcat ca în această zi de sărbătoare gospodinele să spele rufe sau să coasă, iar gospodarii să lucreze la câmp.

Un ritual care vă apără de necazuri tot anul!

În ziua Bunei Vestiri, este bine ca femeile din zona rurală să adune vreascuri din pădure pe care le păstrează pentru ritualul din Joia Mare a Paştelui. Când acest obicei, moştenit de la moşii şi de la strămoşii noştri, se practică într-o casă, se spune că în acea gospodărie se păstrează numai energiile pozitive, iar gospodarii vor fi apăraţi de necazuri tot anul. 

Pentru ca stupii să fie plini de miere

De Buna Vestire, apicultorii aşează stupii la soare pentru ca aceştia să  fie plini de miere. Totodată, vitele se scot din grajduri şi se lasă să stea la soare, fără să poarte jug. De-a lungul timpului s-a constatat că, împlinid acest ritual, animalele de povară din gospodărie vor fi sănătoase tot anul.

De Blagoveştenie este dezlegare la peşte

Chiar dacă suntem în Postul Mare al Sfintelor Paşte, de Blagoveştenie Biserica acordă dezlegare la peşte. În același timp, peştele este un  simbol pozitiv al marelui praznic. De aceea, pentru a fi sănătoşi şi sprinteni ca peştele, este bine să mâncăm peşte în ziua praznicului.

Pe 26 martie este prăznuit Arhanghelul Gavriil

Sărbătoarea Bunei Vestiri continuă şi în ziua următoare ( pe 26 martie), când credincioşii îl prăznuiesc pe Sfântul Arhanghel Gavriil, numit Blagovestelnicul. Şi în această zi se mănâncă peşte, iar ritualul este respectat mai ales în Bucovina .

Sfântul Gavriil ne aduce veștile bune  

Sfântul Gavriil este protectorul copiilor. Prin tradiție, el ne aduce tuturor veştile bune şi ne ajută pe toţi să cultivăm talentele rudelor tinere. De aceea, este bine să dăruim pachete cu alimente copiilor şi  tinerilor care poartă numele Arhanghelului Gavriil, pentru ca acesta să ne binecuvânteze cu noroc, pe noi toţi.

Un ritual legat de Postul  negru   

Femeile care vor să aibă copii trebuie să ţină post negru, să bea agheasmă şi să se roage Maicii Domnului ca praznicul Bunei Vestiri să facă minuni şi în familia lor.  

Cine se ceartă în ziua de Blagoveştenie va avea necazuri tot anul

Sărbătoarea Bunei Vestiri trebuie petrecută în bună înţelegere cu anturajul: cu rude, prietenii şi colegii. Cine se ceartă de Buna Vestire va avea necazuri tot anul.   

Pentru rodul livezilor, pomii sunt stropiți cu țuică

De multe decenii se păstrează o veche tradiţie : în ziua praznicului, pentru ca pomii să aibă rod bogat şi în acel an, trebuie să fie stropiţi cu ţuică. Totodată, în grădini şi în livezi gospodarii aprind focuri, încât pomii „să se dezmorţescă” şi să înflorească la timp.   

„Noaptea focurilor”, un ritual care alugă necazurile și paguba

În ajunul sărbătorii, gospodarii din Maramureş adună toate obiectele nefolositoare din gospodărie şi le aruncă în foc. În acea noapte, cunoscută sub numele de „Noaptea focurilor”, ritualul se împlineşte în fiecare familie din Maramureş şi focul arde până după miezul nopţii pentru ca toți gospodarii să scăpe de necazuri şi de pagubă. 

Ce spune prognoza meteorologică

În timp, s-a constatat că, atunci când în ziua praznicului este ceaţă, primăvara va fi plăcută, călduroasă şi fără multe zile mohorâte. Se mai spune că, aşa cum este vremea în ziua de Buna Vestire, aşa va fi şi în ziua de Paşte.

Totodată, în această zi este sărbătoarea echinocţiului, moment în care ziua începe să crească şi devine mai mare decât noaptea.

Alegeri prezidențiale 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William la Centerpoints Awards, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
horoscop 4 august jpg
fericire  foto   Shutterstock jpg
Banner Astroloaga Andreea
image png
poza 3 jpeg
zodii jpg
image png
zodii pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net